Antalya'ya gelen turist sayısı 6 milyon 250 bini geçti

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Antalya'nın 2025 yılı ilk 6 aylık dönemdeki toplam turist sayısının 6 milyon 250 bini geçtiğini açıkladı. En çok turist gelen ülkelerin Rusya, Almanya, İngiltere ve Polonya olduğunu belirten Kavaloğlu, “Rusların açık ara tercih ettiği ilk destinasyon Türkiye ve Antalya" dedi.

En çok turist gelen ülkeler Rusya, Almanya, İngiltere ve Polonya.

Turizmin milli bir sektör olduğunu aktaran AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, "Genellikle siyasetin üzerinde olması gerekiyor ama etrafımızdaki savaşlar, gerginlikler turizmi ciddi anlamda etkiliyor. Tüm bunlara rağmen 30 Haziran rakamları, Antalya'da 6 milyon 250 bin kişiyi geçti. Hemen hemen geçen seneyle aynı rakamlarda. Bu senenin başında 18 milyon hedefi koymuştuk. Tabii ki bu gerginliklerden, savaş ortamından sonra yeni hedefimiz geçen seneki sayının tutması ve önüne geçmemiz. Dolayısıyla geçen sene elde ettiğimiz 17 milyonun gerçekleşmesi bizi ciddi anlamda mutlu edecek" dedi.

‘EN DEĞERLİ İKİ AY TEMMUZ-AĞUSTOS'

Temmuz ve ağustosun turizm sektörü için çok değerli iki ay olduğunu söyleyen Kavaloğlu, “Geçen sene temmuz ayında Antalya'ya yaklaşık 2 milyon 800 bin kişi geldi. Bu rakama ulaşmamız temel hedefimiz. Çünkü yüksek sezon diye adlandırdığımız bu iki ay, karlılıklarımızın neredeyse yüzde 50'den daha fazlasını yaptığımız dönem. Haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları, karlılıklarımızın yüzde 80-85'ini oluşturuyor. Ama temmuz ağustos hemen hemen yarısını yaptığımız iki ay. Dolayısıyla bu iki aydaki performansımız bütün yıllı belirleyecek diyebilirim" diye konuştu.

'İKİ BAYRAMLI HAZİRAN AYI BAŞARILI GEÇTİ'

Haziranın nisan gibi başarılı bir ay olduğunu ifade eden Kavaloğlu, “Neden başarılı bir ay? Nisan ayı biliyorsunuz Ramazan Bayramı ve Paskalya ile peş peşe gelmişti. Haziranda Kurban Bayramı ile Almanların Yortu bayramı dediğimiz Pfingsten tatilleri aynı periyoda geldi. Geçen sene 3 Haziran'da Alman tur operatörü FTI iflasını vermişti. O dönemde 3'ü ile 10'u arasındaki turistleri ağırladık ama FTI aracılığıyla rezervasyon yaptıran turistler haziran ayında gelememişti. Bir de 15 Haziran- 15 Temmuz arasında Avrupa Futbol Şampiyonası Almanya'da düzenlendiği için yine Alman gelişlerinde azalma olmuştu. Dolayısıyla bu haziran ayında savaş hali haricinde çok büyük problem yaşamadık, kafa kafaya çıktık" diye konuştu.

‘RUSLARIN İLK TERCİHİ TÜRKİYE VE ANTALYA'

Rusların açık ara tercih ettikleri ilk destinasyonun Türkiye ve Antalya olduğunu da belirten Kaan Kavaloğlu, şunları söyledi:

“Biz Avrupa'da ne İngiltere'nin ne Almanya'nın, yani bizim için önemli pazarların birinci sırada tercih ettikleri destinasyon değiliz. Ama Rusların, Ukraynalıların 1 numaralı destinasyonuyuz. Ayrıca yüzümüzü güldüren Polonya ve İngiltere rakamları iyi geliyor"