AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Tüketici(ler) kullanılıyor mu?

Tüketici Kalite Ödüllü reklamlar dikkatinizi çekmiştir. Son zamanlarda sayası hayli arttı. İlk bakışta bir firmanın ürettiği mal veya hizmetinden dolayı tüketici ödülü almış olması o malın hedef kitlesi tarafından oldukça memnuniyet verici olabilir. Fakat olayı incelediğiniz zaman aklınıza cevaplanması çok güç olan birçok soru takılabiliyor. Örneğin ödülü kim, hangi kritere göre ve nasıl veriyor.

Yıllardır tüketici camiasına emek vermiş, sivil toplum örgütlerinde de tüketici hakları konusunda çalışmalar yapmış bir gazeteci olarak itiraf etmeliyim ki, bu ödülü verenleri de tanımıyorum, hangi amaçla verdiklerini de bilmiyorum.

Kimsenin haberi yok

Yaptığım araştırmalarda, firmaların reklamlarına, broşürlerine hatta antetli kağıtlarına kadar yansıttığı Tüketici Kalite Ödülleri'nin, Tüketim Bilinci Dergisi adında bir yayın organı tarafından verildiğini tespit ettim. Tüketici hakları konusunda çıkan her yayını yakından takip eden biri olarak bu dergiyi şimdiye kadar görmedim. Yıllar evvel baş yazarlığını Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun yaptığı diye ifade edilen ve sonradan yalanlanan bir dergi vardı. Bu o mudur bilmiyorum.

Dergi, 2003 yılında yapılan ödül töreninde 72 kişi ödüle layık görülmüş. Evet yanlış okumadınız 72 kişi. Törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de hazır bulunmuş. Çünkü onlara ödül verilmiş.

Kuruluşu 1988 yılına dayanan ve Türkiye'nin ilk tüketici dergisi olarak kendilerini kamuoyuna lanse eden derginin bir de internet sitesi var. Derginin 1988 yılından bu yana aylık olarak düzenli yayımlandığını düşünürsek takriben 170 sayısı olması gerekiyor. Ortada bir sayısı bile yok. Derginin basına yansıması ise sadece verdiği ödüllerden dolayı.

Derginin sahibi olduğunu iddia eden Fahri Ustaoğlu'na ne yıllardır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Tüketici Konseyi'nde ne de 14 Haziranda yürürlüğe giren Tüketiciyi Koruma Kanunu'ndaki değişikliklerin tartışıldığı Meclis Sanayi Komisyon ve Plan Bütçe Komisyonun'da rastladım. O halde aklımıza "bu kişi dergiyi sadece ödül vermek için mi çıkarıyor?" sorusu geliyor.

Dernekler neden sessiz?

Bu ödülü verenler kadar ödülü alanlarında sorumlu olduğunu düşünüyorum. Bir sözümde tüketici derneklerine. Yanı başınızda, yıllardır mücadelesini yaptığınız, parasını cebinden vererek davalar açtığınız 'tüketici' ismini kullanarak ödüller dağıtılıyor ve sizler de sesiz kalmayı tercih ediyorsunuz. Soruyorum, size günah değil mi? Bu arada ödülü almak isteyenlere duyurulur. 2004 yılı ödülleri anketi sitede yayınlanmaya başlamış


7 Temmuz 2003
Pazartesi
 
ÖMER KESER


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED