AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Erdoğan gönül aldı

Pakistan Cumhurbaşkanı Müşerref ile görüşen Başbakan Erdoğan, dış ilişkilerde ortak hareket edilmesi için önemli adımlar attı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Pakistan gezisinde bu ülkeyle ilişkilerde uzun süredir yaşanan durgunluğu gidermek için önemli adımlar attı. Erdoğan, 2 gün süren gezide hem gönül aldı hem de ticaretin gelişmesi için bazı temaslarda bulundu. 1996 yılından beri üst düzeyde hiçbir temasın yapılmadığı ve Ecevit'in Hindistan gezisiyle bozulan ilişkiler düzeltilirken, Erdoğan, "Artık, dost ve kardeş Pakistan'la aramızdaki buzlar eridi" dedi. Erdoğan, Bayındır Holding'in otoyol ihalesini tamamlayamadan batması üzerine sarsılan ticari ilişkileri düzeltirken, sorunun mahkemeler yerine hakem kanalıyla çözülmesi konusunda Pakistanlı yetkililerde görüş birliğine vardı.

İlişkiler düzeltiliyor

Başbakan Erdoğan, ticari ilişkiler kapsamında Pakistan Savunma Bakanlığı'nın açtığı 200 milyon dolarlık kamyon ihalesine BMC'nin teklifinin de kabul edilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Müşerref düzeyinde temaslarda bulundu. Bayındır Holding sorunun çözüme kavuşturulması halinde BMC'nin bu ihaleyi kazanmasının yüksek ihtimal olduğu belirtiliyor. Erdoğan, Pakistan'la bozulan ilişkilerin düzeldiğini ifade ederken, "Yılların sıkıntılarını gidermek üzere Pakistan'a geldik. 1996 yılından beri üst düzeyde hiçbir temas gerçekleşmedi. Buna karşılık burada ciddi bir samimiyet bulunuyor" şeklinde konuştu.

Keşmir için destek istedi

Başbakan Erdoğan ile Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref arasındaki görüşmede Kıbrıs sorunuyla birlikte Keşmir konusu da masaya yatırıldı. Erdoğan, Malezya'nın ardından Pakistan'a da Kıbrıs'a İKÖ'da tam üyelik sağlanması konusunda teklif götürdü. Müşerref ise, Türkiye'nin yanında olduklarının altını çizerek gönül aldı. Görüşmede ağırlık olarak Hindistan ile Pakistan arasındaki en büyük sorun olan Jammu Keşmir anlaşmazlığı konuşuldu.

57. Hükümet'in Başbakan Bülent Ecevit'in 2000 yılında Hindistan'a yaptığı ziyaret sebebiyle Türkiye'nin Hindistan'dan yana tavır koyduğu kaygısına kapılan Pakistan Cumhurbaşkanı Müşerref, Türkiye'den Kıbrıs sorununa karşılık, Keşmir sorununda Pakistan'ın yanında yer almasını istedi. Erdoğan, "Biz de Keşmir sorununda sizin yanınızdayız" dedi. Müşerref, Eylül veya Ekim ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi.

Irak için ortaklık talebi

Görüşmede Irak konusu da gündeme gelirken iki ülkenin Irak'ın yeniden yapılandırılmasında ortak projeler üretmesi gerektiğinin altı çizildi. Müşerref, Irak'ta hiçbir etkin grubun diğeri üzerinde üstünlük kurmadığı bir düzen kurulması gerektiğini belirterek, bir an önce bir anayasa hazırlanarak, seçimleri yapılması gerektiğini vurguladı. Erdoğan görüşmenin ardından Malezya Cumhurbaşkanı Mahathir Muhammed'e olduğu gibi Müşerref'e de çini bir vazo hediye etti. Beşiktaş'ın damgasını vurduğu görüşmede, Müşerref Erdoğan'a, "Siz de Beşiktaşlı mısınız?" diye sordu. Erdoğan ise, "Hayır. Ben Fenerbahçeliyim. Maalesef bu yıl iyi bir sezon geçiremedik" diye konuştu.

Öte yandan Erdoğan, Malezya televizyonunda yayınlanan ordu-siyaset ilişkilerine dair sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek, "Ben siyasi bir analiz yaptım. Siyaset boşluk kabul etmez. Boşluk olursa bunu bazı güçler doldurur. Bu güçlerin başında da öncelikli olarak ordu gelir dedim. Bunu farklı taraflara çekmemek lazım" diye konuştu.

Kartal'a 100. yıl armağanı

Başbakan Erdoğan, Beşiktaş Başkanı Serdar Bilgili'nin koyu bir Beşiktaş taraftarı olan Pakistan Cumhurbaşkanı Müşerref'e hediye edilmek üzere verdiği gümüş işlemeli kartal, İlhan Mansız formasını ve siyah-beyaz bir şapkayı Müşerref'e teslim etti. Müşerref, kendisinin de Beşiktaş'ın 100. kuruluş yıl dönüme sebebiyle dev bir kupa hazırlattığını ve en kısa sürede Beşiktaş Bilgili'ye göndereceğini söyledi.

Bu ağaç pek tutmamış

Başbakan gezisinin ikinci gününde Shakar Parian tepelerine ağaç dikerek başladı. Cumhurbaşkanları Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in yanısıra eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın diktiği ağaçların da bulunduğu tepeye eşi Emine Erdoğan ile birlikte gelen Erdoğan, Korutürk'ün 1975 yılında diktiği zeytin ağacı için "Bu pek tutmamış" dedi. Evren'in diktiği çam ve Özal'ın diktiği zeytin ağacının büyüklüğü karşısında şaşıran Erdoğan, Demirel'in diktiği çam ağacının yanına gitmezken, Erbakan'ın diktiği çınar ağacı konusunda ise yorum yapmadı.

Manolya dikti

Tepeye manolya ağacı diken Erdoğan, bir bardak su isteyerek sudan bir yudum aldıktan sonra dua edip kalan suyu ağıcın dibine düktü. Gazetecilerin "Artık sizin de bir dikili ağacınız var" sözlerine Erdoğan, "Bizim milyonlarca dikili ağacımız var. Siz, bizim Belediye Başkanlığımız dönemini iyi takip etmemişsiniz" dedi.

Türk basınına ambargo

Pakistan'da Türk basınına yönelik yönelik ambargolar ikinci gün de devam etti. Pakistan Başbakanı Han Cemali'nin konutuna alınmak istemeyen ve daha sonra cep telefonları ve bilgisayarları alındıktan sonra içeri alınan Türk basın mensupları Erdoğan'ın Müşerref tarafından kabul edildiği Aivan-e Sadr'a da alınmadı. Erdoğan'ın saraya girişi sırasında protestoya başlayan basın mensuplarının ısrarlı çabaları sonunda polis TRT, Anadolu Ajansı dışında 10 kameraman ve foto muhabirini daha saraya almak zorunda kaldı.

  • MUSTAFA KARAALİOĞLU - İSLAMABAD- PAKİSTAN

  •  
    'ABD çözüm önermedi'
    ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Weston ile görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, görüşmede herhangi bir çözüm planının gündeme gelmediğini belirtti.
    AB kararlılığı şaşırttı
    Türkiye ile AB ilişkilerinin sorunlu alanlardan çıkıp işbirliği alanlarında yoğunlaştığını söyleyen Başbakan Vekili Abdullah Gül, Türkiye'nin AB performansının herkesi şaşırttığını söyledi.
    2004'te IMF'ye ihtiyaç kalmaz
    2004 yılının sonunda IMF ile yürütülen ekonomik programın başarıyla bitmiş olacağını vurguluyan Başbakan Vekili Gül, "Umarız, ondan sonra Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı kalmayacaktır" dedi.
    Başkan aday tespiti kongereden sonra
    AK Parti, Büyük Kongre'den önce belediye başkan adaylarını tesbit etmeme kararı aldı. Parti, bu süreye kadar kamuoyu araştırmaları yaparak 'başkan adayları' için eğilim belirleyecek.
    AB uyum yasaları temel yasa olacak
    "Refah Partisi'ni yeni dünyacılar parçaladı"
    Yeni dünya düzeni kurucularının RP'yi bölmek için karar aldıklarını ve bu şekilde AK Parti yöneticilerini etkilediklerini savunan Erbakan, bu güçlerin hükümete emir vermeye çalıştığını söyledi.
    İtalya'dan AB'ye üyelik desteği
    2. Uyum Paketi'nin iptali görüşülecek
    Kısa kısa...
    17 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED