Mest nedir? Mest üzerine mesh nasıl yapılır ve bunun şartları nelerdir?

Mest nedir? Mesh nelere ve nasıl yapılır? Mest üzerine mesh etmenin şartları nelerdir? sorularının cevabı araştırılan konular arasında. Mest, ayakları bilekleriyle beraber örten bir tür ayakkabıya verilen isimdir. Mesh, bir nevi hükmî temizlik olup; abdestte bir uzvun, ayağa giyilen mestin veya yaraya sarılan sargının üzerine ıslak elle; teyemmümde ise toprağa sürülmüş elle yüz ve kollar üzerine yapılır. Peki mest üzerine mesh nasıl yapılır ve bunun şartları nelerdir?

Arşiv

Mest nedir? Mesh nelere ve nasıl yapılır? Mest üzerine mesh etmenin şartları nelerdir? sorularının cevabı bazı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının mest üzerine mesh nasıl yapılır ve bunun şartları nelerdir? sorusuna cevabı haberimizde.

Mest nedir?

Mest, ayakları bilekleriyle beraber örten bir tür ayakkabıya verilen isimdir.

Meshin caiz olabilmesi için gerekli şartlar

Mestler üzerine meshin caiz olabilmesi için gerekli olan şartlar şunlardır:

Mesh nasıl yapılır?

Mesh, bir nevi hükmî temizlik olup; abdestte bir uzvun, ayağa giyilen mestin veya yaraya sarılan sargının üzerine ıslak elle; teyemmümde ise toprağa sürülmüş elle yüz ve kollar üzerine yapılır.

Abdest alırken mestler üzerine mesh etmek Hz. Peygamberin (s.a.s.) sünnetiyle sabittir. Nitekim, Hz. Peygamberin (s.a.s.) abdest aldığını ve mestlerinin üzerine mesh ettiğini bildiren birçok rivayet vardır (Buhârî, Vudu, 35, 48; Müslim, Taharet, 72, 73).

Abdestli olarak ayağına mest giyen kimse, mest giydikten sonra abdestinin bozulmasından itibaren, mukim ise bir gün, yolcu ise üç gün mestleri üzerine mesh edebilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) misafir için üç gün üç geceyi, mukim için de bir gün bir geceyi mest üzerine mesh süresi olarak tayin etmiştir (Nesâî, Taharet, 98).

İlgili konular

Faziletli, okunacak ve ezberlenecek sureler, dualar