Datça'da orman yangını: Evler tahliye edildi

Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını giderek büyüyor. Rüzgarın 50 kilometreye ulaştığı Datça'da, alevler Mesudiye mahallesine ulaştı ve bazı evlere zarar verdi. Alevlerin hızla ilerlemesi sonucu bölgede evler tahliye edilmeye başlandı. Bölge halkı ve tatilciler, Palamutbükü ve Knidos'a nakledildi. Havadan 10 uçak, 16 helikopter müdahale ederken, karadan 107 arazöz ve 500'den fazla yangın işçisi alevlere müdahale ediyor.

Şahin Şen Yeni Şafak
Datça'da orman yangını.

Datça orman yangını giderek daha da büyüyor. Mesudiye mahallesine ulaşan alevler sonrası evler tahliye edilmeye başlandı. 500'e yakın orman işçisinin yanı sıra, askeri birlikler de sahada büyük çaba harcıyor.

10 UÇAK 16 HELİKOPTER MÜDAHALE EDİYOR

Datça'da çıkan orman yangınına havadan 10 uçak, 16 helikopter müdahale ederken, karadan 107 arazöz ve 500'den fazla yangın işçisi alevlere müdahale ediyor.

Bölgede rüzgarın hızı 50 kilometreye kadar çıkarken, kızılçam bitki örtüsünün hızlı yanan bir tür olması da durumu olumsuz etkiliyor.

Muğla Datça'da orman yangını
Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını söndürülmeye çalışılıyor. Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. İhbar üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Ekipler, havadan ve karadan müdahale edilen yangının kontrol altına alınabilmesi için çalışıyor.

14 DAKİKADA MÜDAHALE

Yangının tespit edilmesi ile 14 dakikada ilk müdahale yapıldı. Yangın, bölgede etkili olan rüzgar ile kısa sürede büyüyerek ormanın geneline yayıldı.

ÜÇ SAHİL GÜVENLİK BOTU BÖLGEDE

Yangın bölgesine müdahalede bulunan yangın söndürme uçaklarının denizden su alırken çevre güvenliğini sağlaması için üç sahil güvenlik botu bölgeye sevk edildiği, ayrıca bu botların muhtemel kıyıdan tahliyelerde vatandaşları alandan uzaklaştıracağı öğrenildi.

ASKERİ BİRLİKLER DE SAHADA

Yangına karadan da 500'e yakın orman işçisi ile müdahale var. Bunun yanı sıra 96 iş makinesi bölgede Ekiplere yangını söndürme konusunda askeri birlikler de destek veriyor.


BÖLGEYE ÇIKAN YOLLAR KAPATILIYOR

9 günlük bayram tatili nedeniyle tatilcilerin uğrak noktası olan Muğla'da yoğunluk ekiplerin müdahalesini güçleştiriyordu. Bu nedenle arazöz ve itfaiye araçlarının hızlı geçişleri için orman yangınına çıkan yollar kapatıldı. Datça-Palamutbükü yolu da jandarma ekiplerince kapatılan yollar arasında

MESUDİYE MAHALLESİNDEKİ YERLEŞİM YERLERİNE İLERLİYOR

Datça'daki orman yangınında alevlerin kızılçam bitki örtüsünün hızla tutuşması ve rüzgarın sert esmesi nedeniyle kontrol altına alınamadığı bildiriliyor. Alevlerin kontrol altına alınması için rüzgarın hız kesmesinin çok önemli olduğu aktarılıyor.

Bunun yanı sıra bölgeden gelen sıcak görüntülerde, alevlerin birden fazla noktaya sıçradığı görülüyor. Sahile yakın bir mahalle olan Mesudiye'deki yerleşim yerlerinin yangının engellenememesi durumunda tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Bölge halkı ve tatilciler, Palamutbükü ve Knidos'a nakledildi.

İTFAİYE DEVRİLDİ

Datça'daki orman yangınına müdahaleye giden bir itfaiye aracından kötü haber geldi. Araç hızla müdahaleye giderken kontrolden çıkarak devrildi. Personellerin hafif şekilde yaralandığı belirtiliyor.

DATÇA KAYMAKAMI'NDAN YANGIN İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Datça Kaymakamı Mesut Çoban, "Yangın yerleşim alanlarını tehdit etmiyor. Ancak bölgede yoğun bir duman oluştu." açıklamasında bulundu.

Bölgede rüzgarın etkili olduğunu aktaran Çoban, ekiplerin alevleri kısa sürede kontrol altına almasını temenni ettiklerini dile getirdi.

BAKAN KİRİŞÇİ BÖLGEDE

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Datça ilçesindeki orman yangını bölgesinde havadan incelemelerde bulundu.