|

Adalet toplantısında Bosnalılara yer verilmedi

Birleşmiş Milletler'deki "Uluslararası Ceza Mahkemelerinin Uzlaşmadaki Rolü" toplantısı Bosnalı savaş mağdurlarına konuşma hakkı tanınmaması nedeniyle büyük tepki çekti.

Aa
00:00 - 11/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 10:30 - 11/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Adalet toplantısında Bosnalılara yer verilmedi
Adalet toplantısında Bosnalılara yer verilmedi

Tartışmalı toplantıda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurul Başkanı Sırp Vuk Jeremic ve Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikolic ana konuşmacılar olarak yer aldı. Genel Sekreter Ban konuşmasında, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar, soykırım ve diğer uluslararası suçlar için dokunulmazlığın artık kabul edilemeyeceğini ve hoşgörülemeyeceğini söyledi.

Ban, "Nefret ve ayrılıkları alevlendirenler, devlet başkanı ya da ordu komutanı olsalar da artık saklanabilecekleri fazla yer kalmadı" dedi. Toplantıya katılan herkesten ve dünya genelindeki ortaklardan uluslararası ceza sistemine destek vermelerini isteyen Ban, "Bu bizim ortak sorumluluğumuz ve ortak yararımıza" diye konuştu.

Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikolic ise Bosna'daki suçların yargı konusu olmasını eleştirerek, yaşanan olaylarda Sırpların da mağdur olduğunu savundu.

Toplantının şekli tepki çekti

Toplantının Sırp ağırlıklı olması ve Bosnalı savaş mağdurlarına konuşma hakkı tanınmaması birçok ülkenin tepkisini çekti. Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Zeyd El Hüseyin, toplantıyı boykot ettiklerini kaydederek, bazı ülkelerin de aynı tepkiyi gösterdiğini söyledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Genel Kurul'da düzenlenen uluslararası ceza mahkemelerine ilişkin toplantıda Bosnalı kurbanların yakınlarına konuşma hakkı verilememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyorum" ifadesini kullandı.

Söylenen yalanları sessizce izlemek zorunda bırakıldım

"Uluslararası ceza mahkemelerinin uzlaşmadaki rolü" toplantısını "dengeli olmadığı ve bütün taraflara söz hakkı vermediği" gerekçesiyle eleştiren Ürdün ve Liechtenstein'ın BM daimi temsilcilikleri, Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç'in katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Munira Subaşiç, yaşananlardan dolayı çok üzgün olduğunu ifade ederek, BM'nin geçmişten hiç ders almadığını gördüğünü anlattı.

Yaklaşık 18 yıl önce çocuklarına uygulanan katliamı sessizce izlemek zorunda kaldıklarını belirten Subaşiç, "BM kürsüsünde söylenen yalanları sessizce izlemek zorunda bırakıldım. Vuk Jeremic ve Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikolic konuşurken bize söz hakkı vermediler. Yalanları doğru gibi göstermeye, katliamların sorumlularını da kurbanmış gibi sunmaya çalıştılar. Sanki herkes suçlu sadece onlar masummuş gibi göstermeye çalışıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Ban Ki-mun'un 7 ay önce Srebrenitsa'ya geldiğini ve annelerle buluştuğunu kaydeden Subaşiç, Genel Sekreter'in kendilerine sıcak davrandığını belirterek, "Ban, neler yaşandığını biliyor. Bugün olanların da farkında. Kendisi saygı duyduğum pozitif bir kişi" diye konuştu.

Öte yandan, Ürdün'ün başını çektiği toplantıyı boykot kampanyasına ABD ve Kanada'da katıldı.

11 yıl önce