AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Emlakçılıkta bir masa sandalye dönemi bitiyor

Büyük şehirlerde bakkallara kadar inen emlakçılık sektörüne çeki düzen geliyor. Emlakçılar kurslara tabi tutulup sertifikalı olacaklar. Türkiye genelindeki 200 bine yakın emlakçı şimdiden hazırlıklara başladı bile.

  • Yılmaz YILDIZ
    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, bazı emlak komisyon odalarının teklifleri ile belirlenen TSE standartları doğrultusunda hazırladığı "Mecburi Standart Tebliği' 8 Temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. 6 aylık bir geçiş süresi tanıyan tebliğ ile birlikte Türkiye'de halen 200 bine yakın emlakçının TSE'nin koyduğu standartlara uyması için geri sayım da başlamış oldu. Standart Tebliği, İstanbul, Bursa, Ankara, Antalya'nın da aralarında bulunduğu bazı emlak komisyoncuları odalarını harekete geçirirken, yeni uygulamaya emlakçılar temkinli yaklaşıyor.

    İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Emlak Federasyonu Üyesi Sabri Ateş, "Sektörde, bir sandalye bir masa devri sona erdi. 6 ay içinde ya standarda uyulacak, ya da iş bırakılacak" dedi.

    Ateş, şöyle konuştu: "Kursta 70 ve üzerinde puan alanlara emlakçılık diploması verilecek. Başarısız olanlara ikinci bir kurs daha açılacak. Bunda da başarılı olamaması durumunda bu kişilere Türkiye'nin hiçbir yerinde emlakçılık yaptırılmayacak. Böylece emlakçı enflasyonu azalacak."

    Sektörde denetim çok zor

    Öte yandan emlak işiyle uğraşan komisyoncular ise odalara üyelik sisteminin sadece para toplamaktan ibaret olduğu düşüncesiyle, yeni uygulamaya şüpheyle yaklaşıyor.

    Emlakçılar, yeni uygulamanın, en azından büyükşehirlerde, etkili bir denetim ve caydırıcı müeyyide olmadan başarıya ulaşmasının mümkün olmadığı görüşünde birleşiyor.

    Bu haliyle, kimsenin ruhsat veya üyelik için para vermeye yanaşmayacağını öne süren emlakçılar, bir çok kişinin ticari tüzel kişilik kullanarak, bu dayatmadan kurtulabileceğini belirtiyor.

    Neler değişecek?

  • Yer göstermenin ücretsiz olduğu, müşterinin görebileceği yere asılacak.

  • Emlakçı, ilgili kuruluş, dernek ya da yetkili kurumlardan kurs alacak.

  • Komisyoncu vereceği ilanlarda iş yeri adını belirtecek.

  • Büroda bilgisayar, telefon, faks gibi cihazlar bulunacak.

  • Kiralık-satılık ilanları uzaktan görülebilecek büyüklükte olacak.

  • Yer göstermek için emlak bürosuna ait taşıt bulundurulacak veya bu hizmet için sözleşmeli taşıt imkânı sağlanacak.

  • Başka meslek grubundakiler emlakçılık yapamayacak.

    Mesleğin itibarı için desteklenmeli

    Üçler Emlak'tan Zerrin Koldamca, son dönemlerde emlakçılıkla üçkâğıtçılığın birlikte anılmaya başlamasından rahatsızlık duyduklarını belirterek, standard uygulamasının mesleğin itibarını düzeltmesi açısından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Sistemin uygulanabilmesi için denetleme ve müeyyidenin şart olduğunu kaydeden Koldamca, "İstanbul'da her sokakta emlakçı var. Bu işi ruhsatsız yapanlara mutlaka ceza verilmeli" dedi.

    Diplomanın, karşılığını görmeliyim

    İlir Emlak Taahhüt-Danışmanlık şirketinin sahibi Ömer Kuzum, "Diplomaya katılırım ama ehliyet kursu gibi paralı olacaksa kimse yanaşmak istemez" dedi. Standardın olumlu olduğunu anlatan Kuzum, "Stardard olsun ama verilen diplomanın karşılığını göreyim. Tapu müdürlüğüne gittiğim zaman vekalet istenmesin benden, diplomam yeterli olsun. Vekalete 20-30 milyon vereceksem, niye gidip de parayla diploma alayım? Amaç üye edinip para toplamak" şeklinde konuştu.

  •  
    Irak savaşı öncesi kontratlar devrede
    Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in savaştan kısa bir süre öncesinde işadamlarıyla birlikte Irak'a yaptığı ziyareti ile gündeme gelen ve o dönemde Irak ile imzalanan kontratlar gerçekleştiriliyor.
    Üreteceksen, en kaliteliyi üret!
    "Bir binanın köşeciğindeki küçük bir kiralık odada, sadece 10 bin dolar sermayeyle işe başlamış olmamıza rağmen, kâinattan bile daha büyük bir düşüm vardı."
    KOBİ'lere oksijen verilecek
    Küçük ve orta boy işletmelerden mali sıkıntı içinde olan işletmelere, verimli şekilde faaliyet gösterebilmeleri için destek sağlanmasına dönük ''Anadolu Yaklaşımı" geliştirilmesi hedefleniyor.
    Memurlar ay sonunu getiremiyor
    Memur maaşlarının yüzde 37'si temmuzda 500 milyon lira olan açlık sınırının altında kalıyor.
    Gecikme faizleri vatandaşı rehin aldı
    Son 6 yılda enflasyon yüzde 346 artmasına karşılık, devletin vatandaşa uyguladığı faiz yüzde 929 arttı.
    Her yüz liranın 65 lirası faize gidiyor
    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Bayramoğlu, 2004 yılında bütçenin 65 katrilyon açık vereceğini söyledi.
    İşçiler SSK'dan memnun değil
    Elektrik faturasındaki ilave soygunu kalkacak
    İmarbank şubesine polis baskını
    Türkiye'de İmar Bankası'na el konulmasının ardından, önceki gün KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da bulunan İmarbank Off-shore'a Polis baskını gerçekleştirildi. Adli Şube'de görev yapan sivil polisler, Rumeli Bank'ın da bulunduğu binaya gelerek, bankada denetim yaptılar.
    Afşin-Elbistan yeniden üretimde
    Uzan grubunun ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e el konulmasının ardından, daha önce doğalgaz fazlası nedeniyle 4 ünitesi 3 ay boyunca devre dışı bırakılan Afşin-Elbistan Santrali yeniden üretime başladı.
    Primler 2004'te düşecek
    Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, işadamlarının yaklaşık bir yıl daha şimdiki oranda SSK primi ve vergi ödeyeceğini belirterek, gelecek yıl elde edilecek tasarrufla bazı iyileştirmeler yapacaklarını söyledi.
    13 Temmuz 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED