Türkiye yerel seçimleri ne zaman yapılacak?

28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin son ermesinin ardından yerel seçim tarihi merak konusu oldu. 2019 yılında gerçekleştirilen yerel seçimler, 2024 yılında yeniden yapılacak ve Türkiye bir kez daha sandık başına gidecek. Türkiye'de yapılan yerel seçimlerle belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirleniyor. Belediye seçimlerinin ne zaman yapılacağı, vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Peki, Yerel seçimler ne zaman yapılacak? Belediye seçimleri hangi tarihte yapılacak?

Haber Merkezi Yeni Şafak
Yerel seçimler

Yerel seçim ne zaman sorusunun yanıtı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kısıklı'da yaptığı açıklama sonrası merak konusu oldu. Erdoğan, açıklamasında "Yerel seçimlerde İstanbul'u kazanmaya hazır mıyız?" ifadesini kullandı. Peki, yerel seçim ne zaman? Belediye seçimleri ne zaman, hangi yıl yapılacak?

YEREL SEÇİMLER NE ZAMAN YAPILACAK?

Yerel seçimler 2024'de yapılacak.

Her 5 yılda bir yapılan belediye seçimleri son olarak 2019 yılında gerçekleştirilmişti.

BELEDİYE SEÇİMLERİ TARİHİ

Buna göre; Bir sonraki belediye seçimleri 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak.

YEREL SEÇİM NEDİR, NE DEMEK?

Yerel seçim, bir bölgedeki il ve ilçe yönetimini seçmek için gerçekleştirilen seçimlerdir. Yerel yönetimlerin kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiplerdir. Yerel demokrasinin gelişmesinde yerel yönetimlerin seçilmeleri büyük önem arz etmektedir. Türkiye’de Anayasa'nın 67. maddesi yerel yönetimlerinin karar organlarının seçimle işbaşına geldiklerini belirtmektedir, 127. maddenin ilk fıkrası ise seçimlerin ve halk oylamalarının serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı gözetim ve denetimi altında yapılması gereğini öngörmektedir. 5 yılda bir yapılmaktadır.

2023 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

https://www.yenisafak.com/secim-cumhurbaskanligi-2023-2-tur/tum-sonucl

Son olarak 2019 yılında yapılan yerel seçimlerin ardından vatandaşlar, 2023 yılında 28. Dönem Milletvekili ve 13. Cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Türkiye tarihinde ilk kez ilk turda oy pusulasında yer alan adaylardan herhangi birisinin salt çoğunluğu sağlayamaması üzerine yapılan 2. tur seçimlerinde, 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.


Dünyadan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seçim başarısı tebrikleri sürüyor