2023 Mardin Ramazan Bayram Namazı Saat Kaçta?

Mardin Ramazan Bayramı namaz saatleri belli oldu. Dini bayramlarımızdan ilki olan Ramazan bayramı için hazırlıklar başladı. 21 Nisan Cuma günü bayram namazı için camilere akın edecek olan Mardin vatandaşlar bayram namazı vaktini sorguluyor. Bayram namazı bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı internet sayfasında il il değişiklik gösteren Ramazan bayramı namaz vakitlerini duyurdu. Buna göre, Ramazan Bayramı namazı Mardin’de 06.05’te kılınacak. Peki bayram namazı kaç rekat? İşte Ramazan Bayramı namazı kılınışı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Bayram namazı vakti: Mardin bayram namazı saat kaçta?

Mardin bayram namazı saati, Mardin’de oturan vatandaşların gündeminde yer almakta. On bir ayın Sultanı Ramazan ayının ardından 21 Nisan Cuma günü itibariyle İslam aleminde ve ülkemizde Ramazan Bayramı heyecanı yaşanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan güncel namaz vakitleri tüm illerin ve Mardin bayram namaz vakitleri de belli oldu. Peki Ramazan Bayramı Mardin’de saat kaçta kılınacak?

Mardin Bayram Namazı Saati Kaç?

Diyanet'in paylaştığı bilgiye göre, Mardin’de Ramazan Bayramı namazı saat 06.05’te kılınacak.

Mardin Namaz Saatleri

Mardin namaz saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Diyanet’in verilerine göre Mardin namaz vakitlerine yenisafak.com’un aşağıda yer alan bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Mardin Namaz Vakitleri

Bayram namazı kaç rekat?

Ramazan Bayramı'nın gelişiyle birlikte Bayram namazı 81 ilde eda edilecek. Bayram namazı 2 rekat olarak bayramın ilk günü kılınacak.

Bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram namazı yılda iki defa kılındığı için kılınışı unutulabilen bir namazdır. Bu nedenle camilerde din görevlileri namaz öncesi bayram namazının nasıl kılınacağını hatırlatır. Bayram namazı bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır.

Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

Bayram namazları cemaatle kılınır. Namaz vakti girince, ezan ve kamet getirilmeksizin imam-hatip, Ramazan veya Kurban bayramı namazına niyet eder. Cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imam-hatibe uymaya niyet eder.

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

Bayram namazının 1. rekatının kılınışı

  1. Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
  2. Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;
  3. Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
  4. Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
  5. Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
  6. İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler. Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

Bayram namazının 2 rekatının kılınışı

  1. İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
  2. Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
  3. Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
  4. Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
  5. Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
  6. Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
  7. Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

Geç kalınan bayram namazı nasıl nasıl kılar?

Cuma namazına imam selâm vermeden önce yetişen kimse cuma namazına yetişmiş olur. Bu kişi imamın selâm vermesinden sonra namazını kendisi tamamlar. İmamın selamından sonra camiye gelen kimse, Cuma namazını değil öğle namazını kılar (Kâsânî, Bedâiu's-Sanâi', Beyrut, 1982, I, 267).

Buna göre Cuma namazının bir rekâtına yetişen kişi imamın selamından sonra, ayağa kalkarak bir rekât daha kılar ve selam verir. Kendi başına kıldığı bu rekâtta da besmele, Fatiha ve zammı sure okur. İmama teşehhüdde yetişmiş olan imamın selamından sonra ayağa kalkar ve iki rekât kılarak selam verir. Böylece cuma namazını tamamlamış olur.

Malikî ve Şâfiîlere göre ise, cumaya yetişmiş sayılabilmek için en az bir rekâtı imamla birlikte kılmak gerekir. Buna göre, imam ikinci rekâtın rükûundan doğrulduktan sonra yetişerek uyan kimse, namazını öğle namazı olarak dörde tamamlar (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, Dâru'l-Fikr, Beyrut, ts. , I, 296; Haraşî, Şerh, Beyrut, ts. , II, 84).


İl il bayram namazı saati: Diyanet bayram namazı saatlerini açıkladı

Fitre ne zaman verilir?

Zekat ne zaman kimlere verilir? Diyanet yanıtladı