Şehir Rehberi

Latife Beyza Turgut
Arşiv.

Medine Müdafii Fahreddin Paşa

Medine Müdafii Fahreddin Paşa, Cumhuriyet’in 100. yılında Kazlıçeşme Sanat’ta anlamlı bir sergi ve kitap ile anılıyor. 1. Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı’nda zor şartlar altında Medine’de yönettiği 2 yıl 7 ay süren Medine Müdafaası ile bilinen Ömer Fahreddin Türkkan’ın fotoğrafları ve günlüklerinin yer aldığı sergi, 31 Aralık 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.versiyonu da geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Bir İdealin Peşinde

Yapı Kredi Müzesi, Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü geçici süreyle müzesine taşıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alaca Höyük eserleri, bu sergide ilk defa bir arada sergilenecek. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın iş birliğiyle Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük sergisi, 10 Mart 2024 tarihine kadar Yapı Kredi Müzesi’nde ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Perili Köşk’te çocuklara özel atölyeler

Borusan Contemporary, Perili Köşk’te çocuklar için farklı yaş gruplarına özel eğlenceli ve öğretici atölyeler gerçekleştiriyor. 29 Ekim Pazar günü saat 13.00’te 7-10 yaş grubuna yönelik düzenlenecek “Yüzyılın Sanatına Dokunuş” atölyesinde yeni koleksiyon sergisi “Dijital Mitolojiler”de yer alan; Brigitte Kowanz, Keith Sonnier, Ayşe Erkmen, Niko Luoma, Sol LeWitt, Markus Linnenbrink ve Yağız Özgen gibi sanatçılara ait yapıtlar gezilecek. Müze turunun ardından çocuklar, ilham aldığı yapıt ve sanatçıdan yola çıkarak kendi özgün tasarımını yapacak.

En şık sofralar İstanbul’da kurulacak

İstanbul’u “Kutlamalar Destinasyonu” olarak uluslararası platformlarda öne çıkarmak amacıyla hayat bulan “Sofralar Sergisi” projesi, 31 Ekim-2 Kasım 2023 tarihleri arasında Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşecek. Sergide, paneller, workshoplar, özel tadım aktiviteleri ve sürpriz etkinliklerin yanı sıra Hilton İstanbul Bosphorus’un şık sunumları ve Türkiye’yi anlatan özel gösteriler de yer alacak. Dokuz tasarımcının hazırladığı Türkiye konseptli sofralar; sofra sanatının, gastronominin ve Türkiye’nin dünya etkinlik sektöründeki öneminin tartışılacağı paneller, fuaye alanında seçkin dinletiler ve performanslar ile 1-2 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek.

Görülmemiş eserleriyle Füreya Koral

Maçka Sanat Galerisi Cumhuriyet’in 100.yılını, Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk kadın seramik sanatçısı ve çağdaş seramik sanatının öncüsü Füreya Koral ile kutluyor. “Görülmemiş Eserleriyle Füreya Koral” sergisi, sanatçının Hilton Oteli, Divan Oteli, KA Han, Brüksel Fuarı Türk Pavyonu, Marmara Oteli, Hacettepe Üniversitesi Dişçilik Fakültesi, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, Ziraat Bankası, Başak Sigorta, Anafartalar Çarşısı, Sheraton Oteli ve Beytem Palas için gerçekleştirdiği seramik panoların bazılarının sanatçı tarafından yapılmış resimlerinden oluşuyor. “Görülmemiş Eserleriyle Füreya Koral” sergisi 11 Kasım 2023 tarihine dek görülebilir.

Bir Arada Film İzlemek Mümkün

Puruli Kültür Sanat tarafından “Bir Arada Film İzlemek Mümkün” diyerek on birinci kez gerçekleştirilecek Engelsiz Filmler Festivali, Türkiye ve dünya sinemasının öne çıkan, ödüllü ve sinemaseverler tarafından beğenilen filmlerini seyircisiyle buluşturmaya devam ediyor. Festival bu yıl 26 Ekim tarihine kadar Ankara’da Paribu Cineverse ANKAmall, Goethe-Institut ve 4-5 Kasım’da Eskişehir’de Cinema Pink Kanatlı AVM salonlarında izleyicilerle buluşacak. “Kısa Film Yarışması” kapsamındaki 14 film ise tüm Türkiye’de 26 Ekim tarihine kadar eff2023.muvi.com adresinden çevrim içi olarak izlenebilecek.

1923’ten Sonsuza

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümü için hazırladığı “1923’ten Sonsuza: İkinci Yüzyıla Merhaba” konseri, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş döneminde müzik kültürünü iki devir arasında taşıyan köprü şahsiyetlerin eserlerinden oluşuyor. AKM Tiyatro Salonu’nda 22 Ekim Pazar saat 11.30’da başlayacak Mehmet Güntekin’in yöneteceği, konserin solistleri Hakan Hataylı ve Neval Güleç. Konserin en sürprizli eseri ise Cumhuriyet’in ilan edilişi şerefine özel olarak bestelenen nadide bir eser olacak.

Ömrünü Filistin davasına adamış bir müftünün Kudüs’ü

20. yüzyılın en etkin siyaset ve mücadele adamlarından biri olan Kudüs Müftüsü Hacı Emîn el-Hüseynî’nin hayatı, “Kudüs’ten Beyrut’a Hatıratım ve Mücadelem” ismiyle kitaplaştı. Ketebe Yayınları’nın Tarih dizisinden çıkan eser, 80 yıllık ömrünün 60 yılı mücadeleyle geçen ve 1919’dan 1940’lı yıllara kadar Filistin kurtuluş savaşının tartışmasız lideri olan Hüseynî’nin hayatı üzerinden İslam coğrafyasının yakın tarihine ışık tutuyor.

Kuru Otlar Üstüne ilk sırada

Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Film dağıtımıyla seyirciyle buluşan son filmi Kuru Otlar Üstüne üçüncü hafta sonunda sadece yüzde 34 düşüşle 32 bin 111 kişi tarafından izlenerek bu hafta sonu da birinciliği kimseye kaptırmadı. Toplamda 233 bin 626 seyirciye ulaşan film, hem seyircilerin hem de eleştirmenlerin övgüsünü almaya devam ediyor.

HAYAT
Malcom X’in ilk ve son kez elini sıktım