|

100 kişi aynı evdeyiz şanslıyız!

İsrail bombardımanı Gazze’nin altyapısına büyük zarar verirken günlük hayat gittikçe zorlaşıyor. Elektrik, su, yakıt ve temel gıdaya ulaşılamıyor, kolera gibi bulaşıcı hastalıklar kapıda. Yardım kuruluşu Oxfam için çalışan Waseem Mushtaha, insanların sokakta, camide ve arabada uyuduğunu, 200 metrekarelik dairede 100 kişiyle beraber kaldıkları için kendilerini şanslı gördüklerini söyledi. Bir başka yardım kuruluşu çalışanı ise 27 kişilik evde su tasarrufu için sifonu günde 2 kez çektiklerini anlattı.

Dış Haberler
04:00 - 22/10/2023 Pazar
Güncelleme: 01:27 - 22/10/2023 Pazar
Yeni Şafak
Gazze.
Gazze.

Siyonist İsrail hükümetinin işgali altındaki Gazze’de elektrik, su ve yakıt gibi temel gıda maddelerine dahi ulaşılamaması nedeniyle kolera gibi çok sayıda bulaşıcı hastalığın yayılma tehlikesi bulunuyor. Temiz su ve hijyen ürünlerine ulaşımın neredeyse imkansız hale geldiği Gazze’de, çok kalabalık bir nüfusun dar bir alanda yaşamasının da hastalık tehdidini ağırlaştırdığı belirtiliyor. İngiltere merkezli Middle East Eye sitesinin haberine göre, insani yardım örgütleri, yardım girişinin engellenmesinin devamı halinde kuşatma altındaki bölgede su kaynaklı ölümcül hastalıkların yayılacağı uyarısında bulundu. Waseem Mushtaha isimli bir Filistinli, dört çocuğunun iki haftadır okula gidemediğini ve onlara suyu nasıl idareli kullanabileceklerini öğrettiğini kaydetti. Mushtaha, “Her gün her biri için bir şişe su dolduruyorum ve onlara bununla idare etmeleri gerektiğini söylüyorum. Başlangıçta zorlandılar ama şimdi başa çıkabiliyorlar” ifadelerini kullandı. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam için çalışan Mushtaha, insanların sokaklarda, mağazalarda, camilerde ve arabalarında uyumaya başladığını, ailesinin de 200 metrekarelik bir dairede yaklaşık 100 kişiyle beraber kaldığı için kendilerini şanslı saydığını söyledi. İsrail bombardımanı ve ambargosu nedeniyle temiz su tedarik edilemeyen Gazze Şeridi’nde suyun fiyatının nerdeyse iki katına çıktığı da belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve Oxfam, acil insani yardımın ulaştırılmaması durumunda Gazze’de su ve temizlik hizmetlerinin çökebileceği, bunun da kolera ve diğer ölümcül hastalıkları tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulundular.

2 kere sifon çekebiliyoruz

İşgalci güç, Gazze’ye giden su boru hattının yanı sıra su ve kanalizasyon tesislerine enerji sağlayan yakıt ve elektrik tedariğini de kesti. Gazze’deki 5 su arıtma tesisinin yanı sıra 65 kanalizasyon pompa istasyonunun çoğu da faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Bunun sonucu olarak arıtılmamış lağım suyu artık denize salınırken, bazı sokaklarda ise gömülmeyi bekleyen cesetlerin yanı sıra katı atıklar da birikiyor. Elektrik kesintisi nedeniyle belediyeler yerleşim yerlerine su pompalayamazken, Gazze’deki bazı Filistinliler kanalizasyon ve deniz suyuyla kirlenmiş tuzlu musluk suyunu içmek zorunda kalıyorlar. Han Yunus bölgesinde çalışan başka bir yardım çalışanı, ailesinin evinde 20 civarında çocuk ve 7 yetişkinle beraber kaldıklarını ve bu kadar çok insan olmalarına rağmen tasarruf olsun diye bir sabah bir akşam olmak üzere günde 2 sefer sifonu çektiklerini söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen yardım çalışanı, en az su kullanılan yiyecekler pişirdiklerini ve günde bir ya da iki kez abdest alabildiklerini belirtti. Özellikle yeni doğmuş bebekli aileler için Gazze’de durumun daha da zor olduğunun altı çiziliyor.




#Filistin
#Gazze
#İsrail
6 ay önce