Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Türk Hava Kurumu'ndaki (THK) rüşvet ve yolsuzluk skandalıyla ilgili hazırladığı iddianamenin ayrıntıları çıkmaya devam ediyor. Dosyanın tutuklusu eski THK Başkanı Osman Yıldırım'ın, oğlunun arkadaşı adına kurduğu şirketi kullanarak THK'yı zarara uğrattığı belirlendi. THK Üniversitesi ile THK Turizm Ticaret Limited Şirketi, herhangi bir mal ve hizmet almadığı halde “Eğitim alanlarının planlanması ve koordinasyon ücreti” ile “Eğitim programlarının ikram bedeli” adı altında Azemoğlu A.Ş.'ye 480 bin 898 TL ödedi.
İDDİANAMEDE 42 KİŞİ ŞÜPHELİ
Bu paralar ise daha sonra oğul Emre Yıldırım'ın sahibi olduğu Asay A.Ş.'ye aktarıldı. İddianamede, THK Derneği'nden mal kaçırmak için bilinçli olarak THK Havacılık Vakfı'nın kurulduğuna yer verildi. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 42 şüpheli hakkında hazırladığı iddianamede önemli tespitlere yer verildi.
OLMAYAN HİZMETE FATURA KESTİ
Yıldırım'ın oğlu Emre Yıldırım'ın arkadaşı Hakan Azemoğlu adına kurulan Azemoğlu Havacılık Eğitim Medya Gıda İnşaat A.Ş.'nin Yıldırım ailesinin adeta finans ayağı gibi faaliyet gösterdiği belirlendi. 'Danışmanlık şirketi' gibi gösterilen Azemoğlu A.Ş. üzerinden THK'nın zararlara uğratıldığı tespit edildi. THK Turizm Ticaret Limited Şirketi ile THK Üniversitesi, herhangi bir mal ve hizmet almadığı halde almış gösterdi. “Eğitim alanlarının planlanması ve koordinasyon ücreti” ve “Eğitim programlarının ikram bedeli” adı altında kesilen sahte faturalar üzerinden de Azemoğlu A.Ş.'ye ödemeler yapıldı.
480 BİN LİRALIK DANIŞMANLIK
Bu yolla THK Turizm Ticaret Limited Şirketi'nden 2013-2014 yıllarında 6 fatura karşılığında 89 bin 694 TL, THK Üniversitesi'nden ise 17 fatura karşılığında 391 bin 184 TL Azemoğlu A.Ş.'ye ödendi. Daha sonra bu paraların Osman Yıldırım'ın oğlu Emre Yıldırım'ın sahibi olduğu Asay A.Ş.'nin hesabına aktarıldığı belirlendi.
SAHTE FATURA KULLANDILAR
Hakan Azemoğlu'nun operasyon sürecinde verdiği ifadesinde, Azemoğlu A.Ş. olarak THK Turizm Ticaret Limited Şirketi ile THK Üniversitesi'ne herhangi bir iş yapmadıklarını, ancak iş yapmış gibi fatura kestiklerini, sahte faturalar karşılığında alınan paraları da Asay A.Ş.'ye aktardıklarını açıkça söylediği ortaya çıktı.
Vurgun için vakıf kurdu
İddianamede, Dernek Denetçilerinin ve Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin hazırladığı rapora da yer verildi. THK Derneği ve THK Havacılık Vakfı'nda birçok usulsüzlük tespit eden müfettişler, vakıf aracılığıyla şirketlere para aktarıldığını belirledi. THK Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan şüphelilerden H.B.G. ile V.R.L.'nin savunmalarında THK Derneği'nden mal kaçırmak için bilinçli olarak THK Havacılık Vakfı'nın kurulduğunu açık bir şekilde ifade ettikleri ortaya çıktı. İddianamede, THK Derneği'nin 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle kredi borcunun 104 milyon 958 bin 612 TL olduğu, 28 Kasım 2014 tarihi itibariyle ise bu miktarın 401 milyon 390 bin 974 TL'ye çıktığına yer verildi. Ancak borç, THK Mali İşleri Başkanlığı görevlileri tarafından Osman Yıldırım'ın talimatıyla Denetim Kurulu üyelerinden gizledi.