|

ABD’nin Afrika’daki hayalet askeri ağı

ABD’nin AFRICOM bünyesinde gösterdiği geniş askeri faaliyet ağı ortaya çıktı. The Drive adlı internet sitesinde yayınlanan raporda, Pentagon'un Afrika’yı gizli açık askeri üsler ile bir örümcek ağı gibi ördüğü görülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:39 - 4/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Atlas Okyanusu kıyısından Afrika Boynuzuna kadar faaliyetteler
Atlas Okyanusu kıyısından Afrika Boynuzuna kadar faaliyetteler

The Drive adlı havacılık ve savunma sanayiine ilişkin haberler yayınlayan ABD merkezli haber sitesi, ABD'nin Afrika'daki gizemli ve geniş çaplı operasyonları ile ilgili çarpıcı bir dosya yayınladı. ABD'nin son 15 yılda Afrika'da gerçekleştirdiği geniş ve derin askeri yapılanmanın haritasının çıkarıldığı dosyada, 2008 yılında kurulan AFRICOM'un, kıtanın özellikle Orta Afrika ve Sahel bölgelerinde faaliyetler icra ettiği görülüyor.



ALTI MERKEZ ÜLKE


Joseph Trevithick imzasıyla 1 Mart tarihinde “Pentagon'un Afrika'daki Gölge Üslerine dair bir Rehber” başlığı ile yayınlanan haberde, son 15 yılda Afrika'da ABD üslerinin varlığına ilişkin bir patlama yaşandığı ortaya konuyor. Afrika'daki ABD askeri faaliyetlerinin ana gövdesini özel harekat kuvvetleri, casus uçaklar ve insansız hava araçları (dronelar) oluşturuyor. Afrika Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Ortak Özel Kuvvetler Komutanlığı (JSOC) Afrika'da en az altı ülkede, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Somali, Güney Sudan ve Uganda'da aktif faaliyet gösteren unsurlara sahip. Bu unsurlar arasında Blackwater benzeri özel güvenlik şirketleri de yer alıyor.



ABD'nin Afrika kıtası üzerindeki tek resmi askeri üssü Cibuti'de bulunan ve Birleşik Ortak Görev Gücü'ne (CBJT) bağlı görev yapan üç bin askeri personeli barındıran Camp Lemonnier. Bunların arasında ABD'nin doğu Afrika'daki faaliyetlerinden sorumlu Özel Harekat Komutanlığı'na bağlı birimler de bulunuyor.



HABER ALMA FAALİYETLERİ


Özel Harekat Komutanlığı, Uganda'daki Entebbe Uluslararası Havaalanı dışından yönetilen insanlı haber alma uçakları, helikopter ve kargo uçaklarının koordinasyonundan sorumlu. Bu faaliyetlerin yan unsuru olarak Amerikan kuvvetleri, Güney Sudan'daki Nzara, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Dungu ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Obo gibi küçük çaplı hava pistlerini de kullanma hakkına sahip.



ABD'nin Kuzey ve Batı Afrika merkezli operasyonları için kullandığı bir diğer üs ise Nijer'de bulunan Base Aerienne 101. Bu üs Nijer'in başkenti Niamey'de bulunan Diori Hamani Uluslararası Havaalanı'na bitişik olarak faaliyet gösteriyor. Buradan Libya, Mali ve Nijerya'ya yönelik insansız hava aracı operasyonları yönetiliyor.



GÖLGE ÜSLER


ABD birçok Afrika ülkesi ile de AFRICOM bünyesinde kullanılmak üzere üs anlaşmaları yapıyor. “Müşterek Güvenlik Bölgeleri” olarak adlandırılan bu üsler, ülkelerin ana havaalanlarında ya da çevresinde bulunuyor. Bu üslerde kalıcı bir askeri varlık bulunmazken, gerektiği zaman Amerikan askerleri tarafından kullanılıyor.


#ABD
#Afrika
#Pentagon
7 yıl önce