|

Gürbulak'ta kapasite var personel yok

Habur’un kapatılmasının ardından yoğunluğu artan Gürbulak Sınır Kapısı’nda personel yetersizliği nedeniyle 35 kilometrelik TIR kuyruğu oluştu. UND Başkanı Nuhoğlu, ticaretimizin etkilenmemesi için konuya acil çözüm bulunması gerektiğini belirterek, “Yeni peronlar için ilave memur atamaları yapılmalı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/12/2015 الأربعاء
Güncelleme: 12:58 - 30/12/2015 الأربعاء
Yeni Şafak

Günde 2 bin TIR'ın geçiş yaptığı Habur Sınır Kapısı'nın Valilik kararıyla “Belirsiz bir süre için" kapatılması Kuzey Irak'a ulaşımda rotayı İran'a çevirdi. Orta Asya pazarına çıkış kapımız olan Gürbulak (Ağrı) ve Esendere'nin kapasitesi yeterli olsa da buradaki personel eksikliği sebebiyle işlemler aksadı. Gürbulak'a yönelen araçlar, çift şerit halinde 17,5 kilometrelik kuyruk oluşturdu. Bin 750 adet TIR sırada bekliyor.



'İLAVE MEMUR ATAMALARI LAZIM'


Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Çetin Nuhoğlu, Orta Asya ülkelerine ticaretimizde yıllık ortalama 50 bin aracın geçiş yaptığı Gürbulak'taki personel eksikliğinin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Nuhoğlu, “Yeni peronlar için ilave memur atamaları yapılmalı ve kapı tam kapasite çalışmalıdır" dedi.



YENİ PERONLAR HAZIR




Gürbulak Sınır Kapısı'nda mevcut kapasiteyi iki katına çıkaracak yeni peron yatırımının tamamlandığını belirten Nuhoğlu, “Yapılan yeni yatırım ile tek yönde 900 - 1000 aracın çıkış yapabilmesi mümkün. Bu sayıya ulaşılabilmesi halinde kapıda uzun kuyrukların oluşması da tarihe karışacaktır" diye konuştu. Dilucu Sınır Kapısı'ndan Gürbulak'ta görevlendirilmek üzere gönderilen memurlar ile ilave peronların geçtiğimiz hafta bir günlüğüne denendiğini hatırlatan Nuhoğlu, “Gürbulak'tan çıkış yapan araç sayısı ilk kez 543 oldu. Bu bir günün sonrasında İran tarafı Tahran'dan onay beklediği gerekçesi ile yeni peronu kullanıma kapatmıştı" şeklinde konuştu.



TAM KAPASİTE İÇİN ONAY GELDİ


Gürbulak'taki yeni peronların tam kapasite çalışması için İran tarafının da onay verdiğini bildiren Nuhoğlu, şunları kaydetti: “Gürbulak ve Bazargan sınır kapılarında ikinci peronlar karşılıklı olarak 24.12.2015 tarihinde bir günlük deneme yapmış ve sonrasında İran makamları tarafından ikinci peronun faaliyetleri durdurulmuştu. Kapının tam kapasite çalışması konusunda İran ile mutabakata varıldı."



Gürbulak'ın geçici de olsa Habur sıkıntısına nefes aldırabileceğini dile getiren Nuhoğlu, “Irak'a geçişler ancak İran üzerinden transit olarak yapılabiliyor. Son haftada 300 araç bu kapıdan Irak'a gitmek üzere İran'a geçti" dedi.



Gerekli tedbiri aldık




Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sınır kapılarımızda yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tüfenkci, terör örgütü PKK mensuplarının, yaptıkları barikatlarla şoför esnafına zarar verdiğini belirterek, “Habur, yol güvenliği nedeniyle son 10 günde zaman zaman kısmen kapandı. Bu durum ihracatçımızı olumsuz etkiledi. Gerekli tedbirleri aldık" açıklamasını yaptı.



'KAPILARI AÇIK TUTACAĞIZ'


Terör örgütünün kazdığı hendekleri ve şoför esnafına yönelik baskılarını hatırlatan Tüfenkci, "Irak'a satış yapan Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin bölgelerindeki ihracatçılarımız başta olmak üzere, İstanbul'dakilerde etkileniyor. Bununla ilgili kapılarda gerekli tedbirleri aldık, kapıları mümkün olduğunca açık tutmaya çalışıyoruz" diye konuştu.



Gürbulak'tan yılda 85 bin TIR geçiyor


Kapasite artırımına gidilen Gürbulak Sınır Kapısı'ndan yılda ortalama 35 bin araç İran'a, 50 bine yakın araç ise Orta Asya'ya taşıma yapıyor. Günde ortalama 450 adet aracın geçiş yaptığı Gürbulak'taki işlemler, terör korkusuyla emekliye ayrılan ya da istifa eden gümrük görevlileri nedeniyle aksıyor. Geçtiğimiz yıl 205 olan personel sayısının bu yıl içinde 105 personele düştüğü söyleniyor. Kapının İran tarafı olan Bazergan'da ise 350'yi aşkın personel görev yapıyor.


#Habur Sınır Kapısı
#Gürbulak
#Bazargan sınır kapısı
٪d سنوات قبل