Maaş gibi burs

YKS tercihlerinde bu yıl ilk kez yapay zeka mühendisliği ve fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerini seçenlere en az bin lira, harita mühendisliğine 3 bin 500 lira aylık destek sağlanacak. Maden mühendisliği bursu asgari ücret kadar olacak. İlk 5 tercihinde tekstil veya deri mühendisliği olması şartıyla öğrencilere sektörde çalışma taahhüdü vermeleri halinde 5 yıl iş garantisi verilecek.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Arşiv

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) sektörlerle yaptığı iş birlikleri kapsamında, YKS tercihlerinde belli bölümleri seçecek öğrenciler, geri ödemesiz burslarla desteklenecek. Bu yıl fizik, kimya, biyoloji, matematik programlarına ilk 15 tercihinde yer verecek ve ilgili programlara ilk 3 sırada yerleşen öğrencilere geri ödemesiz başarı bursu verecek. Yapay zeka mühendisliği ile yapay zeka ve veri mühendisliği lisans programlarına ilk 15 tercihinde yer veren ve ilgili programa ilk 3 sırada yerleşen öğrencilere başarı bursu bu yıldan itibaren ilk kez verilecek. 5 yıl boyunca verilen YÖK lisans destek bursları, şu anda 3 bin 23 öğrenciye aylık 1000 lira şeklinde veriliyor. Bu miktarın artırılması bekleniyor.

SIRALAMA ŞARTI VAR

  • Bunun yanında petrol ve doğal gaz sektörü için yerli ve milli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla YÖK ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın bir alt şirketi olan Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasında bu yıl imzalanan iş birliği protokolü ile bu yıl ilk kez belli mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilere burslar başlatılacak. YKS’de ilk 2 bin veya ilk 10 bin sıralamasında olan öğrencilere, üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, elektrik–elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği ve metalürji ve malzeme mühendisliği programlarına yerleşmesi dahilinde aylık 6 bin lira burs verilecek. İlk 25 bin olanlara da üniversitelerin petrol ve doğal gaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve çevre mühendisliği programlarına yerleşmesi ile TP-OTC tarafından 6 bin lira bursu sağlanacak. YÖK ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası arasında imzalanan iş birliği protokolüyle bu yıldan itibaren ilk kez öğrencilere burs ve istihdam desteği sağlanacak. Harita veya geomatik mühendisliği bölümlerine aylık 3 bin 500 lira verilecek.

HEM BURS HEM İŞ GARANTİSİ

YÖK ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) arasında 2020’de imzalanan iş birliği protokolü ile başarılı öğrencilerin maden sektörüne çekilmesi amaçlanıyor. Tercihlerinin ilk 5’inden en az birisinde maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği veya cevher hazırlama mühendisliği bölümlerini seçen ve ilk 65 binde yer alan, İstanbul ile Ankara’daki üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşen adaylara asgari ücret kadar ödeme yapılacak. Ayrıca, ilk 5 tercihinden en az birisinin tekstil mühendisliği veya deri mühendisliği olması şartıyla YKS yerleştirme puanına göre asgari ücrete odaklı burslar veriliyor. Ayrıca eğitim bursundan yararlanan öğrencilere sektörde çalışma taahhüdü vermeleri halinde 5 yıl iş garantisi verilecek.

Özel mesleklere 15 binlik destek

  • Organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler için verilecek eğitim ve öğretim destek tutarları belli oldu. Bu liselerde öğrenim gören öğrenciler için destek tutarlarından bazıları şöyle: “Ayakkabı ve saraciye teknolojilerinde 9 bin 297 lira, bilişim teknolojilerinde 8 bin 800 lira, biyomedikal cihaz teknolojilerinde 11 bin 768 lira, elektrik-elektronik teknolojisinde 14 bin 104 lira, endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 13 bin 693 lira, gemi yapımında 14 bin 104 lira, uçak bakımda 11 bin 768 lira, yenilenebilir enerji teknolojilerinde 14 bin 744 lira.” Organize sanayi bölgeleri dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarların bazıları ise şöyle belirlendi: “Biyomedikal cihaz teknolojilerinde 9 bin 219 lira, denizcilikte 10 bin 60 lira, elektrik-elektronik teknolojisinde 10 bin 569 lira, endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 10 bin 60 lira, gemi yapımında 10 bin 60 lira, gıda teknolojisinde 9 bin 435 lira”

Tercihler için 11 bin öğretmen sahada

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih süreci boyunca, üniversite adaylarına yönelik yaklaşık 11 bin rehber öğretmen/psikolojik danışman aracılığıyla 81 ilde ve ilçe merkezlerinde “tercih danışmanlığı” hizmeti başlatılacak. Tercih süreci, EBA Bilişim Ağı üzerinden online, mezun ve internet erişimi olmayan öğrenciler için ise rehberlik ve araştırma merkezlerince yüz yüze yapılacak. Ayrıca YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına gönderilen yazıda, “Kayıt döneminden sonra öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için eğitim ve öğretim ücretlerinin, tercih dönemlerinden önce belirlenmesi zorunludur” denildi.

FOTOĞRAF 10
10 soruda 2022 YKS tercihleri
YKS sonuçlarına ve 2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan detaylara ilişkin eğitim ve rehberlik uzmanları ile görüşerek tercihlerdeki önemli hususları 10 soruda sizler için derlendi.

YKS tercihleri nasıl yapılmalı? Uzmanından öneriler