Kurtlar Vadisi’ne FETÖ incelemesi

MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun şüpheli ölümüyle ilgili soruşturmaya “Kurtlar Vadisi Pusu” dizisi de dahil oldu. “Dizide FETÖ propagandası yapıldığı” iddiası nedeniyle karakterlerden birinin “34 RTE 321” plakalı araç kullanması, 17 Mayıs 2012’deki bölümde “Erdoğan” yazılı mezar taşı görünmesi ve “34 FG 7061” plakalı aracın ekrana gelmesi incelenecek. Dizide “Kazım Kaşifoğlu” tehdit edildikten 3 gün sonra Kaşif Kozinoğlu da cezaevinde hayatını kaybetmişti.

Burak Doğan
Bilirkişi heyetinin, incelemesini yalnızca Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne benzetilen sahnelerle sınırlı tutmayacağı, dizinin ilgili dönemlerde yayımlanan bölümlerini bütünlük içinde değerlendireceği öğrenildi.

MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun cezaevindeki şüpheli ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, “Kurtlar Vadisi Pusu” dizisinde FETÖ propagandası yapıldığına yönelik iddiaların araştırılması için inceleme başlatıldı. Dizinin 10 Kasım 2011'de yayınlanan 136’ncı bölümünde “Kazım Kaşifoğlu” karakterinin cezaevinde şiddete uğrayıp tehdit edildiği sahneler ekranlara geldi. Bölümün yayınlanmasından üç gün sonra Kozinoğlu, Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetti. 8 Aralık 2011'de yayınlanan 139’uncu bölümde ise dizideki “Kaşifoğlu” karakterinin koluna şırıngayla hava enjekte edilerek öldürülmesi ve cinayete kalp krizi süsü verilmesi işlendi. Soruşturmayı yürüten savcılık, dizinin yayımlanan tüm bölümlerinin uzmanlardan oluşan özel bir bilirkişi heyeti tarafından ayrıntılı şekilde incelenmesine karar verdi.

FETÖ İLE İLİŞKİSİ İNCELENECEK

Heyet, dizinin senaryo örgüsünü, karakterler arasındaki diyalogları, kullanılan isimleri, araç plakalarını, görsel detayları ve kamuoyunda “örtülü mesaj” olarak değerlendirilen sahneleri mercek altına alacak Bilirkişi incelemesinde, dizinin bazı bölümlerinde FETÖ’nün amaç ve stratejileri doğrultusunda propaganda yapılıp yapılmadığı, örgütsel talimat niteliği taşıyan unsurlara yer verilip verilmediği ve kamuoyunu belirli olaylara hazırlamaya yönelik mesajlar bulunup bulunmadığı araştırılacak. Bilirkişi heyetinin, incelemesini yalnızca Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne benzetilen sahnelerle sınırlı tutmayacağı, dizinin ilgili dönemlerde yayımlanan bölümlerini bütünlük içinde değerlendireceği öğrenildi.

PLAKA VE KABİR TAŞI DETAYI

Bilirkişi incelemesinde dizinin farklı tarihlerde yayınlanan bölümlerindeki bazı görüntü ve semboller ele alınacak. Dizideki karakterlerden biri “34 RTE 321” plakalı bir araç kullanıyordu. 4 Şubat 2010’da yayınlanan 79’uncu bölümdeki “34 FG 7061” plakalı araç görüntüsü ile 17 Mayıs 2012’de yayınlanan 159’uncu bölümdeki “Erdoğan” yazılı mezar taşı görüntüsü de bu kapsamda incelenecek. “34 FG 7061” plakasında “FG” harfleri “Fetullah Gülen”, “7061” rakamları ise tersten okununca 7’nci ayın 16’sı, yani 16 Temmuz. Bu da 16 Temmuz’da yapılması planlanan ancak MİT’e gelen ihbar nedeniyle öne çekildiği belirtilen 15 Temmuz darbe girişimine gönderme olarak yorumlanıyor. Uzman heyet, bu tür görsel unsurların senaryonun doğal parçası mı olduğu, yoksa belirli kişi ve olaylara yönelik örtülü mesajlar mı içerdiği konusunda teknik ve içerik analizi yapacak. Özel bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporun soruşturma dosyasına sunulmasının ardından, dizinin yapım ve senaryo sürecinde görev alan başka kişilerin de ifadelerine başvurulabileceği öğrenildi.