Mehmetçik’in uyarı radarı liselilerden

Gaziantep’teki Deneyap Teknoloji Atölyesi öğrencileri, Mehmetçik için radar üretti. Hareketli unsurlara karşı sesli ve ışıklı uyarı veren cihazlar, sınır karakollarına gönderildi. Lise öğrencisi Mert Şiraz, “Askerlerimizin şehit vermesini istemiyoruz. Onlar için bu projeyi geliştirdik” dedi.

Hareketli unsurlara karşı sesli ve ışıklı uyarı veren cihazlar, sınır karakollarına gönderildi.

Gaziantep’te, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında kurulan Deneyap Teknoloji Atölyesi öğrencileri tarafından geliştirilen, hareketli unsurlara karşı sesli ve ışıklı uyarı veren radarlar Mehmetçiğin güvenliği sağlamasına katkı sunacak. Şehitkamil ilçesinde Bilim ve Sanat Merkezi’nde kurulan Deneyap Teknoloji Atölyesi’nde bir araya gelen 10 öğrenci, yaklaşık üç aylık çalışma sonucu hareketli unsurlara karşı sesli ve ışıklı uyarı veren radar üretti. İlk etapta üretilen 40 radar Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı’nca sınır karakollarındaki Mehmetçiğe teslim edildi. Atölyede görevli bilgisayar mühendisi Ali Tutuş, atölyede kayıtlı 168 öğrencinin bulunduğunu, bu öğrencilere teknoloji tabanlı eğitimler verdiklerini söyledi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/11/10/34/resized_c45b8-fc6125c1mehmetc3a7ikyeni.jpg

MÜHENDİS KADAR YETENEKLİLER

1 YILDIR EĞİTİM GÖRÜYORLAR

Atölyede eğitim gören lise öğrencisi İncinur Yıldız ise yaklaşık iki yıldır burada çalışmalar yaptığını anlatarak, şöyle devam etti: “Yaklaşık iki yıl önce teknoloji hakkında hiçbir şey bilmiyorduk. Buraya gelip öğrendikten sonra proje geliştirip yarışmalara katılmaya başladık. Bu projelerden biri askerlerimizin güvenliği açısından kullanabilecekleri radar sistemi. Bu sistemi üç ay içerisinde geliştirdik.” Lise öğrencisi Mert Şiraz ise 1 yıldır burada eğitim gördüğünü aktararak, “Askerlerimizin daha fazla şehit vermesini istemiyoruz. Bu yüzden Mehmetçiğimizi korumak adına proje geliştirdik. Cihaz sayesinde, askerimiz etrafında bir hareketlilik algıladığı zaman 5 saniye boyunca siren çalıyor ayrıca ışıklarını yakıyor.” diye konuştu.

GÜNDEM
Mehmetçik için geliştirdi: Liseli gencin 'RoboKask'ı TÜBİTAK'ın yarışmasında birinci oldu

EKONOMİ
Türk mühendisler buldu: Kanamayı durduran sargı bezi