|

Manisa’da domuz gribi şüphesi - Manisa haberleri

Manisa'nın Salihli ilçesinde yüksek ateş şikayeti ile hastaneye giden genç, domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.

Yeni Şafak
20:17 - 16/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 20:22 - 16/01/2017 Pazartesi
IHA

Manisa'nın Salihli ilçesinde yüksek ateş şikayeti ile hastaneye giden genç, domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.


Edinilen bilgiye göre, Salihli'nin Kocaçeşme Mahallesi'nde ikamet eden Emre D. (19) yüksek ateş şikayeti ile Salihli Devlet Hastanesi Acil Servisine gitti. Doktorlar, genci H1N1 virüsü (domuz gribi) şüphesiyle tedavi altına aldı. Emre D.'nin Salihli Devlet Hastanesi Kazım-Gürcü Dinçkan Acil Servisinde tedavisi sürerken, hastanede sağlık çalışanları ile acil servise tedavi için gelen hastalar ise tedbir amaçlı maske taktı.



Domuz gribi hakkında bilgiler


İlk kez 2009 yılında görüldü

Domuz gribi, domuzlarda hastalığa yol açan bir mikro organizma olan İnfluenza Tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığıdır.



Virüs daha önce insanlarda hastalığa yol açmamakta, sadece domuzlarda görülmekteydi. Ancak mikro organizmadaki değişime bağlı olarak ortaya “İnfluenza tip A H1N1” adı verilen yeni bir virüs formu çıkmıştır. İlk kez 2009 yılında saptanan domuz gribi şu anda ülkemizde en sık görülen grip virüsüdür.



Nasıl Bulaşıyor?

Domuz gribi solunum yolu ile bulaşıyor. Özellikle yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana geçiyor. Kuluçka süresi ise 1-3 gündür.



Belirtileri Neler?

Ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, baş ağrısı, gözlerde sulanma, kas ağrısı ve halsizlik bulguları olabilir. Bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken bazıları ölümle sonuçlanabilmektedir.



Nasıl Tanı Konuyor?

İnfluenzanın kesin tanısı, hastalığın ilk üç günü içinde, ateşli dönemde alınan boğaz-burun kültüründen virüs izolasyonu ile olur.



Korunmak İçin Ne Yapmalı?

- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.


- Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.


- Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemelidir.


-Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.



#Domuz gribi
#Manisa
#Salihli
7 yıl önce