AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Ceaş ve Kepez'de kanunsuz satış

Elektrik Mühendisleri Odası'nın raporunda, Uzan grubunun aynı zamanda radyo ve televizyon sahibi olması sebebiyle, ÇEAŞ ve Kepez'in satışlarının RTÜK'ün 29. maddesine aykırı olduğu vurgulandı.

Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) özelleştirme uygulamaları ile ilgili olarak hazırladığı bir raporda, Çukurova ve Kepez Elektrik örnekleri verilerek, bu şirketlerin "tahsildar şirket" konumunda kaldıkları belirtildi. ÇEAŞ ve Kepez ile Enerji Bakanlığı arasında 1988 yılında "Görev Verme Sözleşmesi"nin imzalanmasına karşılık, TEK ile bu şirketler arasında "İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi" ve bu sözleşme gereği olarak yeni bir "Elektrik Satış Anlaşması"nın yapılmadığı kaydedildi. Raporda ayrıca Uzan grubunun radyo ve televizyon sahibi olmaları sebebiyle, ÇEAŞ ve Kepez'in satışlarının RTÜK'ün 29. maddesine ayrırı olduğuna dikkat çekildi.

EMO Hukuk Müşaviri Hayati Küçük'ün raporunda, AKTAŞ, ÇEAŞ ve Kepez örneklerinde görüldüğü gibi enerji özelleştirmelerinde açıklık ve rekabet koşullarının sağlanmadığı bu nedenle kamunun yüksek düzeyde zararının söz konusu olduğu belirtildi.

RTÜK Yasası'na aykırı

Raporda, şirketlerin çoğunluk hissesine sahip Rumeli Elektrik A.Ş.'nin de sahip olduğu ve kamuoyunda Uzanlar olarak bilinen grubun aynı zamanda radyo ve televizyon sahibi olmaları nedeniyle, yapılan satışın 3984 sayılı RTÜK'ün 29. maddesine aykırı olarak gerçekleştirildiği belirtildi. 29. maddede özel radyo ve televizyon kuruluşlarında yüzde 10'dan fazla hisseye sahip olanlara bazı kısıtlamaların getirildiğine dikkat çekilen raporda, şöyle denildi:

"Bugünkü kurallar sisteminin bir başka organı olan Sermaye Piyasası Kurulu'nca, İMKB'de işlem gören ÇEAŞ'ın yönetimine el konulmuştur. Yapılan işlem üzerine, aynı grubun televizyonu olan Star'da, konuyla ilgili ve SPK'ya yönelik yoğun yayınlar yapılmaya başlanmış ve kamuoyu oluşturulmaya çalışılmıştır. Böylece konu Türkiye'nin gündemi haline getirilmiştir. Nitekim, bir süre sonra sorun uzlaşmayla sona ermiştir. Aynı şekilde Berke barajıyla ilgili yayınları, aynı grubun televizyonlarında ibretle izlemekteyiz. Bu şirketler, çeşitli raporlarda rastladığımız gibi 'tahsildar şirket' konumunda kalmışlardı. Görevli şirket uygulamalarında maliyet azaltıcı teşviklerin bulunmaması ve teminat altına alınmış getiri, sistemde verimlilikten uzaklaştırıcı etki yapmaktadır. Ayrıca, uygulamalarda dağıtım şebekesi yatırımları için herhangi bir teşvik ya da yükümlülüğün bulunmaması, sözleşmeler uyarınca yatırımların TEK tarafından finanse edilmesi ve bakanlığın düzenleyici deneyiminin eksikliği gibi hususlar, görevli şirket uygulamasını tahsildarlık dışına çıkaramamıştır."

Raporda, "ÇEAŞ ve Kepez, elektrik ihtiyacını TEAŞ'tan aktif enerji bedeli ödeyerek satın almakta ve bunun yarısını, daha yüksek bedelle TEK'e satmaktadırlar" denildi.

'Rekabet değil tekel oluştu'

Özelleştirme ile rekabetin oluşturulmasının amaçlandığı ifade edilerek ÇEAŞ ve Kepez örneğinde ise tekelleşmenin söz konusu olduğu kaydedildi. Raporda "Nitekim yapılan özelleştirmelerle, açıklık ve rekabet koşulları sağlanamamıştır. Tüketicilerin haksız olarak elektrikleri kesilmiş, abartılı faturalar düzenlemek suretiyle mağdur edilmişlerdir" denildi.

 
Uzan'ın kasetleri savcılıkta
13 Haziran'daki Bursa mitinginde, Başbakan Erdoğan ve hükümetle ilgili eleştirilerde bulunan Uzan'ın konuşma metni ve görüntü kasetleri, Emniyet Müdürlüğü'nce, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırıldı.
Ateş: Ses getirecek belgelerimiz var
Emekleri heba oldu
ÖSS giriş belgesini kaptırdığı için sınava alınmayan Nimet Balcı'nın yaşadıkları, benzer olaylar nedeniyle sınava giremeyen adayların heba olan emekleri ve kaybolan yıllarını gündeme getirdi.
Lamia, uykusunda bile Dede Efendi söylüyor
Komisyon: Sınırda insan hakları ihlalleri yaşandı
Türkiye-Irak sınırında jandarmanın ateşi sonucu Hacı Ölmez adlı kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı araştıran İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri, olayda insan hakları ihlali olduğunu savundu.
"Başkan Bush, ön kapı ile arka kapıyı ayırt edemez"
Karakolda 'kiraz' var
Emekli öğretmen Fatma Birecik, pazarda çaldırdığı 3 kilo kiraz için karakola başvurunca, "Polisi 3 kilo kiraz için meşgul etmeye hakkın yok"cevabıyla karşılaştı.
'Türkiye'de yolsuzluk organize'
'El koyma'ya Sezer'den onay
Kısa kısa...
17 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED