|

ABD’ye karşı birleştiler

İran'la nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilen ABD, sadece Rusya gibi rakip devletler tarafından değil müttefikleri tarafından da yalnız bırakıldı. Son olarak Rusya ve Almanya liderleri, Trump'a tavır koydu. Merkel ve Putin, nükleer anlaşmanın korunması konusunda mutabakata vardı. Fransa ise İran'a yaptırımlar getiren ABD'ye, "Bu karar bizi bağlamaz" diyerek tepki gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:14 - 12/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Avrupa ve Rusya Trump'a karşı aynı fikirde
Avrupa ve Rusya Trump'a karşı aynı fikirde

Rusya ve Avrupa'nın önde gelen güçleri, ABD Başkanı Trump'ın ülkesini İran'la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekmesi sonrasında, ortak hareket ediyor. Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çıkma kararını görüştü. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, iki liderin yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin İran’ın nükleer programına ilişkin kapsamlı ortak eylem planı üzerinde sağlanan anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ele alındığı kaydedildi. Açıklamada, görüşme esnasında uluslararası ve bölgesel güvenlik açısından anlaşmayı korumanın öneminin vurgulandığı ifade edildi. İngiltere, Almanya ve Fransa liderleri Trump'ın Çarşamba günü çekilme kararını açıklamasının ardından, anlaşmanın korunması konusunda mutabakata vardıklarını belirtmişlerdi. Rusya ve Avrupa'nın nükleer anlaşma konusunda yakınlaşması, ABD'nin küresel siyasette artan yalnızlığına işaret olarak değerlendirildi.


Pompeo ikna turuna çıkacak

İran kararı sonrası yalnızca Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Suudi Arabistan ile İsrail'den destek gören ABD, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu müttefikleri ikna turuna gönderiyor. İran'a yönelik şahin politikaları desteklediği bilinen Pompeo'nun başta Avrupa olmak üzere, Ortadoğu ve Asya'daki ABD müttefiklerini, başta nükleer anlaşma olmak üzere balistik füze programını yeniden müzakere etme konusunda İran'a baskı yapılmasına ilişkin ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor.


Uluslararası güvene zarar verdi

Almanya Başbakanı Merkel, ülkesinde yaptığı bir konuşmada da ABD Başkanı Trump'a yüklendi. Almanya'nın Münstre kentinde konuşan Merkel, "Bu çıkış uluslararası düzene ve anlaşmalara olan güveni zedeliyor. Nükleer anlaşmanın iptal edilmesinden sonra AB ile ABD arasında önemli bir anlaşmazlık ve belirsizlik bulunuyor" dedi. Almanya Başbakanı, "ABD'nin İran ile yapılan anlaşmadan çıkması uluslararası topluma büyük bir hasar vermiştir. BM Güvenlik Konseyi'nin oy birliği ile aldığı kararı bozmak doğru değildir" ifadelerini kullandı. Merkel, ABD'nin başına buyruk hareket etmesini de "Herkes istediği anlaşmayı istediği gibi iptal ederse dünya için iyi olmaz" sözleriyle yorumladı.


Kudüs'te boykot

ABD sadece İran konusunda değil, Kudüs'e taşıyacağı Büyükelçiliği'nde de Rusya ve Avrupalı müttefikleri tarafından yalnız bırakıldı. 14 Mayıs'ta Kudüs'e taşınacak büyükelçiliğin açılış töreni için 86 ülkeye davetiye gönderildiği ve bu ülkelerin yalnızca 30'undan olumlu yanıt geldiği belirtildi. 30 ülke arasında ise küresel kamuoyunun kanaatini belirleyen çoğu ülkenin bulunmadığı belirtiliyor. ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'teki açılış törenine Rusya dışında, Almanya, Polonya, İsveç, Meksika, Portekiz, İrlanda ve Avustralya gibi ABD'nin yakın müttefiklerinin katılmayacağı belirtildi. ABD'nin "Kudüs'ü İsrail'in başkenti" olarak tanıma ve büyükelçiliğini kente taşıma kararı, başta Türkiye olmak üzere uluslararası toplum tarafından tepkiyle karşılanmış ve hem İslam İşbirliği Teşkilatı hem de Birleşmiş Milletler nezdinde reddedilmişti.

  • Yaptırım kararı bizi bağlamaz
  • Fransa da, yaptırımların kabul edilemez olduğunu belirterek, kendilerinden bağımsız alınan kararların ülkeyi bağlamayacağını açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Washington'ın aldığı yaptırım kararlarının ABD’yi ilgilendirdiğini belirterek “Bizi ilgilendiren kararlar bizimle görüşülmeden alınamaz” dedi. Yaptırımların kabul edilemez olduğunun altını çizen Le Drian, Avrupalıların kendi şirketlerinin menfaatlerini korumak için bütün hamleleri gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.

#ABD
#Rusya
#Almanya
#Fransa
6 yıl önce