Türk hekimin tanımı dünya tıp literatürüne girdi

TÜM Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Genel Başkanı ve Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği hekimi Doç. Dr. Vural Fidan’ın (43) kıvırcık saçlı kız çocuklarında doğuştan meydana gelen bademcikleri ve diş etlerinde siğil tarzında şişliklere konulan tanım, ‘Fidan sendromu’ olarak dünya tıp literatürüne girdi.

Doç. Dr. Vural Fidan

Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği hekimi evli ve 1 çocuk babası Doç. Dr. Vural Fidan’ın bir süredir üzerinde çalıştığı, kıvırcık saçlı kız çocuklarında görülen bir hastalık, uluslararası dergilerde yayımlanarak dünya tıp literatürüne girdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/25/11/40/resized_67646-db39939c6f9af6b216018ef21a91f83f2c611a08.jpg

Uzun çalışmalar sonrası ortaya çıktı

Bu hastalık bulgusu üzerinde bir süredir çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Doç. Dr. Vural Fidan, sendromun kıvırcık saçlı kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Sendromu tanımlayan Doç. Dr. Fidan, şu şekilde açıklamada bulundu:

Tanım ve hastalık bulgularının uluslararası dergilerde yayımlanarak tıp literatürüne girdiğini anlatan Fidan, “Fidan sendromu kıvırcık saçlı kız çocuklarında orta ve ileri zeka geriliği olan bademcikleri ve diş etlerinde şişliklerin görüldüğü bir sendromdur. Bundan sonra bir vaka tanımı olursa, Fidan sendromu olarak bilinecek. Kıvırcık saçlı kızlarda doğuştan meydana gelen bir sendrom aslında ama benim incelediğim vakalar arasında 17 yaşında bir kız da vardı” diye konuştu.

Türk milleti adına gurur duyuyor

Türk hekimlerinden Hulusu Behçet’in 1937 yılında kendi adını taşıyan bir hastalığı tanımlayarak dünya tıp literatürüne girdiğini hatırlatan Fidan, “Ben hem kendi adıma, hem de Türk milleti adına çok gururluyum. Literatürde binlerce ismi verilen tıp insanı var. Bunların arasında biri de ben olabilirsem, ülkem ve benim için gurur verici olduğunu düşünüyorum. Hulusi Behçet kendi adıyla tanımladığı bir hastalığı vardı. Şimdi görülen ikinci hekim oldum. Çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

HAYAT
Tedavi amaçlı kullanılacak bitkilere dikkat

HAYAT
28 yıl sonra öğrendi: İmplant yerine sanayi tipi vida takmışlar