AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
CIA'nın nükleer yalanı

CIA, savaş gerekçesi olarak gösterilen yalanını kabul etti. CIA Başkanı Tenet, Bush'un, Irak'ın Afrika'dan uranyum almaya çalıştığı şeklindeki yalan açıklamasının sorumluluğunun teşkilatına ait olduğunu belirtti.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı George Tenet, ABD Başkanı George W.Bush'un Irak'ın Afrika'dan uranyum almaya çalıştığı şeklindeki yalan açıklamasının sorumluluğunun teşkilatına ait olduğunu belirtti. Tenet, bu yanlış açıklamanın onaylanmasında teşkilatının hatası olduğunu ve sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyledi. Halen Afrika gezisini sürdüren Başkan Bush, kendisi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice'ın, bu konudaki sözlerinin CIA tarafından teyit edildiğini kaydetti. Condoleezza Rice da, daha önce yaptığı açıklamada CIA'nın Bush'un Irak'la ilgili ulusa sesleniş konuşmasını tamamen onayladığını belirtmişti. Rice, ''Irak'ın, Afrika ile nükleer madde pazarlığı yaptığı'' iddia edilen cümlenin CIA tarafından önceden onaylandığını ifade ederek, şöyle demişti: ''Eğer CIA Başkanı George Tenet'ın, Başkan'ın konuşmasındaki bu cümleyle ilgili herhangi bir kuşkusu olsaydı, Bush'un ya da personelinin bilmesini sağlamazdı. CIA Başkanı 'Bunu konuşmadan çıkarın' deseydi, çıkarılırdı.''

ABD'li 16 Demokrattan Beyaz Saray'a mektup

Amerikalı 16 Demokrat, Beyaz Saray'a bir mektup göndererek, Başkan George Bush yönetiminin, Irak'a savaş başlatırken gerçek olmayan istihbarat bilgilerini temel alıp almadığının ortaya çıkmasını istedi. Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler'e karşı azınlıkta bulunan Demokratlar'ı temsil eden 16 kişi, Beyaz Saray'a gönderdikleri mektupta, ''Irak'ın kitle imha silahlarıyla ilgili olarak Amerikan kamuoyu ve Kongre'ye sunulan bilginin inanılırlığı hakkında ciddi ve sıkıntı verici sorular konusundaki endişeyi'' dile getirdi. Massachusetts temsilcisi Ed Markey tarafından kaleme alınan ve 15 parlamenter tarafından imzalanan mektupta Demokratlar, Irak hakkındaki bilginin abartıldığı ya da yönlendirildiği konusunda da endişeli olduklarını ifade etti.

Bush'a destek azalıyor

ABD'de yapılan bir kamuoyu yoklaması, ABD Başkanı George W. Bush'ya yönelik halk desteğinin, Irak'taki ABD kayıplarına ilişkin endişeler nedeniyle keskin bir şekilde düştüğünü ortaya çıkardı. Yayın kuruluşu ABC ve The Washington Post gazeteleri tarafından 1006 Amerikan vatandaşı arasında düzenlenen anketin sonuçları, Irak'ta artan kayıpların Bush yönetimine olan güveni azalttığını ve halkın, savaşın verilen kayıplara değip değmediği konusunda şüpheye düştüğü ortaya çıktı. İlk kez bu tür bir ankette, katılanların yüzde 52'si gibi yüksek bir oran Irak'taki kayıpların kabul edilemeyeceğini belirtti. Bu savaşın gerekli olduğunu düşünenlerin oranı, nisan ayından bu yana yüzde 70'ten yüzde 57'ye düştü. Ankete katılanların yarısı Bush yönetiminin Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu yönündeki kanıtları kasten abarttığını savunurken, yüzde 80'i ise Irak'ta uzun süre kalmanın "Batağa saplanmak'' olduğu görüşünü dile getirdi.

Dünya'yı aldatan ikili 17 Temmuz'da biraraya gelecek

ABD Başkanı George Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, 17 Temmuz'da Washington'da biraraya geleceği bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin 17 Temmuz'da Washington'da görüşeceği belirtilirken, ''ABD'nin en yakın müttefiki İngiltere, Irak'a barış ve demokrasi getirilmesi dahil birçok konuda bizimle birlikte çalışıyor'' denildi.

Short'tan Blair'e istifa çağrısı

Eski İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Clare Short, Tony Blair'i, "her şey daha da kötüye gitmeden'' istifaya çağırdı. Blair'in, Avrupa ortak para birimi euroya geçişten Irak konusundaki kararlara kadar pek çok konuda hata yaptığını söyleyen Short, seçimlere henüz 2 yıl olduğunu, Blair'in, her şey daha da kötüye gitmeden istifa etmesi gerektiğini belirtti. Eski Bakan, Blair'in istifa etmemesi halinde İşçi Partisi içinde büyük bölünmelerin meydana gelebileceği uyarısında da bulundu. Bu arada, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, halkı savaşa ikna etmek için açıkladığı birinci Irak dosyasının da, internetten bulunan, eski bilgilerden oluştuğu iddia edildi. The Independent gazetesi, Blair'in Eylül 2002'de açıkladığı verilerin, internette yayınlanan, dönemin ABD Savunma Bakanı William Cohen tarafından dönemin Bill Clinton için hazırlanan bir rapordan alındığını yazdı.



13 Temmuz 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED