AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Kurtların diyarında

Kızıl Nehirler ile tüm dünyada tanınan Fransız polisiye-gerilim yazarı Jean Christophe Grange, son romanı 'Kurtlar İmparatorluğu'nda okuru, Paris'ten İstanbul'a uzanan tempolu bir kurguya çağırıyor.

  • TONGUÇ ÖZGÜVEN
    Anglo-Sakson polisiye geleneğinin karşısında ciddi bir rakip olarak görülen Fransız Jean Christophe Grange'ın dördüncü romanı 'Kurtlar İmparatorluğu' Fransa'da yayınlanışından kısa bir süre sonra Türkçe'ye çevrildi. Doğan Kitap'ın yayınladığı romanın Türkçe'ye bu kadar çabuk kazandırılmasının ardındaki neden, 'Kurtlar İmparatorluğu'ndaki olay örgüsünün merkezinde Türklerin bulunması.

    USTA ELLER DE SÜRÇER!

    Özellikle ikinci romanı Kızıl Nehirler ile dünya ölçeğinde geniş bir okur kitlesine ulaşan polisiye/gerilim türünün yeni temsilcisi Grange'nın son romanı da tıpkı diğerleri gibi bir solukta okunacak türden. Paris'te üst düzey bir güvenlik bürokratının karısı olan Anna Heymes'in bellek yitimi öyküsü etrafında başlayan roman tıpkı Kızıl Nehirler'deki gibi iki koldan yürüyen bir soruşturmanın sonucunda karakterlerin ve olayların birleşimi esasına dayanıyor. Bununla birlikte Grange, romanı yazarken pekçok kahramanından ve olay örgüsünden vazgeçmiş. Karakterlerin hepsi, romanın sonuna kadar kurgu içinde yer bulamıyorlar ve aslında en önemlileri -hatta en önemlisi Anna Heymes bile- ölüyor. Romanın ikinci izlek üzerinde yürüyen bölümü ise Paul Nerteaux adlı sıradan bir Fransız polisinin Türk mahallesinde hunharca işlenmiş cinayetlerle ilgili soruşturması etrafında gelişiyor. Ancak 'yanlışlıkla' işlenmiş bu cinayetlerin romanın, ana kurgusuyla organik bağ kuramadığı ve aslında giderek ilginç seri cinayetlerin de bulunduğu polisiye roman örgüsü oluşturma amacına dönük olduğu söylenebilir.

    SIRADIŞI BOZKURTLAR

    Grange ayrıca, 'üç cinayetin ardından maktüllerin bedenlerine neden hunharca 'postmortem' (ölüm sonrası) işkenceler yapıldığı' sorusunun cevabını iyi veremiyor. Bunun yanı sıra Grange'ın 'Bozkurtlar'a ve uyuşturucu kaçakçılığı trafiğini yöneten şebekelere dair çizdiği resmin gerçekten kopuk olduğu göze çarpıyor. Grange her zamanki gibi hayal gücünü zorlayarak 'sıradışı Bozkurt'lar yaratmak istemiş. Uyuşturucu piyasasının tümüne hakim, son derece acımasız, ama ayna zamanda sanata ve tarihi mirasa sıkı sıkıya bağlı ülkücü karakterler bunlar. Üstelik bunlardan bir kısmı Anadolu'nun kasabalarından gelip Galatasaray Lisesi'nde bursla okumuş ve İstanbul burjuvazisi içinde kendini gizlemeyi başarmış savaşçılar. Bunun dışında romanda ucu açık kalmış pekçok detay yer alıyor ve bunlar giderek güçlü kurguyu zedeleyen unsurlara dönüşüyor.


    ...ŞİİR KİTAPLIĞI...

    YOL ŞİİRLERİ
    Yol Şiirleri / Seyyid Hüseyin Nasr / İnsan Yayınları l "Akıp gitsin asude musiki kalbimden / Doldurmak için dünyayı titreşen o sesle / O kurtarır ve her bağdan bizi azar eder / Birleştirmek için bizi o ezeli ahenkle"
    Bilgi tel: 0 212 642 74 84

    ABLAM UZAK ÜLKEDE
    Ablam Uzak Ülkede / İsmail Kılıçarslan / Birun Yayınları l "Gidip bulmalı o çoğumuzun kurduğu güvercin düşlerini / gidip bulup bir ayet okumalı kulağına, bir yüzük takmalı parmağına / şöyle döne döne oynamalı ki meydan yiğit görsün"
    Bilgi tel: 0 212 528 52 32

    GÜVERCİN ADASI
    Güvercin Adası / Mürsel Sönmez / İstanbul Yayınları l "Doluyor boşalıyor / uğultulu çarşılarca / karanlık gece / yıpratan rüzgar / ortasında gönül // keşke gül bıraksaydınız / ezik ve kan sızan / yangınlarla yanmış / ölümlerle ölmüş / yürek yerine"
    Bilgi tel: 0 212 216 51 44

    İMTİYAZ SAHİBİ
    İmtiyaz Sahibi / Celâl Fedai / Şule Yayınları l " Mezarlık bekçisi milâddan anlamaz. / Onun için milâd oğluyla başlamıştı; / Şimendifer çiğnedikten sonra oğlunu / Önce ördü saçlarını sonra vurdu sıfıra / Ve bitti; / Baklava dilimli kazağını hiç çıkarmadı."
    Bilgi tel: 0 212 528 23 57

    ANEMON
    Anemon / Sezai Şengönül / Anka Yayınları l "Turnalar yüksek uçarsınız / Gönlüme ümit saçarsınız / Görürseniz bir gün yarimi / Beni özler mi sororsınız. / Turnalar garip bakarsınız / Gönlüme hüzün koyarsınız / Kara haber mi saldı yarim / Enginlerde uçarsınız."
    Bilgi tel: 0 212 513 30 30

    ŞİİRLERDE BABAM
    Şiirlerde Babam / Ali Korhan Karakaya / Arkın Kitabevi l "Mutluyum sanıyorum bazen / Seviniyorum / Mutlu olmadığımı anlıyorum / Üzülüyorum / Mutluyum aslında / Daha ne olsun diyorum / Sen yoksun ya baba / Kahroluyorum"
    Bilgi tel: 0 212 522 92 24

    KAPINA GELDİM
    Kapına Geldim / Hayrettin Durmuş / Bayrak Yayıncılık l "Rahvar atları koşturan / Nil'i köpürtüp coşturan / Dağları, çölleri saran / Bilirim ki senin sesin. // İstemem güneşi, ayı / Neyleyim köşkü, sarayı? / Mecnun arasın Leyla'yı / Benim beklediğim sensin."
    Bilgi tel: 0 212 638 42 02

    ÇEVRE ŞİİRLERİ
    Orhan Kural / Kubilay Köseoğlu / Çevre Şiirleri Antolojisi / Beril Yayınları l "Bir bulut kaynar / Dünyamız üstünde/ Ölüm serper bayramları / Yağmur sevmeyen çocuklara / Barış yollarında / Hep o zehirli mantar."
    Bilgi tel: 0 212 285 63 22

  •  
    İnsan ırkı yine tehlikede!
    Daha önce The Beach, A Life Less Ordinary ve Trainspotting gibi başarılı projelere imza atan yönetmen-prodüktör ikilisinden ses getirecek bir film daha. 28 Days Later, The Beach filminin senaristi Alex Garland'ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlandı.
    Örümcek bu kez daha iddialı
    Örümcek Adam'ın oyuncusu Tobey Maguire filmin devamının orijinalinden daha iyi olacağını iddia etti. Devam filmin üçte ikisinin tamamlandığını belirtten Maguire "Mutluyum, bu ilkinden daha iyi olacak, hikaye çok güzel" dedi. İkinci film 2004 Haziran'ında vizyona girecek. 808 milyon dolar hasılatına rağmen ilk film tatsız, Maguire'i ise fazla toy ve acemi bulmuştu.
    13 Temmuz 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED