Ecevit'e Hizbullah mektubu

Uluslararası insan hakları kuruluşu Human Rights Watch Genel Direktörü Holly Cartner, Başbakan Bülent Ecevit'e bir mektup göndererek, Hizbullah'ın son aylardaki eylemlerine ilişkin bilgi ve cinayet kasetlerinin kopyasını istedi.

Yeni Şafak
Arşiv

S P O T

ANKARA- Uluslararası insan hakları kuruluşu Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme) Genel Direktörü Holly Cartner, Başbakan Bülent Ecevit'ten, Hizbullah örgütünün cinayet kasetlerini istedi. Cartner, HRW'nin 1992 yılından bu yana Hizbullah örgütünü takip altına aldığını belirterek, şimdiye kadar yaşanan gelişmelerin Hizbullah ile devlet görevlileri arasında PKK'ya karşı bir işbirliği oluştuğunu gösterdiğini kaydetti. Cartner, "Bu işbirliği son derece tehlikelidir. Çünkü Hizbullah'ın potansiyel bir cinayet şebekesi olduğu kabul edilen bir gerçektir" dedi.

Merkezi Amerika'da bulunan HRW'nin Genel Direktörü Holly Cartner, Başbakan Ecevit'e Hizbullah ile ilgili bir mektup gönderdi. Son zamanlarda Türkiye'de yapılan Hizbullah operasyonlarını yakından takip ettiklerini dile getiren Cartner, "Hizbullah evleri ve çıkan cesetlerle ilgili haberler, bu kişilerin katil olduklarını ortaya çıkarıyor. Eylemlerle gündeme gelen militanlar, genelde suç işlemeye eğilimli ve genç insanlar arasından seçiliyor" dedi. Cartner, Ecevit'ten örgütün son günlerde gerçekleştirdiği eylemlerle ilgili bilgi ve örgütün işlediği cinayetlerin yeraldığı kasetlerden HRW'ye birer kopya gönderilmesini istedi.

Ecevit'e öldürülen gazeteciler hatırlatıldı

Cartner, 1992 yılında bir gazetede röportajı yayınlanan Hizbullah mensubu Ramazan Sat'ın, Batman Emniyeti'nin PKK'ya karşı yürüttükleri mücadelerde kendilerinden yardım istediği yönünde bilgi verdiğini dile getirdi. Ecevit'e Hizbullah-devlet ilişkisine işaret eden haberleri sonrasında öldürülen gazetecileri de hatırlatan Cartner, 1992 yılında 2000'e Doğru Dergisi muhabiri Halit Güngen'in, Gerçek Gazetesi Diyarbakır muhabiri Namık Tarancı'nın ve Özgür Gündem Gazetesi'nden Hafız Akdemir'in Hizbullah'la ilgili haberleri sonrasında öldürüldüklerini dile getirdi. Cartner, "Bölgenin güvenliğinden sorumlu jandarma ofisinde, Silvan'da yakalanan Hizbullahçılar'la yaptığı görüşme sonrasında öldürülen Hafız Akdemir'in ailesi de tehdit edilmiştir" dedi. Bu gelişmelerin Hizbullah ile devlet yetkilileri arasında PKK'ya karşı bir işbirliği oluştuğu iddialarını gündeme getirdiğini kaydeden Cartner, "Bu işbirliği çok tehlikelidir. Çünkü Hizbullah'ın potansiyel bir cinayet örgütü olduğu kabul edilen bir gerçektir" dedi.

'Zamanlama dikkat çekici'

Cartner, Türk basınında yeralan haberlerde, devletin güvenlik güçlerinin, Hizbullah örgütü ile birlikte PKK terör örgütüne karşı fiili operasyonlar düzenlendiği şekline bilgilerin yeraldığını hatırlattı. Cartner, "Özellikle grubun etkin olduğu Doğu ve Güneydoğu'da kendisini destekleyen halktan kişilerin de bulunması tehlikeyi daha da artırıyor" dedi. Cartner, Hizbullah cinayetlerin, PKK'nın çökertilmesinin ardından ortaya çıkarılmasının da ilginç buldu. --------------- imza ve tarih ---------------- --------------- imza ve tarih ---------------- Geri OKU