3 hastalığı tespit eden yerli tanı kitinin hastanelerde kullanımı başlıyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulundan yapılan açıklamaya göre, tek örnekle Kovid-19, influenza ve Respiratuar Sinsityal Virüsün (RSV) aynı anda tespit edilmesini sağlayacak yerli tanı kitinin, birkaç gün içinde kullanılmaya başlanacağı bildirildi.

Foto: Arşiv

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, tek örnekle Kovid-19, influenza ve Respiratuar Sinsityal Virüsün (RSV) aynı anda tespit edilmesini sağlayacak yerli tanı kitinin, birkaç gün içinde kullanılmaya başlanacağını söyledi.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu Prof. Dr. Turan yaptığı açıklamada, kış aylarında, özellikle havaların soğumasıyla grip virüslerinin yaygın görüldüğüne dikkati çekerek, geçmiş dönemlere kıyasla farklı bir durum yaşanmadığını ve endişe edecek bir durum olmadığını vurguladı.

Turan, sadece geçen iki yılda Kovid-19'un baskın olması ve bireysel tedbirlerin etkisiyle bu virüslerle fazla karşılaşılmadığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2023/01/07/11/16/resized_cd1c3-4b110ba84u6q2c4b1rdc0koeeqo4gsya.webp

"İyileşme bir miktar gecikiyor"

Halk arasında en sık rhinovirüs, RSV, influenzanın görüldüğünü belirten Turan, kişilerin ateş, baş-boğaz ağrısı, halsizlik, burun akıntısının yanı sıra sindirim sistemi sorunlarıyla da hastanelere başvurduğunu anlattı.

Prof. Dr. Turan, hastalarda genellikle ciddi ateş, halsizlik tablosuyla karşılaşıldığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2023/01/07/11/16/resized_e6c5d-df09c49a5zxabppc3eunjp6ha6rog.webp

İkincil enfeksiyonlara dikkat

Bazı hastaların 3 haftayı aştığı halde düzelmeyen şikayetlerle hastaneye başvurduğunu aktaran Turan, şu bilgileri verdi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2023/01/07/11/16/resized_717a9-da0b5270guqymik3duawtalvifp61w.webp

"Aynı anda hem Kovid-19 hem de influenza geçirilebiliyor"

Turan, bazen hastada aynı anda farklı viral enfeksiyonların da görülebildiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

Kovid-19 ile mücadelede bireysel önlemlerin ciddi başarı sağladığına dikkati çeken Turan, diğer viral enfeksiyonlar için de aynı durumun söz konusu olduğunu vurguladı.

Turan, hastalık belirtisi gösterenlerin kendini izole etmesi, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyması ve özellikle 65 yaş üzeri kişilerin grip aşılarını mutlaka yaptırmasının önem taşıdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Turan, viral enfeksiyon geçiren, tedavisini olan ama 10 gün sonra tam iyileşecekken yeniden ateş gibi rahatsızlıkları yaşayanlara tekrar doktora başvurmalarını önerdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2023/01/07/11/17/resized_7034f-91d82dc2wyoeh2mzo0wc0dguefhb1q.webp

"Kovid-19 pozitiflik oranı yüzde 8-10 düzeyinde"

Kovid-19 vaka sayılarına da değinen Turanın, açıklamaları şu şekilde:

Tek bir kit üzerinden tespit

Turan, tek örnekle Kovid-19, influenza A, influenza B ve RSV'ye aynı anda bakılmasını sağlayacak yerli tanı kitinin de geliştirildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

HAYAT
Sağlık Bakanlığı'ndan muayenehanesi olan hekimlerle ilgili yeni düzenleme: Kota kaldırıldı

HAYAT
Sağlık Bakanlığı harekete geçti: MHRS'de gidilmeyen randevulara karşı yeni uygulama devrede