Hacılar ne zaman dönecek? İlk hac kafilesi geldi

İlk hac kafilesi yurda döndü. Farz ibadet olan hac için milyonlarca insan başvuru da bulunmuştu. Hac ibadetini yerine getiren hacılar ne zaman dönecek? sorusu hacıların yakınları tarafından merak konusu oluyor. İşte ayrıntılar...

Haber Merkezi AA
ilk hac kafilesi geldi.

Hac farzını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitmek için başvuruda bulunan 2 milyon 120 bin 967 hacı adayları arasından kura ile hacca gitmeye hak kazanan ve hac ibadetini yerine getirenler hacılar geri dönüşe hazırlanıyor. Peki 2018 hac gidiş dönüş tarihleri ne zaman? Kesin kayıtlar ne zaman başlayacak?

HACILAR NE ZAMAN DÖNECEK? 2018

Hac ibadeti için Kutsal topraklara gidiş tarihi 17 Temmuz 2018'de başlayacak, 15 Ağustos 2018'de ise tamamlanacak. Dönüş tarihleri ise, 25 Ağustos 2018 de başlayıp 20 Eylül 2018 tarihinde sona erecek.

ŞEHİT YAKINI VE GAZİLER

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2007-2018 yılları arasında kayıt yaptırıp daha önce hiç hacca gitmemiş şehit anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazi ve eşlerinden müracaat edenleri kurasız olarak hacca götürecek.

2018 YILINDA 316 BİN YENİ KAYIT!

2018 yılında hacca gitmek için 316 bin 857 kişi ilk defa kayıt yaptırdı. Daha önce hac kaydı olup, Başkanlık tarafından kayıtları yenilenen 1 milyon 804 bin 110 kişi ile birlikte kuraya toplam 2 milyon 120 bin 967 kişi katılacak.

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarının yolculuk öncesi manen ve ruhen hazırlanması için eğitim ve seminerler düzenleyecek

İLK HAC KAFİLELERİ DÖNDÜ

Hac ibadetini tamamlayıp kutsal topraklardan Antalya'ya dönen hacılar, Antalya Havalimanı'nda yakınları tarafından alkışlarla karşılandı.

Antalya'dan kutsal topraklara giden 171 kişilik ilk kafile, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinden uçaklarla havalimanına geldi. Coşkuyla karşılanan hacılar ile sabırsızlıkla kendilerini bekleyen yakınlarının buluşmasında duygusal anlar yaşandı.

Karşılamada bulunan Antalya Müftüsü Osman Artan, Antalya'dan bu yıl bin 450 kişinin kutsal topraklara gittiğini, 2 kişinin orada vefat ettiğini söyledi. İlk kafilenin sabah saatlerinde geldiğini dile getiren Artan, "Kendilerinden ediğimiz bilgiye göre, orada herhangi bir sorun yaşamamışlar, çok güzel bir yolculuk geçirmişler. Allah kabul etsin." dedi.

Artan, diğer hacıların da sağlıklı bir şekilde ülkeye dönmeleri temennisinde bulundu.

Hacılardan Gazi Kemal Güdüç, en iyi şartlarda ibadetlerini yaptıklarını belirtti. Özellikle genç insanların kutsal topraklara gitmesi tavsiyesinde bulunan Güdüç, "İbadetinizi yapmak için sürekli yürüyorsunuz, yaşlı insanlarımız zorlanıyor. İnsanların genç yaşta kutsal topraklara gidip, ibadetlerini yapmalarını öneriyorum. İnsanlarımız hac ibadetlerini ileriki yaşlara erteliyor. 80 yaşındaki bir insan, sağlıklı ve rahat bir şekilde ibadetini yapamıyor. Bazıları gitmek istedikleri yerlere bile gidemiyor." diye konuştu.

Güdüç, Suudi Arabistan'ın halkının kendilerine çok iyi davrandığını kaydetti.

Hacılardan Mehmet Ezel de çok güzel bir atmosferde ibadetlerini gerçekleştirdiklerini bildirdi. Hac ibadetinin herkese nasip olması için dua ettiğini söyleyen Ezel, gençlere seslenerek, "İbadetinizi geciktirmeyin." dedi.

Hatice Aba da kutsal topraklardaki yerli halkın özellikle Türklere ilgili davrandıklarını belirtti. Çok memnun ayrıldıklarını anlatan Aba, "İmkanım olsa tekrar gitmek isterdim." ifadesini kullandı.

Münire Erol da herkesin kutsal topraklara gitmesi temennisinde bulunarak, "Oradaki duygunu anlatmak mümkün değil, yaşamak gerekiyor. Çok güzel duygularla ayrıldım, harikaydı. Allah herkese nasip etsin." dedi.

İlk hacı kafilesi yurda döndü