AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
İki dünya bir bakış

İki Dünya Arasında adlı sergisinde hayatı zihinsel engelli çocukların gözünden görmemizi sağlayan şair-fotoğraf sanatçısı Merih Akoğul onların dünyasının bizimkinden çok da farklı olmadığını söylüyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    İstanbul Fotoğraf Merkezi'nde 19 Haziran- 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İki Dünya Arasında adlı sergi, bugüne kadar hiç denenmemiş bir fotoğraf sergisi. Merih Akoğul'un koordinatörlüğünde gerçekleştirilen fotoğraf sergisinin sanatçıları zihinsel engelli çoçuklar. İçlerinde otistik, down sendromlu, zihinsel geriliği ve öğrenme güçlüğü olan yani farklı zihinsel engel gruplarında yer alan 5-15 yaşları arasından 20 çocukla yapılan çalışma, onların gözüyle görmeyi sağlayıp, farklı bir perspektifle yeni bir dünya algılayışı sunuyor.

    Fotoğraf sanatçısı Merih Akoğul'un kendilerine verdiği makinelerle yaşadıkları dünyayı karelerde donduran miniklerin ortaya çıkardıkları iş bir profesyonel olan Akoğul'a göre gerçekten çok başarılı. Hatta öyle ki bu çocukların engelli olduğu söylenmese resimlerde onların ayrıcalıklı durumu fark edilemez. Merih Akoğul daha önce "Başarmak" sergisi ile Türkiye'de bugüne kadar özürlü çocuklarla ilgili olarak yapılan en kapsamlı fotoğraf çalışmasını gerçekleştirmişti.

    Amaç engelleri aşmak

    Akoğul, Başarmak'ın devamı niteliğinde olan İki Dünya Arasında projesinde de amaçlarının engelliler gündemini canlı tutmak olduğunu söylüyor. "2000 yılının sonlarında Adana'daki doktor arkadaşlarımın Fehmi Kaya Özel Eğitim Merkezi'ne dikkat çekmesi üzerine zihinsel engelli çocukların hayatlarına yöneldim. Açıkça ifade etmek gerekirse teklif geldiğinde, bu proje benim için herhangi bir projeydi. Ancak onları görüp, huzurlu ve keyifli dünyalarına girdikten sonra fikrimi değiştirdim. Sorumluluk hissetim, hem belgesel fotoğrafçılık adına hem de bu konunun gündemde tutulması adına. Sevdim ve istedim bu çalışmayı. Fotoğraf çekmenin üzerinde hislerle doldum. Fotoğrafın engel tanımadığını gördüm. Onların gözünden görmek fikri de onların fotoğrafa yakın alakaları ve fotoğraf çekme isteklerinden doğdu. Engelleri hiçbir zaman 'eksi' olmadı çünkü onların dünyaları çok ilginç. Bakışları farklı, dünyaları masallarla, baskılarla, heyecan ve korkularla içiçe. Onların fotoğraflarını görünce duygulanıyorum çünkü güzel fotoğraf görünce duygulanıyorum."

    Hayat zaten iki dünya arasında akıyor

    Merih Akoğul "İki dünya" için şöyle diyor: "Aslında hepimiz iki dünya arasındayız. Biri yaşadığımız nesnel gerçeklerle örülü dünya diğeri içimizdeki dünya. Yani "iki dünya"da bizim dünyamız ve onlarınkiler ayrı değil." Sanatçı ileriye dönük olarak Başarmak projesini devam ettirmeyi istiyor. Sponsor bulunduğunda ikinci ve üçüncü kitapla Başarmak devam edecek, önceki gibi sonraki Başarmak projesi gelirleri o çocuklara bağışlanacak. Başarmak'ın bir sonraki merhalesi bu çocukların iş yapabilmeleri üzerine yapılacak fotoğraf çalışması olacak. Sanatçı İki Dünya Arasında'yı daha sonra, sergiyi oluşturan çocuklar da görebilsin diye Adana'ya taşıyacak.

    Serginin amacı fotoğrafın işlevi

    U lusararası alanda ciddi bir galeri ve merkez olmaya aday İstanbul Fotoğraf Merkezi ikinci büyük sergisi ile adından bahsettiriyor. Yapı Kredi sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi İstanbul Fotoğraf Merkezi için de heyecan verici. Merkezin yöneticilerinden Selin Şengünler bu sergiyi çok heyecanla karşıladıklarını belirtirken, sergiye konu olan çocukların engelli olmasının herhangi bir duygu sömürü aracı olmasını istemediklerini söylüyor ve "Bu çalışmanın fotoğrafın farklı işlevlerini gündeme getirmesini sağlıyor" diye ekliyor.

  •  
    Bir Zamanlar Rektördüm
    Prof. Dr. Servet Armağan, sancılı rektörlük yıllarını anlattı
    Müzik yapımcıları birleşiyor
    Bu kitaplar Başka!
    'Amcabey' yakında
    'My Uncle' olacak

    "Amcabey'' tiplemesiyle tanınan Bursalı karikatür sanatçısı Cemal Nadir'in anısına düzenlenen 1. Uluslararası Bursa Cemal Nadir Karikatür Yarışması, sonuçlandı. İranlı Masoud Ziaei Zardkhashoei'nin savaş ve adalet kavramındaki erozyonu konu alan eseri birinci seçildi. BURFAŞ Genel Müdürü Güngör Günalçın, düzenlediği basın toplantısında, 12 yıldır yapılan Cemal Nadir Karikatür Yarışması'nın bu yıl ilk kez uluslararası boyuta taşındığını, "Amcabey''in "Mr. Uncle'' olarak uluslararası alanda bir simge haline geleceğini söyledi. 24 ülkeden ve Türkiye genelinde 15 ilden eserlerin katıldığı yarışmada İranlı Masoud Ziaei Zardkhashoei'nin savaş ve adalet konulu eserinin birinciliğe ve 1500 dolarlık ödülü almaya hak kazandığı bildirdi. İkinci olan Ebubekir Akyol'un bin, üçüncü Osman Taş'ın ise 500 dolar ile ödüllendirileceği, ödüllerin sahiplerine düzenlenecek bir törenle verileceği belirtildi.
    Gauguin sanal müzede
    Eczacıbaşı Sanal Müzesi, 100. ölüm yıldönümünde, resim sanat tarihinin en önemli ve ilginç kimliklerinden Paul Gauguin'i bir sergi ile anıyor. İspanyol ve Peru kanı taşıyan ünlü Fransız ressamın sanat serüveninin son yirmi yıllık dönemi içerisinden seçilen 45 otoportre ve portreden oluşan sergi, www.sanalmuze.org adresinde gezilebilir. Gauguin'in resimlerinde üç unsur görülüyor: Gözlem, esin ve hayal.
    17 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED