AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
İran'dan ABD'ye nota

Amerika'nın Irak'tan sonra en önemli askeri hedefi haline gelen İran, ülkesinin içişlerine karıştığı gerekçesiyle Amerika'ya protesto notası verdi. Nota, Tahran'daki İsviçre Büyükelçiliği kanalıyla Amerika'ya iletildi.

Amerika'nın Irak'tan sonra en önemli askeri hedefi haline gelen İran, ülkesinin içişlerine karıştığı gerekçesiyle ABD'ye protesto notası verdi. Notanın, Tahran'daki İsviçre Büyükelçiliği vasıtasıyla gönderildiği kaydedildi. Dışişleri Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, "İsviçre Büyükelçiliği vasıtasıyla ABD'ye resmi bir mektup gönderdik ve Amerikalılar'ın müdahalesini güçlü bir şekilde protesto ettik" dedi. ABD, Tahran'da öğrencilerin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri eylemlere büyük destek vermişti.

Gösteriler demokratik hak

İran, ABD Başkanı George Bush'un rejim karşıtı gösterilerle ilgili açıklamasını, "içişlerine müdahale" olarak değerlendirdi. Asefi, "Maalesef son günlerde ABD, çok açık biçimde İran halkına olan düşmanlığını gösterdi" dedi. Asefi, öğrencilerin özgürce ve demokratik biçimde taleplerini dile getirmesinin İran için onur olduğunu söyledi ve "Ancak ayaklanma girişimlerini, yabancıların hedeflerine ulaşma çabalarına alet olmayı kabul etmiyoruz. Bu öğrencilerin talepleriyle örtüştüğünü düşünmüyoruz. ABD İran'daki gösterileri suiistimal etmeye çalışıyor" dedi.

ABD ile diyalog imkansız

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD ile diyalog içine girmenin de şu an için imkansız olduğunu bildirdi. Asefi, "İlk olarak ABD'nin, İran hakkındaki üslubunu değiştirmesi gerekir" dedi. Asefi, "ABD uluslararası toplumun diğer ülkeler gibi bir üyesi olduğunu, onlardan üstün olmadığını kabul etmelidir. Eğer bu zihniyet değişirse Amerikalılar gittikçe artan tecritlerinden kurtulurlar" diye konuştu. n TAHRAN

Muhalif gazeteci tutuklandı

Rejim karşıtı gösterilerin altıncı gününde, Emirabad bölgesindeki Tahran Üniversitesi öğrenci yurdu civarında gösteriler devam etti. Gösteriler Tahran dışındaki bazı kentlere de sıçradı. Tahran Emniyet Müdürü Murteza Telayi, 30 kişinin tutuklandığını söyledi. Reformcu gazeteci Muhsin Sazgara ve oğlu Vahid Sazgara da son öğrenci olaylarıyla ilgili olarak tutuklandı. Bu arada Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov ile Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai resmi temaslar için İran'a gelmeye hazırlanıyor.

El Baradey Amerika'nın istediği açıklamayı yaptı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed El Baradey, Guvernörler Meclisi toplantısına sunduğu raporda, İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı (NTP) ihlal ettiğini söyledi. UAEA müfettişlerinin İran'da yaklaşık 5 ay süreyle yaptıkları incelemeler sonucu hazırlanan raporda, İran'ın nükleer tesislerinde, NTP'ye aykırı faaliyetler bulunduğu belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, İran yönetiminin UAEA ile işbirliği yaptığına işaret ettiler. İran'ın nükleer silah ürettiğini ileri süren ABD, UAEA'nın raporunu BM Güvenlik Konseyi'ne sunarak, İran'a yönelik karar alınmasını talep ediyor. Amerika'nın Atom Enerjisi Ajansı'na, İran'ın nükleer çalışmaları ile ilgili ABD'nin istekleri doğrultusunda açıklama yapması için baskı yaptığı ortaya çıkmıştı.

İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nın ek protokolünü imzalamayı reddedeceği görüşünü de tekrarladı. Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin ticari görüşmeler için "ön şartlar" ileri sürmesini reddetti.

Avrupa Birliği kaynakları, birliğin Tahran'la ticari görüşmeler yapabilmesi için İran'ın nükleer enerji programı ile ilgili olarak daha şeffaf olmasını istediğini belirtmişlerdi.

 
Amerika-Taliban pazarlığı başladı
Afganistan'da başa getirdiği Karzai yönetimiyle istediği düzeni ve otoriteyi kuramayan ABD, etkinliği her geçen gün artan Taliban'la işbirliği arayışında. ABD istihbarat görevlileri Taliban yetkilileri ile pazarlık yapıyor.
Irak'ta 'kurtuluş savaşı'
Irak'taki işgal güçlerini uyaran Arap medyası, işgalcilere karşı artan saldırıların doğal bir direniş olduğunu belirterek Irak halkının kurtuluş savaşı verdiğini vurguladı.
İsrail geçici ateşkese karşı
Filistin Dışişleri Bakanı Nebil Şaat, Hamas'ın İsrail ile ateşkesi 24 saat içinde kabul edebileceğini söyledi.
Avrupa, ABD'nin dümen suyunda
"Saddam'ı ABD değil, Irak halkı devirmeliydi"
Irak'ın eski BM temsilcisi Muhammed El Duri, ülkesinin eski lideri Saddam Hüseyin'in devrilmesiyle ilgili olarak, "Saddam devrilmeyi hak ediyordu, ancak ABD liderliğindeki koalisyon güçlerince değil kendi halkı tarafından" dedi. Geçen Nisan ayında New York'tan ayrıldıktan sonra basına pek demeç vermeyen El Duri, BBC World ile yaptığı röportajda, Irak halkının Saddam'ın devrilmesinden memnun, Amerikalılar'la İngilizler'in varlığından ise hoşnutsuz olduğunu belirterek, "Rejim yıkıldı. Şimdi sömürgeci Amerika ve İngilizler'in Irak'taki varlığıyla uğraşmak zorundayız" dedi. El Duri, kitle imha silahlarının 1991-1992 yıllarında imha edildiğini söyledi.
Avustralya, El Aksa'nın hesaplarını dondurdu
Avustralya, Filistinli Hamas ve El Aksa Şehitleri Tugayı ile bağlantısı olduğu iddiasıyla El Aksa Vakfı'nın hesaplarını dondurma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Alexander Downer, hükümetin El Aksa Vakfı'nı, hesapları dondurulan örgüt ve kişiler listesine eklediğini söyledi. El Aksa Şehitleri Tugayı, Yaser Arafat'ın El Fetih hareketine bağlı. ABD, El Aksa Vakfı'nın Almanya, Belçika, İsveç, Güney Afrika, Pakistan, Yemen, Danimarka ve Hollanda'da büroları olduğunu açıklamıştı.
17 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED