CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Önce Türkiye' başlıklı seçim bildirgesini ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle kamuoyuna açıkladı. Şehit haberleri dolayısıyla salonda müzik çalınmayadı ve partinin seçim şarkısının daha sonra açıklanacak.
7 Haziran seçiminde mazotu 1,5 TL'den vereceğini açıklayan CHP 1 Kasım seçimleri öncesi ise çiftçiye mazotu 1,8 TL'den vereceğini, asgari ücreti ise bin 500 TL yapacağını açıkladı.
Kılıçdaroğlu, CHP'nin iktidar olması durumunda taşeron işçilerin tamamının kadro alacağını, asgari ücretin net bin 500 lira olacağını, Passolig uygulaması kaldırılarak herkesin maça gitmesinin sağlanacağını, YÖK'ü kaldırarak üniversite yönetiminde öğrencilere söz ve karar imkanının sağlanacağını, lise son sınıf öğrencilerinin öğrenim harcamalarına yönelik "lisekart" uygulamasını getireceklerini belirtti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından önce çıkan başlıklar şöyle
7 Haziran seçimleri üzerinden 5 ay geçti yeni bir seçim bildirgesi ile yeniden huzurunuzdayız. Bu seçim bildirgesini gençlerimize adıyoruz. Gençler yarının umudu ama bugünün de ortaklarıdır.
13 yıldır iktidar olanlar gençlerin hangi sorunlarını çözdüler? Sen sus, senin konuşma hakkın yok dediler. Biz gençleri baş tacı yapacağız.
"Lise kart uygulaması getireceğiz
"
Bir gördüğümüz gençler var. Üniversite gençleri. O zaman yapmamız gereken şu. Biz bu gençlerden ne bekliyoruz? Sizlerden istediğim sadece bir şey var. Siyasete ilgi gösterin. Siyaseti dinozorlardan temizleyin. Siyasette aktif olarak yer alın.
Biz size ne vaat ediyoruz? En büyük sorun işsizlik mi? Evet, düşündük taşındık sadece bugün değil geleceğin sorunu da, üçüncü sınıftan itibaren fabrikalarda staj yapacaksınız ve mezun olduğunuz gün iş bulacaksınız. Bizim getireceğimiz düzende oğlunuz kızınız işsiz olmayacak.
Lise kart uygulaması getireceğiz hiçbir harcama yapmayacak harcamaları devlet tarafından karşılanacak.
İkinci öğrenim harçları kaldırılacak, eğitimi parasız yapacağız.
Sizin için aldığımız her karar ülkenin geleceği için alınmış bir karardır.
Etnik kimlik üzerinden siyasete izin vermeyin. Yaşam tarzına saygılı olacağız bunların siyasette araç olarak kullanılmasını engelleyeceğiz. Sorunlara odaklanın. Bir yurttaşımız inancı dolayısıyla ötekileştiriliyorsa bunu engelleyeceğiz. Eşit yurttaşlığı savunuyoruz. Önünüzde bekleyen en önemli tehlike etnik, inanç ve yaşam tarzı üzerinden yapılan siyasettir. İnsanı insan olduğu için kucaklayın.
"Seçimden sonra aynı tablo çıkarsa bir daha mı uzlaşı olmayacak?"
Biz 14 ilkeden yola çıkarak bir ilki gerçekleştirdik Türkiye'nin beş temel sorun alanını çözmemiz gerektiğini söyledik. Kendilerine bütün ayrıntılarını anlattık. On günün sonunda bize 3 aylık erken seçim hükümeti kurulmasını teklif ettiler. Milli iradeye saygıdan dolayı bunu kabul etmedik. Seçimden sonra aynı tablo çıkarsa bir daha mı uzlaşı olmayacak? Neden kurulamadı? Eğer bir siyasi lider özgür iradeye sahip değilse o lider koalisyon kuramaz ve ülkeyi yönetemez. Tablo bu, Saray'da oturan zatın baskısını yaşamının her alanında görüyorsa o kişi lider olamaz. Arkadaşlarıma söyledim görüşmelerde ne soruyorlarsa samimi cevap verin ve görüşmelerin tamamını tutanak altına alın. Bakın tutanakları aldık kimse eleştirmiyor. Ülkenin Cumhurbaşkanı meydan meydan dolaşıp '400 vekil verin vermezseniz bu tablo çıkar' dedi.
"Ben milli iradeyi senin iraden olarak kabul ediyorum
"
Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum, CHP olarak biz üstümüze düşen bütün görevleri yerine getirdik. Senin iradene hep saygılı olduk. Kıl payı kadar saygısızlığımız yoktur. Ama onlar senin iradeni kabul etmediler. Önüne bir şantaj tablosu koydular. 'Ya oy verirsin ya ben hep seçime giderim' diye. Çünkü onlar milli iradeyi bir kişinin iki dudağından çıkan irade olarak kabul ediyorlar, senin iraden olarak kabul etmiyorlar. Ben milli iradeyi senin iraden olarak kabul ediyorum.
Mazot vadine zam
Birinci sınıf demokrasiyi ülkeye getireceğiz. Yabancı sermaye ülkeden kaçıyor. 'Mal güvenliğimiz yok' diyorlar. Buradan iş dünyasına da sesleniyorum, bu seçimde CHP'ye oy vermek zorundasınız. Üretmek, çalışmak istiyorsanız, vermeseniz de olur. Bize bir şey olmaz. Sıkıntıyı sen çekeceksin. Düşüncelerini özgürce dile getirmek istiyorsan, oyunu CHP'ye vereceksin.
Ve çiftçi kardeşim. Ekonomide sorun olduğunu biliyorum. Mazotu sana 1,5 liradan vereceğimizi söylemiştim. Çiftçi kayıt sistemine göre. Mazotu sadece dolardaki artış nedeniyle 1 lira 80 kuruştan vereceğiz. Her kuruşu hesaplıyoruz.
Bugüne kadar orman köylüsüyle ilgili hiçbir şey denmedi. Kişi başına gelirin en az olduğu kesimdir orman köylüleri. Orman Genel Müdürlüğü seni çalıştıracak, sigortalı yapacak ve sen çalışacaksın ve zamanı geldiğinde emekli olacaksın. San bu hakkı biz vereceğiz.
"Bizim 'imam hatipleri kapatma' gibi düşüncemiz yoktur"
YÖK'ü kaldıracağımızı söyledim. O beladan kurtaracağız. Her yıl en az 15 bin üniversite bitiren çocuğumuzu yurtdışına doktoraya göndereceğiz. Bu politikayla beş yıl, sonra Türkiye çok farklı bir noktaya gelecektir.
Hiç kimse şunu unutmasın, imam hatip okullarını açan parti CHP'dir. Orada okuyan çocuklar bizim çocuklarımız. O çocuklarımızın da kaliteli eğitim almasını isteriz. Bizim 'imam hatipleri kapatma' gibi asla ve asla bir düşüncemiz yoktur.