Erzurum fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler

Erzurum deprem risk haritası Kahramanmaraş merkezli büyük deprem sonrası yoğun şekilde sorgulanıyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü diri fay hatlarını yeniden güncelledi. Uzmanlar İstanbul, Adana ve Bingöl illeri için uyarılarını daha sık yapmaya başladı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı Emre Bulşu, "Olası bir Bingöl depreminde, başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis, bu depremden etkilenecek iller arasında" dedi. Peki Erzurum deprem fay hattı nereden, hangi ilçeden geçiyor? İşte Erzurum deprem fay hattı haritası.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Erzurum'da deprem riski olan ilçeler

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi ve bu depremlerinden ardından binlerce artçı deprem meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı Emre Bulşu, "21 Şubat'a kadar kentte 361 yapımız incelendi, 165 ağır hasar ve 3 yıkık tespit edildi. Olası bir Bingöl depreminde, başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis, bu depremden etkilenecek iller arasında" dedi. Peki Erzincan’da fay hattı nereden hangi ilçeden geçiyor?

Erzurum'da fay hattı nereden geçiyor?

Erzurum Doğu Anadolu fay hattında bulunur. Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir fay hattıdır. Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde uzanır ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde tamamlanır. Bu kısmıda Türkiye’nin bir diğer yıkıcı fay hattı olan Kuzey Anadolu Fay Hattı ile kesişir.

Erzurum fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler

Büyük depremlerin haricinde ortalama 3 şiddetinde depremlerin zaman zaman meydana gelmeye devam ettiği Erzurum, kendi içerisinde ‘Deprem Riskine Göre’ 3 Bölgeye ayrılıyor. Erzurum ili deprem haritasında, Erzurum il ve ilçelerinin içinde bulundukları deprem kuşakları, aktif fay hatları, risk bölgeleri gösterilmektedir. Kaynak: İşte Erzurum'un Deprem Haritası!

1. Derece deprem riski olan Erzurum ilçeleri 

Ankara Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığınca hazırlanan haritada turuncu renkte belirtilen Erzurum’un güneyinde yer alan bölgeler 1. derece riskli deprem bölgeler. Bu bölge içerisinde kısmen veya tamamen yer alan Erzurum ilçeleri ise;

  1. 1. Hınıs
  2. 2. Karaçoban
  3. 3. Tekman
  4. 4. Çat
  5. 5. Aşkale 

2. Derece deprem riski olan Erzurum ilçeleri 

Ankara Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığınca hazırlanan haritada pembe renkte belirtilen Erzurum’un büyük bir kısmını içerisine alan bölgeler 2. derece riskli deprem bölgeler. Bu bölge içerisinde kısmen veya tamamen yer alan Erzurum ilçeleri ise;

  1. 1. Yakutiye
  2. 2. Palandöken
  3. 3. Aziziye
  4. 4. Karayazı
  5. 5. Pasinler
  6. 6. Horasan
  7. 7. Narman
  8. 8. Tortum
  9. 9. Uzundere
  10. 10. Olur
  11. 11. Oltu
  12. 12. Şenkaya
  13. 13. Köprüköy 

3. Derece deprem riski olan Erzurum ilçeleri 

Ankara Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığınca hazırlanan haritada sarı renkte belirtilen Erzurum’un kuzeybatısında yer alan bölgeler 3. derece riskli deprem bölgeleri. Bu bölge içerisinde kısmen veya tamamen yer alan Erzurum ilçeleri ise;

  1. 1. İspir
  2. 2. Pazaryolu


Doğu Anadolu fay hattı nereden geçer?

Doğu Anadolu Fay Hattı nerelerden geçmektedir? Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

Erzurum deprem toplanma alanları için tıklayın

Deprem fay hattı sorgulamak için tıklayın


Bakan Murat Kurum açıkladı: Fay yasası geliyor

Deprem konutları kaç metrekare olacak? Bakan Murat Kurum açıkladı


https://www.youtube.com/embed/sLsbJAAK7hc