Robot süpürgelere dikkat: Evdeki konuşmaları dinliyor

Son zamanlarda popüler hale gelen robot süpürgelerin evdeki konuşmaları dinleyebileceği iddia ediliyor. Bazı uzmanlar reklam verenlerin, gelir seviyesine ilişkin bir gösterge olarak evin büyüklüğü ve yaşam tarzıyla ilgili ipuçları verebilecek diğer bilgilere erişebileceğine dikkat çekiyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak Diğer
Robot süpürgelerin evdeki konuşmaları kaydedebileceği iddia ediliyor.

ABD'de Maryland Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, robot süpürgelere sızarak birçok ülkede giderek yaygınlaşan bu cihazların evdeki sesleri kaydetmek için kullanılabileceğini kanıtladığını açıkladı.

GİZLİLİK İHLALİNE AÇIK

BBC'nin haberine göre uzmanlar, robot süpürgelerin odalar için oluşturduğu haritaların sıklıkla bulut sistemlerinde depolandığını ve bunların gizlilik ihlallerine açık olduğunu söylüyor.

Bazı uzmanlar reklam verenlerin, gelir seviyesine ilişkin bir gösterge olarak evin büyüklüğü ve yaşam tarzıyla ilgili ipuçları verebilecek diğer bilgilere erişebileceğine dikkat çekiyor.

İnsansı robotlar yeni çalışan sınıfı olacak: Metal yakalılar

SES DALGALARINI KAYDEDEBİLİR

Dr. Nirupam Roy, "Hiçbir şey düşünmeden bu cihazları evimize getiriyoruz. Ama çalışmamızla mikrofonları olmamasına rağmen, bu cihazların navigasyon için kullandığı sistemlerini başka bir amaca uygun hale getirebileceğimizi, evdeki konuşmaları dinlemek için kullanabileceğimizi ortaya koyduk" dedi.

Ses dalgaları nesneleri titreştiriyor. Bu titreşimler nesneden yansıyan ışıkta hafif değişime neden oluyor. Casuslukta 1940'lardan beri kullanılan lazer mikrofonlar bu varyasyonları tekrar ses dalgalarına dönüştürüyor. Lazer mikrofonlarında lazer ışınının cam gibi çok düzeylere yansıtılması gerekiyor.

Japonya’da 'robot garson' dönemi: Ateş ölçüyor ve maske uyarısı yapıyor
Japonya'daki bir kafe robot garsonları ile dikkatleri üzerine çekti. Servi adındaki robotlar, garsonluk görevleri dışında müşterilerle sohbet de ediyor. Robotlar müşterileri karşılayarak, ateşlerini ölçüyor ve maske takmaları için hatırlatmalar yapıyor.

Japonya'da ayıları korkutmak için "vahşi robotlar" devrede
Japonya'nın bir kasabasında artan ayı saldırılarına karşı kasaba sakinleri ayıları korkutmak için robot kurtlar konuşlandırdı. Hokkaido adasındaki Takikawa kasabasında eylül ayında çevrede giderek artan sayıda ayı görünmesine karşı, kasaba yetkilileri iki adet canavar kurt robot satın alarak, kasabaya robotları yerleştirdi. Yetkililer o günden bu yana ayılarla karşılaşmadıklarını belirtti.