Vurguna karşı ithalat yolu

Fıstık fiyatlarının katlanarak artması baklava üreticilerini harekete geçirdi. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) üyeleri Bakan Eşref Fakıbaba’nın kapısını çaldı. Fakıbaba, “İthalat yapıp stokçulara ve karaborsacılara bu fırsatı tanımayalım” dedi. BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, kısa süreli ithalatın fiyatları düşüreceğini kaydetti.

Murat Palavar Yeni Şafak
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) üyeleri Bakan Eşref Fakıbaba’nın kapısını çaldı.

Antep fıstığının kilosu son 4 günde 60 lira birden arttı. Yeni hasata 2 ay kala yaşanan fiyat dalgalanması baklava üreticilerini harekete geçirdi. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) üyeleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın kapısını çaldı. Bakan Fakıbaba, hasata kadar kısa süreli ithalata yapılabileceğini görüşmede açıkladı.

FISTIK ÜRETİCİNİN DEĞİL STOKÇUNUN ELİNDE

Başkan Mehmet Yıldırım, Bakan Fakıbaba'dan ithalat için destek aldıklarını açıkladı. Üreticinin elinde fıstık olmadığını belirten Yıldırım, "Stokçu ve karaborsacı haksız kazanç kazanıyor" şeklinde konuştu. BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, sorunu Bakan Fakıbaba'ya anlattıklarını belirterek "Sayın Bakan bize şu teklifle karşılık verdi. 'Cevizli, fındıklı, bademli yapın!'. Biz de bunun denendiğini bu yolun çözüm olamayacağını, sektörün zor durumda olduğunu söyledik" dedi.

KARABORSACIYA FIRSAT VERİLMEYECEK

Başkan Yıldırım, durumun hassasiyetini anlattıktan sonra Bakan Fakıbaba'nın kısa vadeli acil çözüm olarak ithalat yapılmasının uygun olacağını söylediğini ifade etti. Yıldırım, Fakıbaba’nın ‘ithalatı yapıp karaborsacılara ve stokcuylara bu fırsatı tanımayalım’ açıklaması yaptığını kaydetti. Bakan Fakıbaba'nın uzun vadeli çözümün ise lisanslı depoculuk olduğunu söylediğini ifade eden Yıldırım, lisanslı depoculuk ile bundan sonra çıkacak ürünlerin hepsinin kayıt altına alınacağını ve stokçuların önüne geçileceğine inandıklarını kaydetti.

  • Stokçuluğa karşı gerekli önlemler alınacak
  • Fakıbaba, Antep fıstığı fiyatlarındaki artışla ilgili, Gaziantep’de açıklamalarda bulundu. Fakıbaba, “Piyasayı gözetliyoruz, eğer fiyatlar gereken ayarın altına düşmediği taktirde gerekli tedbirleri alırız” dedi.Fakıbaba, sadece parası olup stokçuluk yapan insanlara karşı gerekli önlemleri alacaklarını belirterek, “İnsanlara stokçuluk yaptırmayız, yapılmasına da izin vermeyiz” ifadesini kullandı.

MB faizi 200 baz puan artıracak

10 bin kişiyi işe alacak