|

Doğu Guta'da son durum: 400 bin sivil ölümle burun buruna

Doğu Guta son durum: Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor. Rejim güçleri sivillere yönelik saldırılarını giderek arttırıyor. Saldırılarda yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Uluslararası kamoyunda Esed rejimine yönelik kınama mesajları yayınlanıyor ve saldırıları durdurulması çağrısı yapılıyor. İşte Guta'da son durum...

Yeni Şafak
11:04 - 23/02/2018 Cuma
Güncelleme: 11:13 - 23/02/2018 Cuma
AA
Doğu Guta'da son durum: 400 bin sivil ölümle burun buruna
Doğu Guta'da son durum: 400 bin sivil ölümle burun buruna

Guta'da 400 bin sivil abluka altında. Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda hasta binlerce sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi. Son 3 günde düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı 300'ü geçti.


Doğu Guta’da hava saldırılarının 5. günü: 370 ölü

Suriye’nin başkenti Şam’ın doğusundaki Doğu Guta’da rejim güçleri tarafından yapılan hava saldırısı 5 gündür devam ederken, en az 370 kişi hayatını kaybetti.Doğu Guta’da katliam devam ediyor. Esad rejiminin Pazar gününden bu yana yoğun bombardımana tuttuğu Doğu Guta’da birçok sivil hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, son 5 gündür devam eden Doğu Guta’daki saldırılarda en az 370 kişinin hayatını kaybettiğini ve bin 500 kişinin yaralandığını açıkladı. Moumtzis, Doğu Guta’daki ailelerinin yiyecek ve sularının bulunmadığını bölgede elektrik sağlanamadığını söyledi.BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura da, 7 yıldır süren iç savaşın en sert hava saldırılarından Doğu Guta’daki "katliam"ın durdurulması için ateşkes çağrısında bulundu.İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi raporuna göre Doğu Guta’da Pazar gecesinden bu yana 403 kişi hayatını kaybetti ve 2 bin 116 kişi yaralandı.Rejime ait bombardıman uçakları 400 bin kişinin yaşadığı yerleşim bölgesi Doğu Guta’daki onlarca hastaneyi vurdu, tıbbi yardım kuruluşları yaralıları tedavi etmenin imkansız hale geldiğini söyledi.


Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden çağrı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, uluslararası topluma, Esed rejimi tarafından hedef alınan Doğu Guta'daki katliamları durdurmak için acilen harekete geçme çağrısında bulundu. Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Arap ve İslam ülkeleriyle uluslararası toplumu Doğu Guta katliamını durdurmak ve masum sivilleri kurtarmak için harekete geçmeye davet ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

İslam ümmetinin geldiği durumdan dolayı esef duyulduğu belirtilen açıklamada, Doğu Guta'da Esed rejimi ve arkasındaki Rusya tarafından halka karşı koyamayacakları silahlarla soykırım yapıldığı vurgulandı. İslam dininin Müslümanlara, mazluma ve zayıfa yardım, zalimi zulmünden caydırma görevi yüklediği kaydedilen açıklamada, bu görevin diğer dinler ve yüksek değerleri gözeten toplumlarda da ahlaki bir gereklilik olduğunun altı çizildi.

Tüm Arap ve İslam ülkelerine bu katliamı reddettiklerini türlü yollarla ifade etme, son bulması için elinden geleni yapma çağrısında bulunulan açıklamada, Müslüman azınlıklardan da yaşadıkları ülkelerin hükümetlerine katliamı durdurma ve failleri hesaba çekmeleri için baskı yapmaları talep edildi.

Arapların basit, önemsiz konularla meşgul olması, Arap ve İslam ülkelerinin hükümetlerinin birlik olamaması, rekabet halinde bulunması ve dünyanın sessizliğinin eleştirildiği açıklamada, Suriye halkının Esed rejimine karşı özgürlüğünü talep ederken gösterdiği azimden ve dirençten övgüyle söz edildi.


ABD yönetiminden "Doğu Guta" açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Suriye'de Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'da sivillere yönelik saldırılara ilişkin, "400'den fazla sivil, Suriye'de rejim tarafından dehşet bir şekilde öldürüldü ve hepinizin bildiği gibi Rusya ve İran tarafından destekleniyorlar." dedi.

Sözcü Nauert, basın toplantısında, Rusya ve İran destekli Beşşar Esed rejimi tarafından abluka altında tutulan Doğu Guta hakkında açıklamalarda bulundu.

Nauert, "400'den fazla sivil, Suriye'de rejim tarafından dehşet bir şekilde öldürüldü ve hepinizin bildiği gibi Rusya ve İran tarafından destekleniyorlar." ifadesini kullanarak, Doğu Guta'da yaşanan insanlık dramından Rusya'nın sorumlu olduğunu söyledi.

Rusya'nın farklı bir sorumluluğu olduğunu belirten Nauert, "Rusya, Suriye'yi desteklemeseydi yaşanan dehşet verici olaylar ve ölümler olmazdı." yorumunu yaptı.

İngiltere'den Doğu Guta açıklaması

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, "Suriyelileri korumak ve ihtiyaç duydukları can kurtarıcı yardımları sağlamak her şeyden önce gelmelidir." dedi.

Johnson, Doğu Guta'da yaşanan krizle ilgili yaptığı açıklamada, "Esed rejiminin Doğu Guta halkına uyguladığı gaddar ve acımasız şiddetten dolayı tamamen dehşet içerisindeyim. Bütünüyle Esed ile destekçilerinin yarattığı cehenneme katlanıyorlar." ifadelerini kullandı.

İngiliz bakan, ülkesinin, bugünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde, insani yardımların bir an önce bölgeye ulaştırılmasına izin verecek ateşkesi desteklemesi için Rusya'ya baskıda bulunacağını belirterek, "Suriyelileri korumak ve ihtiyaç duydukları can kurtarıcı yardımları sağlamak her şeyden önce gelmelidir. İngiltere, bu korkunç kan dökümüne son vermek ve Suriye halkına barışı sağlamak için tek yol olan siyasi çözüm yolunda ilerlemede tüm uluslararası ortaklarıyla yakın iş birliği içinde çalışmaya bağlıdır." şeklinde konuştu.


Rusya, Suriye'de insani ateşkes istenilen BMGK tasarısına itiraz etti

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'de bir ay insani ateşkes talep edilen BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını, değişikler yapılmadan desteklemeyeceklerini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'daki katliamı görüşmek üzere toplandı. Konsey'de konuşan Nebenzia, İsveç ve Kuveyt tarafından sunulan ve Suriye'de bir ay insani ateşkes talep edilen tasarı için ''gerçekçi değil'' değerlendirmesinde bulundu. arak, tasarı üzerinde uzlaşma olmadığını ifade etti.

Nebenzia, "üzerinde uzlaşma bulunmayan" tasarıyı bu haliyle desteklemeyeceklerini ve bazı değişiklikler önereceklerini belirtti.

Tasarıda, Suriye'de 30 günlük insani ateşkes talep ediliyor ve bunun BMGK'de kabul edilmesi durumunda 72 saat içinde yürürlüğe girmesi, sonraki 48 saatte de insani yardımlar ve tıbbi tahliyelerin başlaması isteniyor.

Nebenzia, Doğu Guta'da yaşanan katliama ilişkin ise orada ''teröristlere karşı mücadele verildiğini'' ve Guta'da hala "binlerce terörist olduğunu'' iddia etti.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Kelley Currie ise Rusya'yı ''Doğu Guta'da akan kanı durdurmaya yönelik her türlü anlamlı çabayı engellemekle'' suçladı. İsveç'in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog da BMGK'da bugün insanlığın sınandığını ve Suriye'deki krize son vermek için çok büyük bir sorumluluk taşıdıklarını söyledi.

Diğer yandan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Doğu Guta'da devam eden çatışmalar ve hava saldırıları nedeniyle son 24 saatte 50 sivilin hayatını kaybettiğini, 200 kişinin yaralandığını ve saldırılarda 7 hastanenin hedef alındığını kaydetti.

Lowcock, terörle mücadelenin sivillere yönelik saldırları ve şehirleri yok etmeyi hiçbir şekilde meşrulaştıramayacağını vurguladı. Öte yandan BMGK'deki toplantı öncesi BM Genel Merkezi önünde Doğu Guta'da yaşanan insani duruma dikkati çekmek için eylem düzenlendi. Toplantı öncesi üzerinde akıllı bilboard bulunan üç kamyonet, BM Genel Merkezi önüne geldi. BM binası önüne gelen kamyonetlerin üzerinde ''Suriye'de 500 bin kişi hayatını kaybetti nasıl oluyor da Güvenlik Konseyi hala harekete geçmiyor?'' şeklinde ifadeler yer aldı.

#Dünya Müslüman Alimler Birliği
#ABD
#Rusya
#İngiltere
#Doğu Guta
#Guta son durum
6 yıl önce
default-profile-img