AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

'Türkiye'de yolsuzluk organize'

TBMM Hayali İhracatı Araştırma Komisyonu Başkanlığı yapan DYP Aksaray eski Milletvekili Mahmut Öztürk, yolsuzlukların organize şekilde yapıldığını belirterek, 9 yıl önce bunların kaynağına indiklerini ancak o dönemdeki iktidarların gerekli önlemi almaya yanaşmadığını savundu.

Türkiye'de yolsuzlukla mücadele için yıllardır komisyonlar kuruluyor, mahkemelerde duruşmalar yapılıyor, ama yolsuzluk bir türlü önlenemiyor. Bunun nedenini nasıl açıklıyorsunuz?

Yolsuzluk olayları Türkiye'de organize bir hareket. Belli bir kesimin yaptığı bir iş değil. Bir kişinin ya da kurumun devleti soyması olayı değil. Kanunlar kesin ve katı. Bunun yanısıra belgeler, evraklar var. Bu kadar önleme rağmen eğer yolsuzluk yapılıyorsa bu bireysel olmaktan çıkar.

Siz Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu çalışmaların aynısını 9 yıl önce yaptım. Meclis'e verdim ve alınması gereken önlemleri belirttik. Bugünkü yapılan çalışmalar 9 yıl öncesinin izdüşümü. Bizim hayali ihracattan tespit edebildiğimiz dolandırıcılık 51 milyar dolar. Önerdiğimiz tedbirler alınsaydı bugün Türkiye'de yolsuzluk da olmazdı siyaset, bürokrasi iş dünyası, hukuk ve basın kirlenmezdi.

'İğne iplik de onlarda'

Yolsuzluğu önlemek için yasa koyucu gerekli önlemleri almış ama buna rağmen devlet yıllardır dolandırılıyor?

İşin özü şu: Bu bir organize hareket. İşin içinde siyasetçi, idareci, hukukçu ve işadamı var. Deyim yerindeyse, fili iğnenin deliğinden geçiriyorlar. Ve o nedenle hiçbir şey olmuyor. Minareyi çalan, kılıfını hazırlıyor. Ama enteresan olanı; kılıfı hazırlayan aynı zamanda iğneyi ipliği ve dikişi de kendisi yapıyor.

Buna siyasiler mi çanak tutuyor?

Hiçbir siyasi parti yolsuzluğun önlenmesi konusunda samimi olmadı. Sağcısı-solcusu herkes devleti bir nemalanma aracı olarak gördüğü için, herkes birbirini koruyup kollamıştır. Bütün partilerin ellerinde karşılıklı kozları var. Birbirleri karşısında zamanı geldiğinde bu kozları kullanıyorlar..

Yanlış anlamadıysam "devleti soymak için mi iktidar oluyorlar" mı dediniz?

Şöyle izah edeyim; bu soygunlar, aklayıp-paklamalar Patagonya'da olmuyor ki, Türkiye'de oluyor. Bizim başka bir devletimiz, ülkemiz, hukukumuz, mahkememiz mi var? Suç sokaktaki insanın mı? Refah Partisi, Tansu Çiller hakkında yolsuzluk var diye önerge verdi. Sonra birlikte hükümet kurdu. Yolsuzluk yapanlar, iktidar değişikliklerinde gelen iktidara emanet ediliyor.

Yolsuzlukların engellenebilmesi için önlemi kim alacak? Önlem alması gerekenler siyasiler değil miydi?

Şimdi biz o çalışmayı roman yazmak için yapmadık ki. 50'ye yakın bant var. Bantlar çürümeye terkedildi. Raporlar çürüdü. Bunların da yapacağı aynısı.

Hazırlanan komisyon raporlarına neden itibar edilmedi?

Devlet içten çürütülüyor. Manevi değerler tüketiliyor. İçeride ve dışarıdan Türkiye çökertilmeye çalışılıyor. O zaman bu işlere bulaşan firma sayısı 450 civarında idi. Şimdi bin 200'e çıktı.

RAPORLARI GENÇ'TEN SAKLADIM

Türkiye'de yolsuzluk yapılması için Türkler teşvik mi ediliyor?

IMF her şeyi öneriyor ama yolsuzlukları önlemek için bir şey önermiyor. Çünkü yolsuzluklardan sonra Dünya Bankası'na, IMF'ye, dış finans kuruluşlarına muhtaç olmuyor muyuz? Esas sorun şu: Hayali ihracat raporu bir sistemin raporuydu. Tozlu raflar arasında neden bekletildi?

Size göre niye bekletildi?

- Sorunun muhatabı Meclis. Biz bu raporu hırsızlığa tedbir alınsın diye verdik. Bizi dışladılar. Kamer Genç Hayali İhracat Komisyonu Başkan Yardımcısı'ydı. Ben raporları ondan saklıyordum, sızdırır diye. Genç'in CHP'den DYP'ye neden alındığını anladınız mı?

İhracat raporunu DYP kapattırdı

Ne yapılması lazım, hükümet ne yapmalı?

Sayın Başbakan çıkıp diyecek ki, "Biz CHP ile anlaştık. Devlet soygunlarında zaman aşımını kaldırıyoruz. Hileli mal aktarımındaki zaman aşımını kaldırıyoruz. Soyguncuları en şiddetli şekilde cezalandırıp çaldığını ödeyene kadar da içeride tuttuğun zaman yolsuzluk önlenir. Bunu önerdim ama arkamda durmadılar, bir daha milletvekili seçilmemem için çalıştılar. Hayali ihracatın araştırılmasını DYP istedi ama kapatan da yine DYP oldu.

Dokunulmazlıklar kaldırılmadan sorun çözülür mü?

Dokunulmazlık kaldırılsa ne olur kaldırılmasa. Olay dokulunmazlıktan değil sistemden kaynaklanıyor. Sistemi değiştirmek lazım. Bunun için de önerdiğimiz yasa değişikliğini yapmak şart. Hayali ihracat komisyonu raporu nasıl kapatıldı biliyor musunuz? Ankara Hukuk Fakültesi'nden bir profesörün verdiği "Türkiye'de hayali ihracat olayı yoktur" raporu üzerine kapatıldı? Peki hayali ihracaat yok da bu kadar para nereye gitti, kim aldı, o rapor durup dururken niye verildi? Bir Meclis yaptığı çalışma için bir profesörden görüş alır mı? Meclis kararının doğru olup olmadığına Anayasa Mahkemesi karar verir.

Öyle bir tablo çizdiniz ki, sanki milletvekili, yargı, bürokrat satın alındı demek istiyorsunuz...

- Efendim milletvekili dediğiniz zavallı bir insan. Milletvekili hür değil. Milletvekilliği müsessesesi hür değil. Ben bu Meclis'ten umutluyum. Hayali ihracattan 3 çuval dolusu parayı götüren insanlar bakan yapıldı. Bu fakir millet soyuldu. Borçlandırıldı. O raporlar okunsun. Hırsızlar ortaya çıkar.



17 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED