|

Az maliyetle üretim için deneme ekimi yapılan şeker pancarının hasadı yapıldı

İstanbul Gübre Sanayi A.Ş.’nin (İGSAŞ) Kütahya Şeker Fabrikası ile birlikte hayata geçirdiği “Toprağın İzinde Şekerin Hikayesi” projesi ile farkındalık çalışmaları devam ediyor. Bilimsel yöntemlerle tarım yapıldığında maliyetlerin azaltılıp verimin arttığını göstermeyi amaçlayan projede ilk pancar hasadı, Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Yapılcan köyünde yapıldı. Peki ne kadar alana ekim yapıldı? İşte detaylar.

13:53 - 11/10/2022 Salı
Güncelleme: 14:00 - 11/10/2022 Salı
Yeni Şafak
Şeker pancarı
Şeker pancarı
İGSAŞ Genel Müdürü
İlkay Ünal
, hasat etkinliğinde yaptığı açıklamada, hayata geçirdikleri projeyle, analizi yapılmış toprağa göre doğru gübreleme, doğru ekim teknikleri, toprağın istediği ürün tipleriyle beslenmesi ve hasat gerçekleştiğinde ise verim analizinin yapılmasının amaçlandığını söyledi.

NE KADAR ALANA EKİM YAPILDI?

Proje kapsamında
20 dekarlık bir arazinin 10 dekarlık kısmına
İGSAŞ olarak deneme ekimi yaptıklarını belirten Ünal, şunları kaydetti:

"Burada asıl vurgu, toprağın analiz edilmesidir. Gerçekten o toprakta ekilen üründen olabildiği kadar ve layıkıyla hasat ve verim elde edilmesidir. Biz kurum olarak katkı koymaya çalışan bir çözüm ortağıyız. Eğer burada en ufak bir katkı sağlayabiliyorsak bu ülkemiz için bir kazançtır. Çünkü biz gerekli olduğu kadar gübre tüketilmesi için uğraşıyoruz. Yani daha fazla gübre tüketilsin değil, lüzum olduğu kadar. Aslında İGSAŞ'ın aleyhine ama çiftçimizin tarımın, toprağın lehine olan neyse onun burada adını koymaya çalışıyoruz. Biz kendi satışlarımızdan taviz vermemiz gerekiyorsa, daha az ürün satmamız gerekiyorsa daha az satmalıyız ama doğru bir iş modeli üzerinden yeter ki gidilsin istiyoruz."

Altıntaş Kaymakamı Hüseyin Bozdoğan da Yapılcan köyündeki etkinlikte yaptığı açıklamada, Altıntaş'ın tarımsal bakımdan
Kütahya'nın önde gelen ilçeleri
arasında olduğuna işaret etti.
Belediye Başkanı Arif Teke ise Kütahya'daki şeker fabrikasının şeker pancarı ihtiyacının
yüzde 60'lık
kısmının Altıntaş'ta üretildiğini dile getirdi.
Kütahya Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü
Hakan Demirkan
, şeker pancarındaki kalitenin üretim için önemli olduğunu, daha verimli ve kaliteli pancar üretimi için çiftçilerle birlikte yapılan deneme üretiminden olumlu sonuç alacaklarına inandıklarını ifade etti.

#İGDAŞ
#proje
#İlkay Ünal
#Gübre Sanayi
#pancar
#şeker pancarı
2 yıl önce