Kayseri'de ata tohumu 'gacer' buğdayı tescillendi

Kayseri'nin Develi ilçesinde ekimi yapılan genetiği bozulmamış ata tohumu olarak bilinen "gacer" buğdayı "Develi Gaceri" adıyla tescil edildi.

Haber Merkezi AA
Atalık tohumu 'gacer'

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri'nin Develi ilçesinde yetişen ata buğdayının yaklaşık bir yıllık çalışma sonucu "Develi Gaceri" adı altında tescil edildiğini belirtti.

Karamustafa, buğdayın tescilinin, Develi Belediyesi ve KAYÜ ortaklığında Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuru sonrası alındığını söyledi.

KAYÜ'nün sahada bir üniversite olduğunu ve yerel yönetimlerle de işbirliği yaptığını vurgulayan Karamustafa, "Develi Belediyesi ve öğretim elemanlarımız ortaklaşa proje geliştirdiler. Teknik süreci tamamladıktan sonra üniversite ile bir yerel yönetimin iş yapması sonucu tescil aldık." dedi.

Karamustafa, KAYÜ bünyesinde Ata Tohumu Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğunu, sadece gaceri değil, Anadolu'nun serveti olan genetiği bozulmamış ata tohumlarını koruma anlamında da merkez öncülüğünde çalışmaları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Yerli buğdaylar Serince ve Cudi 63 ile rekolte yüzde 20 artacak: Komşu ülkelere ihraç edilecek

FOTOĞRAF 13
Milli tohum 'Hüseyinbey' ile buğday verim rekoru kırıldı
Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Başkanı Vehbi Eser, Türkiye'nin farklı bölgelerinde uzun yıllar süren ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen yerli ve milli "Hüseyinbey" tohumunun ekildiği buğday tarlasından bir dekardan bin 730 kilogram verim alındığını belirterek, "Türkiye tarihinde ilk defa bir dekardan 1730 kilogramlık verim alındı" dedi.