Türkiye'nin uzay yolculuğu hız kesmeden devam ediyor

Savunma sanayisinde son dönemde önemli başarılara imza atan Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında elde edilen teknolojik kazanımlarla uzayın yolunu açtı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle ilk yerli sonda roketi, uzay sınırını geçen ilk Türk aracı oldu. Projenin bir diğer önemi ise hedeflenen takvimden bir yıl önce başarıya ulaşması.

Türkiye, uzay ligine adım attı.

Türkiye'nin teknoloji ve bilim alanında yaptığı atılımlar hız kesmeden devam ederken bir müjdeli haber de uzayla ilgili geldi. Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürütülen çalışmalar Türkiye'nin "uzay sınırını aşmasını" ve "uzay ligine" girmesini sağladı. Kendi geliştirdiği teknolojilerle uzaya ilk adımını atan Türkiye, 3 yılda 24 farklı teknolojiyi mühendislik gücüyle ve yerli paydaşlarla geliştirdi.Başarılı test sonuçlarının arkasında ROKETSAN'daki 1000'e yakın uzman ve teknisyenin 1 milyon saati aşan alın teri bulunuyor

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/08/31/12/00/resized_bbbf0-0f6a040b2020_08_uzay33.jpg

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi: Milli olarak geliştirildi

Dünyada sayılı ülke uydu fırlatma kapasitesine sahip

Bu gelişmeye uzanan yol, 2012 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan kararla Türkiye'nin uzaya bağımsız erişmesi konusunda düğmeye basılmasıyla açıldı ve bu alanda çalışmalara başlandı.

Projeyle 100 kilogram ve altındaki mikro uydular, yüksekliği en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilecek.

Dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşulmasını sağlayacak proje kapsamında, yerli uydu uzaya fırlatıldığında hem savaş hem barış zamanında Türkiye'ye güvenli bilgi akışı sağlayacak.

Tarımdan savaş istihbaratına kadar her alanda ülkenin geleceğine katkı sağlayacak uydu, anlık bilgi ve koordinatlarla askerin işini kolaylaştıracak.

EKONOMİ
Devler listesinde 7 basamak yükseldi

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/08/31/12/02/resized_0901c-d6470beathumbs_b_c_918929dd4aafbf17ade0d21ceb04eed0.jpg

Hedeflenen takvimin bir yıl önünde

Halihazırda projeye ilişkin test çalışmaları başarıyla devam ediyor. Uzaya erişim için gerekli onlarca teknoloji geliştirme projesi, üniversiteler, paydaş milli firmalar ve enstitülerle birlikte yürütülüyor.

ROKETSAN, 3 yılda 24 farklı teknolojiyi kendi mühendislik gücüyle yerli paydaşlarla geliştirdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/08/31/12/02/resized_d526c-ddf668462020_08_uzay11.jpg

Uzay sınırını geçen ilk Türk aracı oldu

MUFS Projesi kapsamında milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli sonda roketi 130 kilometre irtifaya çıkarak, uzayın sınırı kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle ilk yerli sonda roketi, uzay sınırını geçen ilk Türk aracı oldu.

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürütülen tüm bu çalışmalar Türkiye'nin "uzay sınırını aşmasını" ve "uzay ligine" girmesini sağladı.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Roketsan'ı ziyaret etti