Deprem sebebiyle tarihi eserlerin de yıkıma uğradığı Hatay’da, afet kazı ekiplerinin çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda 250’den fazla eser enkazdan kurtarıldı. Her hafta belirlenen bir bölgedeki eserlere yoğunlaşan ekipler bu hafta İhsaniye Camii ile Rum Ortodoks Kilisesi’nde çalışıyor.
YIKILMA ŞEKLİNE GÖRE ANALİZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı, depremde zarar gören eserlerin restorasyon sürecini 1 Mart’ta başlattı. Bilim kurulları oluşturuldu, dernek, STK ve alanında uzman kişilerle istişareler yapıldı. Çalışmalarda yıkıntılar tek tek fotoğraflanarak bütün özellikleriyle belgeleniyor. Yerinde gözleme dayalı inceleme, tespit ve acil geçici önlemler belirleniyor. Depremin eserdeki etkisinin bu aşamada anlaşılmasının, daha sonraki koruma amaçlı restorasyon ve rekonstrüksiyon gibi çalışmalara yol göstereceği vurgulanıyor. Dağılan, yerle bir olan parçaları moloz yığını olarak değil orijinal yapının bir parçası olarak görülüp yıkılma şekline göre yeniden analiz ediliyor. Uzmanlar en ufak bir parçanın dahi çok değerli olduğunun altını çiziyor.
ÇALINMA RİSKİNE KARŞI KORUMA
Meryem Ana Kilisesi, Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesi, Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, Antakya Sinagogu hasar gören eserlerden sadece birkaçı. Özellikle Hatay’da kiliselerin büyük bölümü depremde yerle bir oldu. Kiliseler içerisindeki ikonalar ve tarihi eser niteliğindeki birçok parça tahrip oldu. Enkazdan çıkarılan bazı değerli parçalar çalınma ya da yok olma riskine karşı Müzeler Müdürlüğü’ne teslim edildi.
Deprem konutlarının ilk etabı 29 Ekim'de teslim
CHP seçmeninin hazımsızlığı sürüyor: Depremzedelere kin ve nefret kusmaya devam ediyorlar
Seçmene hakaret eden Zeynep Beşerler’e sosyal medyada tepki yağdı: Asla kazanamayacaksınız
Kırsaldaki öğrencilere müze sürprizi
Kütahya’da 18 parça tarihi eser ele geçirildi
Kız Kulesi ziyarete hazır
Kültür ve Turizm Bakanlığı Malatya'da bin 200 konteynerlik yaşam alanı kuruyor
Türk mutfağı, tarihi meydana çıktı