AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

AB kararlılığı şaşırttı

Türkiye ile AB ilişkilerinin sorunlu alanlardan çıkıp işbirliği alanlarında yoğunlaştığını söyleyen Başbakan Vekili Abdullah Gül, Türkiye'nin AB performansının herkesi şaşırttığını söyledi.

Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkiler artık sorunlu noktalarda odaklanmaktan çıkmakta, işbirliği alanlarında yoğunlaşmaktadır" dedi. Conrad Oteli'nde düzenlenen "Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 50. Toplantısı'nda konuşan Gül, Türkiye'nin AB kararlığının herkesi şaşırttığını söyledi.

Toplantının, Türkiye'nin tam üyeliği yolundaki sürecin önemli bir aşamasının yaklaştığı döneme isabet ettiğini belirten Gül, "Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler artık sorunlu noktalarda odaklanmaktan çıkmakta, işbirliği alanlarında yoğunlaşmaktadır. Bu durumun, Karma Parlamento Komisyonu toplantılarına da yansıması doğal olacaktır" dedi.

AB yolunda cesur adımlar

AB Konseyi'nin, 2002 Kopenhag Zirvesi'nde, "Aralık 2004'te Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmesi durumunda Türkiye'nin katılım müzakerelerinin gecikmeksizin başlatılacağı" kararına vardığını anlatan Gül, "Hükümetimiz, Kopenhag siyasi kriterlerini 2003 yılı sonunda yerine getirmeye kararlıdır" dedi. Meclis'e sunulan uyum paketini başka adımların izleyeceğini söyleyen Gül, "Bütün bu adımları, son yıllarda bazı demokrasilerde güvenlik gerekçesiyle temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmakta olduğu bir dönemde atma cesaretini göstermekte olduğumuza dikkati çekerim" diye konuştu.

Şaşırtan performans

Abdullah Gül, "Türkiye'nin AB normlarına uyum konusunda bugüne kadar gösterdiği ve birçoklarını şaşırtan yüksek performansın, üyelik müzakerelerinin başlamasıyla birlikte Türkiye'nin katılım gereklerini hızla karşılayabileceğine kanıt teşkil ettiğini" vurguladı.

Bu arada İktisadi Araştırmalar Vakfı tarafından Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen "Türkiye'nin bölgesel işbirliği ışığında Ortadoğu'nun yeni bir barış ve refah ortamına dönüştürülmesine dair düşünceler'' konulu konferansa da katılan Gül, Ortadoğu bölgesi ve halklarının uzun yıllardan bu yana içinde yaşadığı şiddet ve mutsuzluk sarmalını hak etmediğini söyledi. Gül, Ortadoğu'da bugün yeni bir durumun mevcut olduğuna dikkat çekti.

Gül: EPDK açıklamasında çelişki yok

Başbakan Vekili Gül, Çukurova Elektrik'le ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Yusuf Günay'ın açıklamalarının gayet açık olduğunu söyledi. Bir gazetecinin "Başkan Yusuf Günay, ÇEAŞ'ın iptal kararı bizden çıkmadı dedi. Neden böyle söyledi?" sorusu üzerine, "Bir çelişki yok. Açıklamaları okursanız her şey ortada. Oybirliği ile aldıkları kararı açıkça söylemiştir. Bakanlar Kurulu kararı olmadan da Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı kararlar nihayette uygulanacaktır. Burada yönetmeliklere uyulup uyulmaması söz konusudur. Kimin uygulayacağı da açıkça ortadadır" diye konuştu.



17 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED