AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
'2004 bizim yılımız'

Başbakan Erdoğan, Avusturya'daki Türklere hitap ederken, AB yolunda gerçekleştirilen reformlarla 2004 yılının Türkiye'nin yılı olacağını belirterek, "İstanbul'dan Erzurum'a gider gibi Viyana'ya gideceksiniz" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, AB yolunda gerçekleştirilen reformlarla 2004 yılının Türkiye'nin yılı olacağını ifade ederek, "İstanbul'dan Erzurum'a yolculuk yapar gibi Viyana'ya yolculuk yapacaksınız" dedi.

Erdoğan, Viyana Milenyum alış veriş merkezinin salonunda toplanan Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşlarına hitap etti. Erdoğan, Avusturya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın "Avusturya'daki Türklerden memnunuz" dediğini ve bundan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

"Yapacakları çok işleri olduğunu ve bu işleri geleceğe umutla bakarak yerine getireceklerini bildiren Erdoğan Avrupalıların artık Türkiye'ye "Gerçekleştirdiğiniz reformlarla bizi şaşırtan bir noktaya geldiniz" dediklerini dile getirerek şöyle konuştu: "Selanik Zirvesi'nde Türkiye'ye AB toplantılarına gözlemci statüsü ile katılması hakkı tanındı. AB yolunda gerçekleştirdiğimiz reformlarla 2004 yılı bizim yılımız olacak. AB'ye girdiğimizde tabii ki sizlerin de konumu çok değişecek. İnşallah İstanbul'dan Erzurum'a yolculuk yapar gibi İstanbul'dan Viyana'ya yolculuk yapacaksınız. Sizler de Viyana'dan İstanbul'a, arabanızla rahatlıkla gelebileceksiniz."

Mithat Bey'in kapısı

Başbakan Erdoğan, resmi temasları sırasında yetkililerin kendisinden, Türkiye'nin Avusturya'ya uyguladığı vizenin kaldırılmasını istediklerini, bu talebi değerlendireceklerini bildirdi.

Erdoğan, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Mithat Balkan'ı kastederek "Mithat Bey'in kapısı Tayyip Bey'in kapısıdır. İstediğiniz zaman kapısını çalabilirsiniz" dedi. Erdoğan, bir vatandaşın da Türkiye'den Avusturya'ya gelirken Bulgaristan geçiş kapılarında adeta soyulduklarını söylemesi üzerine, konuyu Bulgaristan'daki yetkili makamlarla görüştüklerini, gerekli önlemi alacaklarını söylediklerini bildirdi.

Dernekler 'birlik' doğursun

Türk derneklerinin vatandaşların ayrılma noktası olmamasını da isteyen Erdoğan, her Türkün Türkiyeli olma bilincinde olması gerektiğini ifade ederek "Burada sizin içinizden milletvekilleri, yerel yöneticiler çıkabilir. Ancak illa bizim derneğin yöneticisi olsun derseniz bu olmaz. Hangi derneğin yöneticisi ile daha çok kazanabileceksek onun çatısı altında toplanın" dedi.

Erdoğan, bir vatandaşın, bazı şirketlere para kaptırdığını söylemesi üzerine de, "Para verirken kime sordunuz" diye konuştu.

Merzifonlu'ya dua etti

Başbakan Erdoğan, Yunus Emre'nin 750. doğum yıldönümü nedeniyle 1991 yılında yaptırılan Yunus Emre Çeşmesi'ni ziyaret ederek 2. Viyana Kuşatması sırasında şehit olan Osmanlı askerleri için dua etti. Avusturya'daki derneklerin başkan ve yöneticileriyle düzenlenen sohbet toplantısına katılan Erdoğan daha sonra Yunus Emre'nin 750. doğum yıldönümü ve Yunus Emre Sevgi Yılı nedeniyle 1991 yılında Türkenschanz Parkı içinde yaptırılan Yunus Emre Çeşmesi'ni ziyaret etti. Burada Avusturya-Türk Bilim Ofisi Başkanı Kerstin Tomenendal, Erdoğan'a çeşme hakkında bilgi verdi ve kendisinin kaleme aldığı "Viyana'nın Türk Çehresi'' isimli kitabı hediye etti. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, Tomenendal'ı Türkiye'ye davet etti. Avusturya 18. Bölge Belediyesi ve Türkiye'den bazı kuruluşların katkılarıyla yaptırılan çeşmenin bulunduğu Türkenschanz Parkı, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, 1683'te II. Viyana Kuşatması sırasında mevzilendikleri alan olarak biliniyor. Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet burada, II. Viyana Kuşatması'nda şehit olan askerlerimiz için dua etti.

Daha sonra Avusturya'dan ayrılarak, Ankara'ya dönen Başbakan Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarına gezi hakkında bilgi verdi.

'Bir ekmeği koparmayı beceremedin'

Başbakan Erdoğan, Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve işyerlerinin bulunduğu Brünnenmark'ta pazarı gezdi ve bir lokantada yemek yedi. Hürpaş Market'i de gezen Erdoğan, Trabzon Ekmek Fırını'na girdi. Erdoğan, ekmeği kesmek için bıçak arayan fırın sahibine, "O iş elle yapılır" dedi. Bunun üzerine Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, ekmeği eliyle bölmeye çalıştı. Tüzmen'in zorlandığını gören Erdoğan, "Sen de göründüğün gibi değilsin. Bir ekmeği bile bölemedin. Mayan belli oldu..." diye espri yaptı.

Başbakan Erdoğan, daha sonra Trabzonspor Yönetim Kurulu üyesi işadamı Hüseyin Tütüncü'ye ait lokantada öğle yemeği yedi. Erdoğan, mutfakta çalışanlarla bir süre sohbet etti. Bir personel, "nerelisiniz" diye soran Erdoğan'a, "Trabzon-Akçaabat" yanıtını verdi. Genç bir aşçı da "Ben de Urfalıyım. Yemeklerimizi bayan aşçılarımız yapıyor ben de Adana ve Urfa kebapları yapıyorum" dedi.

Erdoğan'a yemekte, mercimek çorbası, yoğurt soslu sebze kızartması, peynirli börek, çoban salatası ve tavuk döneri ikram edildi. Başbakan Erdoğan'a diğer misafirlere olduğu gibi balık ikram edilecekti, ancak Erdoğan tavuk dönerini tercih etti.



13 Temmuz 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED