AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
YILAN HİKAYESİ

Türkiye'nin 21 Mayıs'ta meydana gelen Cezayir depreminin ardından kesilen yurtdışı internet bağlantısının çözümü yılan hikayesine döndü. Türk Telekom sorunun çözüleceği tarih konusunda çelişkili açıklamalar yaparken, kızgın internet kullanıcıları kurumun sitesine saldırmaya başladı.

Yurtdışı internet bağlantısında yaşanan kriz, internet kullanıcılarının farklı tepkilerine neden oluyor. Kimi internet kullanıcısı, Türk Telekom hakkında "ayıplı hizmet" verdiği gerekçesiyle tazminat davası açarken bazı internet kullanıcıları ise hukukdışı yollarla tepkilerini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta bir internet kullanıcısı Türk Telekom'un internetteki aksaklıklarla ilgili gerekli önlemleri almadığını belirten yazıyı kurumun sitesine yerleştirdi. "Tekrar uyarıyorum" başlıklı yazıda, "Bu hafta içinde yurtdışı bağlantısı problemine bir çözüm getirmezseniz tüm *.gov.tr'lerin (kamu siteleri) akıbeti sizinle aynı olacak! Hem dünyanın en pahalı iletişim ücretlerini bize dayat, hem kalitesiz hizmet ver, hem vermediğin hizmetin parasını tahsil et, hem de beceriksiz ol, yok öyle yağma!" ifadelerine yer verdi.

"Müdahale şansımız yok"

Internet'te yaşanan kesintinin ardından ek devreleri hizmete sokarak geçici bir rahatlama sağlayan Türk Telekom, Türkiye'nin yurtdışı internet bağlantısını sağlayan fiber optik hattın Singapur Telekom'a ait olduğu için arızaya müdahale şanslarının olmadığını bildirdi. Türk Telekom tarafından yapılan açıklamada sorunun çözümü için hızla alternatif yollar arandığı belirtilmekle birlikte Internet servis sağlayıcılardan da çözüm beklendiği belirtildi. Uydu üzerinden Internet yayını yapmanın Türk Telekom tekelinde olan bir hizmet olmadığı belirtilen açıklamada sektörde yer alan diğer şirketlerin de bu hizmeti en uygun şartlarda linklerini kurup müşterilerine verebilecekleri kaydedildi.

Türk Telekom: Kamuoyunun hassasiyetini anlıyoruz

Türk Telekom'un açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Her şeye rağmen Türk Telekom, kamuoyunun bu konudaki hassasiyetini anlıyor, paylaşıyor ve telekomünikasyonun lokomotifi bir şirket olarak sorumluluğu olduğuna inanıyor. Alternatif yolların hemen devreye verilememesinden dolayı özeleştirisini yaparken Internet'in yurtdışı bağlantılarında yaşanan sıkıntının bir an önce giderilmesinin yanında, Internet kapasitesinin artırılması yolundaki ihalelerine de süratle devam ediyor."

Singapur Telekom: Çözüm 18 Haziran'da

Yurtdışı internet bağlantısı için kullanılan hattın mülkiyetini elinde bulunduran Singapur Telekom arızanın 18 Haziran'da giderilmiş olacağını açıkladı. Daha önce yapılan açıklamalarda önce 6 Haziran'da arızanın giderileceği belirtilmiş, daha sonraki açıklamalarda sorunun giderilmesi ileri tarihlere sarkıtılmıştı.


İNTERNETTEKİ EN TEHLİKELİ 5 VİRÜS

İnternette yayılan "w32.bugbear.b@mm, w32.klez.h@mm, w32.sobig.c@mm, w32.sobig.b@mm, w32.hllw.fizzer@mm" adlı virüslerin "en tehlikeli virüsler" olarak ilan edildiği bildirildi. Türk İnternet Birliği Başkanı Hakan Topuzoğlu, internette, dosya paylaşımı, e-posta gibi çeşitli yollarla yayılan virüslerin, etkilediği bilgisayarlarda sistemlere zarar verdiğini ve gizli bilgileri çaldığını söyledi. Symantec tarafından derecelendirilen virüslerden en tehlikelilerinin "w32.bugbear.b@mm, w32.klez.h@mm, w32.sobig.c@mm, w32.sobig.b@mm, w32.hllw.fizzer@mm" adlı virüsler olduğunu bildiren Topuzoğlu, şunları anlattı: "Maksimum 4 risk derecesinde bulunan 'W32.Bugbear.B@mm' adlı virüs 4 Haziran 2003'te, maksimum 3 risk derecesinde bulunan 'W32.Klez.H@mm' 17 Nisan 2002'de, 'W32.Sobig.C@mm' 31 Mayıs 2003'te, 'W32.Sobig.B@mm' 18 Mayıs 2003'te, 'W32.HLLW.Fizzer@mm' ise 8 Mayıs 2003'te tespit edildi.


MICROSOFT: MAC İÇİN 'SAFARİ' YETER

Bilgisayar yazılım devi Microsoft firması, Apple Macintosh tipi bilgisayarlar için internet tarayıcısı yapımını durdurduğunu açıkladı. Microsoft, Apple'in kendi bilgisayarları için ürettiği Safari adlı tarayıcının Mac kullanıcıları için yeterli olduğunu bildirdi. Microsoft üretim müdürlerinden Jessica Sommers, "IE 5"in, Mac bilgisayarlar için üretilen son tarayıcı olacağını belirterek, Apple şirketinin kendi işletim sistemine Microsoft'tan çok daha fazla erişebileceğini, bu nedenle çok daha verimli bir tarayıcı üretebileceğini söyledi. Apple'ın geliştirmeye çalıştığı Safari adlı tarayıcı bazı özellikleri ve hızıyla dikkati çekiyor. Buna karşılık Microsoft'un Mac bilgisayarlar için Office yazılımları üretimini sürdüreceği kaydedildi. Internet Explorer adlı tarayıcı halen internet piyasasının yüzde 90'ını elinde bulunduruyor. IE tarayıcısı internetten ücretsiz olarak indirilebiliyor.

 
Avrupalı turizmci internet sevmez
İnternet üzerinden yapılan satışlar Avrupalı tur operatörlerinin korkulu rüyası durumunda... Bu durum Avrupalı tur operatörlerinin yeni stratejiler geliştirmesine sebep oluyor
WEB GEZGİNİ
Demokrasi evi
Far Centre Siyasi ve İstisadi Araştırmalar Merkezi tarafından Demokrasi Evi adıyla açılan site, Azerbaycan Türkçesinde demokrasi ve insan hakları konularında bir kaynak olmayı hedefliyor. Sitedeki konu başlıklarından bazıları şunlar: Kitabxana, Azerbaycan, Mülki Cemiyet, Siyasi Cemiyet, Forum, Axtrarış (Arama).
kitabxana
PC DERGİLERİ
A'dan Z'ye DivX
Aylık bilgisayar dergisi Byte, Haziran sayısında bilgisayarda sinema keyfini yaşamak için yüksek görüntü ve ses özelliği sunan DivX filmler oluşturmayı öğretiyor. "PC'de Film Keyfi: DivX" konulu dosyada son zamanların en moda konularından biri olan DivX nedir, ne değildir sorularına cevap verilirken, filmlerinizi ister bilgisayardaister CD'lerde arşivlemek için metodlar gösteriliyor. Derginin bu sayısındaki diğer konular ise şunlar: Yeni Windows: Longhorn...
byte
NET KİTAP
Her yönüyle C#
.NET platformu için sıfırdan geliştirilen bir dil olan C#'ın (Si Şarp okunur) web programcılığında önemi giderek artıyor. Microsoft tarafından geliştirilen ve kendinden önceki C, C++ ve Java dillerinin en etkili özelliklerini bünyesinde barındıran C#'ı öğrenmek için Pusula Yayıncılık bir kitap yayınladı. Sefer Algan'ın kaleme aldığı "Her yönüyle C#" adlı kitap, .NET uygulamaları geliştirmekten, DLL yazımına kadar geliş bir yelpazede bilgiler içeriyor.
pusula
'Chat' dili Türkçe'yi tehdit ediyor
İnternet ağının hizmete sunduğu pekçok iletişim ortamındaki sohbet kanallarında, Türkçe'nin çok kötü kullanıldığı bildirildi. Hacettepe Üniversitesi (HÜ)Öğretim Görevlisi Aslı Açan Budak tarafından yapılan bir araştırma, internet yoluyla sohbet sürecinde kullanılan Türkçe'nin hem sessel, hem yazımsal, hem sözcüksel, hem de sözdizimsel açılardan sapmalara uğratıldığını ortaya çıkardı. Bu iletişim türünde hızın daha fazla önem taşıdığı vurgulanarak, "Ne ölçüde hızlı olunursa, iletişim de aynı oranda akıcı ve eş zamanlı olacaktır. Bu nedenle kullandıkları dilde bir tür ekonomi stratejisine yönelen katılımcılar, zaman tasarrufu sağlamak adına birtakım eksik yazımlar ve kısaltmalar sergilemektedirler" denildi.
  • EVİN GÖKTAŞ

  • 17 Haziran 2003
    Salı
     

    Melih B. Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED