|

Son 3 yılın zirvesinde

Üretim çarklarının döndüğünü haber veren sanayi üretim endeksi, geçen yıl aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 arttı. Yıllık artış ise yüzde 3,6 ile son üç yılın zirvesine çıktı. Sanayi Bakanı Fikri Işık, "Bugünkü rakamlar, 2014 yılı büyümesinin hem Avrupa Birliği ülkeleri hem de OECD ortalamalarının üzerinde olduğunu gösteriyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 10/02/2015 Salı
Güncelleme: 20:58 - 9/02/2015 Pazartesi
Diğer
Ekonomik büyümenin en önemli göstergelerinden sanayi üretim endeksi açıklandı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, geçen yılın aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya oranla yüzde 1,2 arttı.Sanayi üretimi Aralık ayında yüzde 2,6 arttı, yıllık artış ise yüzde 3,6 ile son üç yılın zirvesine çıktı.  Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış sermaye malı imalatında gerçekleşti. Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %6,5 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

 

MADENCİLİK YÜZDE 7 ARTTI

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı aralık ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.  Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, aralıkta bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,9 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,8 arttı, elektrik, gaz, ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 0,1 azalış kaydetti. 

SERMAYE MALI  İLK SIRADA

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, geçen yılın aralık ayında aylık bazda en yüksek artış yüzde 6,5 ile sermaye malı imalatında görüldü. Ana sanayi gruplarına bakıldığında, aralıkta bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış en yüksek artış yüzde 6,5 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti. 

AB ve OECD’den öndeyiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin sanayi üretiminin öncülüğünde büyümeye devam ettiğini belirterek, “Bugünkü rakamlar, 2014 yılı büyümesinin hem AB ülkeleri hem de OECD ortalamalarının üzerinde olduğunu göstermektedir” ifadesini kullandı. Işık şöyle devam etti: "2014 sanayi üretiminde, çevre ülkelerdeki çalkantılar belirgin şekilde etkili olmuştur. Ayrıca, yılın ikinci yarısında Avrupa'daki durgunluk sanayi üretimi büyümesini etkilemiştir. 2014 sonundan itibaren avro/dolar paritesi de eklenince sanayicimiz üzerinde aşağı yönlü baskılar artmıştır.” 

#Ekonomik büyüme
#TÜİK
#madencilik
#Fikri Işık
9 yıl önce