20 metrede müsilaj kalmadı: Denize girebilir balık yiyebilirsiniz

Marmara’yı saran müsilaja (deniz salyası) yönelik temizlik seferberliği sonuç verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nde ilk 20 metrede artık müsilaja rastlanmadığını söyledi. Kurum, “Vatandaşlarımız rahatlıkla denize girebilirler, balık yiyebilirler” dedi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Müsilaj temizliğinin ardından Marmara Denizi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Kurum, Marmara Denizi’nin 1 ay öncesine göre çok daha temiz ve sağlıklı bir hale getirildiğini söyledi.

3 YIL İÇİNDE 26 TESİS YAPILACAK

Kurum, şu bilgileri verdi:

“Marmara’da tüm günlük toplam 5,7 milyon metreküp atık su oluşuyor. Bunun da yüzde 90’ı kentsel atık sulardan oluşuyor. Bu havzada 246 kentsel atık su arıtma tesisi mevcut. Doğal arıtmalar hariç 211 tesisi yerinde inceledik. Sonuç olarak 445 tesisin 244’ünde herhangi bir revizyona ihtiyacımız yok. 46 tesisin arıtma kapasitesini hemen artıracağız. 66 tanesini hızlıca bakım ve onarıma alacağız, 26 tesisimizi 3 yıl içinde hemen yeniden yapacağız.”

Kurum, “Bakanlığımız tarafından yapılan inceleme sonucunda yüzme suyu alanlarında herhangi olumsuz bir sorunla karşılaşılmadı. Vatandaşlarımız rahatlıkla denize girebilirler, balık yiyebilirler. Bugün Marmara Deniz’i yüzeyindeki müsilaj yok denecek durumda.” dedi.

Kurum, “İlk 20 metrede artık müsilaja rastlanmıyor. Sonraki 10 metrede müsilaja rastlanıyor. Orta kademede müsilaj sıkışmış durumda. Bilim insanlarımız Marmara Denizi’nde yeni bir müsilaj oluşumunu beklemediklerini ifade ediyorlar” diye konuştu.

Marmara’ya balık ve midye takviyesi

Sağlık ve Çevre Bakanlığı arasında müsilaj diyaloğu: Marmara aşısını yaptırdı mavi kategoriye alabilir miyiz?