Hasat başladı: Türkiye'den Avrupa’ya ihraç ediliyor

Denizli’nin Çivril ilçesinde bulunan Gökgöl’de, yaklaşık 8 bin metrekare üzerinde 6 ay boyunca hasat edilen saz otları Avrupa’ya ihraç ediliyor.

Haber Merkezi İHA
Saz otu hasadı

Denizli’nin Çivril’in İshaklı Mahallesinde bulunan Gökgöl’ün sulak alanında doğal olarak yetişen saz otu hasadı devam ediyor. Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinden gelen işçilerin Eylül ayında başladığı hasat sezonu, Haziran ayına kadar sürüyor. Yurtdışına ihraç edilen otlar dekorasyon ve yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor. 8 bin metrekare üzerine yapılan hasat, bir çok kişiye de ekmek kapısı oldu. 6 ayın ardından götürüldüğü fabrika ve işletmede yine çalışan işçiler burada da işleyişi sürdürmeye devam ederken, meslek aileden aileye aktarılıyor.

'Ailemde herkes geçimini ot kesmekten kazanıyor'

Genellikle hasadın 6 ay sürdüğünü belirten ot işçisi Carullah Uysal, “Mevsimin durumuna göre genelde Eylül ayında ot kesmeye başlarız. Eber gölünde başladıktan sonra her sene buraya da gelir ot keseriz. Ben 27 yıldır ot kesiyorum. Babam da ot kesiyordu ailemde herkes geçimini ot kesmekten kazanıyor. Sezon başladığı zaman oğlum ya da ailemle birlikte gelir burada ot keseriz. Haziran ayı gibi otlar yeniden yeşerdiği zaman hasat biter, o zaman memlekete döner otların işlendiği fabrika ya da işletmelerde çalışırız. Ot kesme işi kesilen otun bağına göre ücretlendirilir. Kesilen otları hafta sonu gelen kamyona yükler Bolvadin’e göndeririz. Saz otu bitmesine yakın havut otu keseriz. O genelde döşek ve şark köşesi için kullanılır. Gökgöl’de havut otu çok fazla yok. Daha çok saz otu yetişiyor” dedi.

'Kestiklerimizi sandal ve kayıklar ile kıyıya çekeriz'

Göl içinde bulunan adalarda yetişen otları kesmek için sabah erken saatlerde başlayan mesailerinin akşam saatlerine kadar sürdüğünü ifade eden Carullah Uysal, “Ben 2 yıldır oğlumla kesim yapıyorum. Sabah erkenden kalkıp göle çıkarız, öğlene kadar keser kestiklerimizi sandal ve kayıklar ile kıyıya çekeriz. Öğlen biraz dinlenir öğleden sonra tekrar göle girer akşama kadar çalışırız. Kış ve yağmura yakalanmadan ne kadar çok ot kesersek o kadar emeğimizi koruruz” ifadelerini kullandı.


FOTOĞRAF 11
Sivas'ta üretilen silah taşıma çantası 5 ülkeye ihraç ediliyor
Sivas'ta savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir fabrika, ürettiği silah taşıma çantalarını 5 ülkeye ihraç ediyor.

FOTOĞRAF 9
Hasadı başladı: Yüzde 90'ı ihraç ediliyor
Türkiye'de 54 bin dönüm alanda üretimi yapılan ancak iç piyasada fazla tüketilmeyen greyfurtun Adana'da hasadı bahçede 7 ile 10 TL arasında alıcı bularak başladı. Yüzde 75'i Rusya'ya, yüzde 15'i ise Japonya ve Avrupa'ya ihraç edilen ürünün Türkiye'de tüketiminin yüzde 10 seviyelerinde olduğu bildirildi.

FOTOĞRAF 7
Bin yıllık geçmişi var: Avrupa ülkelerine ihraç ediyor
Sivas Altınyayla Kadın Kooperatifi tarafından üretilen kavurga, Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Kilogram fiyatı 70 liradan satılan kavurganın besleyici oluşu ve tok tutması nedeniyle kilo problemi olanlar için ideal bir besin kaynağı olarak görülüyor.

FOTOĞRAF 11
Avrupa'nın en büyüğü Karaman'da: 13 ülkeye ihraç ediliyor
Karaman'da 1 milyon 750 bin elma ağacının bulunduğu bahçede hasat başladı. Bahçede bulunan 17 çeşit ürünün yüzde 80'i 13 ülkeye ihraç ediliyor. Sabahın ilk ışıklarıyla çalışmaya koyulan işçilerin kameraya yansıyan görüntüleri görenleri hayran bırakıyor. Bahçe uçsuz bucaksız görüntüsüyle dikkati çekiyor.

FOTOĞRAF 12
Türkiye'de yüzüne bile bakılmıyor: Bilecik'ten Fransa'ya 700 ton ihraç ediliyor
Türkiye'nin dört bir tarafında doğadan canlı olarak toplanan "Helix lucorum" türü kara salyangozları, Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki tesiste ön işlemden sonra Bilecik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaya gönderiliyor. 'Dondurulmuş salyangoz dolması' üretimi yapan bir firma, yılda 700 ton salyangozu Fransa'ya ihraç ediyor.