Türkiye - Gürcistan arası geçişlerde yeni dönem: Kimlik ve pasaporta ek olarak zorunlu hale geliyor

Gürcistan hükümeti, 1 Ocak 2026’dan itibaren Türk vatandaşlarının ülkeye girişinde kimlik veya pasaporta ek olarak seyahat ve sağlık sigortasını zorunlu hale getiriyor. ATSO Başkanı Çetin Demirci, Türkiye ile Gürcistan arasında devreye alınacak sağlık sigortası uygulamasının ticaretin yapısında önemli değişikliklere yol açacağını belirtti.

Gürcistan-Türkiye arasında geçişlerde 'zorunlu’ sağlık sigortası

Türkiye ile Gürcistan arasında uzun yıllardır sadece kimlik kartıyla yapılan geçişlerde yılbaşından itibaren yeni bir dönem başlıyor. Gürcistan hükümeti, Türk vatandaşlarının ülkeye girişinde seyahat ve sağlık sigortası zorunluluğu getirildiğini açıkladı.Uygulamanın başlaması 1 Ocak 2026 olarak belirlendi.

'Sürecin kısa vadede fiyatlara ve ticaret hacmine yansıması kaçınılmaz'

Ardahan ve Kars'ın sosyo-ekonomik yapısında büyük payın sınır ticareti olduğunu ifade eden Demirci, diye konuştu.

Primler makul seviyelerde belirlensin

Gürcistan’a açılan Türkgözü ve Aktaş gümrük kapılarının bölge ekonomisinin can damarını oluşturduğunu vurgulayan Demirci, uygulanacak zorunlu sağlık sigortasında primlerin makul seviyede belirlenmesini istedi. Sigorta kontrol mekanizmasının başlangıç döneminde geçiş süresini uzatabileceğini kaydeden Demirci, şunları söyledi:

"Çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemeye devam edeceğiz"

Çetin Demirci,dedi.