Adaylık tartışması CHP'yi üçe böldü

CHP Genel Merkezi’nde, Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları partiyi üçe böldü.

Uğur Duyan
Özgür Özel.

CHP’li kaynaklara göre, parti içinde bir grubun yolsuzluk ve casusluk davalarından tutuklu yargılanan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adaylığının artık 'partiye yük olduğu' görüşünü açıktan dile getirmeye başladı. Bu nedenle de yeni bir aday arayışına girilmesi gerektiğini savunan bu grup, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in cumhurbaşkanı adayı olması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

‘BAŞARISIZLIKTA PARTİYİ KAYBEDERİZ’

Buna karşılık, Özel'e yakın bir başka kanat da daha temkinli bir yaklaşım benimsedi. Bu gruba göre, olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanacak bir yenilgi, yalnızca seçim kaybı ile sınırlı kalmayıp parti yönetimini de riske atabilir. Bu nedenle Özel'in genel başkanlık görevini sürdürmesi ve partinin başında kalmasının daha doğru olacağı savunanlar, İmamoğlu'na alternatif bir aday için zemin yoklanmasını talep etti.

İMAMOĞLU TABANDA GÜÇLÜ İDDİASI

CHP içinde İmamoğlu'nun adaylığını savunan kesimin, ağırlıklı olarak parti örgütlerinde aktif görev alan, sahayla güçlü temas kurabilen ve tabanda karşılığı bulunan isimlerden oluştuğu belirtiliyor. Bu kanadın, İmamoğlu'nun yerel seçimlerde elde ettiği başarıyı ve geniş seçmen kesimleriyle kurduğu iletişimi önemli bir referans olarak gördüğü ifade ediliyor. Bu grup, özellikle İmamoğlu'nun tabanda karşılığı kalmadığı yönünde görüş bildirenleri partiye ihanetle suçluyor.

ÖZEL'İN İZLEYECEĞİ STRATEJİ

Parti içindeki bu görüş ayrılığı, CHP'nin seçim stratejisi ve aday belirleme sürecinde nasıl bir yol izleyeceği sorusunu da beraberinde getirdi. Öte yandan parti içerisinde, “Özel'in açıktan adayım demeyeceği ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın adaylığına da kapıyı kapatmayarak, İmamoğlu'nun akıbetinin belli olmasını bekleyeceği" görüşü yaygın kanaat haline geldi. Bu kanaati paylaşanlar arasında "Özel aday olmasın diyenlerin ağırlıkta olduğu" ifade ediliyor. Bu kesim, "Özel'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun Mayıs 2023 sonrasında yaşadıklarının aynısının yaşanma olasılığına" işaret ederek tedbirli olunması kadar "Genel başkan ayrı cumhurbaşkanı adayı ayrı fikriyle hareket edilmesini" de savunuyor.