|

Ajan Litvinenko Müslüman mıydı

Zehirlenerek ölen eski Rus casusu Aleksander Litvinenko'nun babası, “Oğlum ölmeden önce benden İslam'a uygun şekilde defnedilme talebinde bulundu. Vasiyetini yerine getireceğiz” dedi

Moskova
00:00 - 5/12/2006 Tuesday
Güncelleme: 01:09 - 5/12/2006 Tuesday
Yeni Şafak
Ajan Litvinenko Müslüman mıydı
Ajan Litvinenko Müslüman mıydı

İngiltere'de zehirlenerek ölen eski Rus ajan Aleksander Litvinenko'nun, ölmeden önce İslam dinine göre defnedilmek istediği ortaya çıktı. Litvinenko'nun babası Valter Litvinenko, oğlunun ölüm döşeğinde, kendisinden bu yönde talepte bulunduğunu açıkladı. Kommersant gazetesine beyanat veren baba Litvinenko, “Bana 'İslam dinine uygun şekilde defnedilmek istiyorum' dedi. Ben de 'Tamam oğlum. İstediğin gibi yapacağız. Ailemizde hep bir Müslüman vardı. Mühim olan Tanrı'ya inanmak. Tanrı birdir' dedim” diye konuştu.


BAŞINDA YASİN OKUNDU

Diğer taraftan, Rusya'daki Komsomolskoye Pravda gazetesi de Çeçen direnişçilere ait bir internet sitesini kaynak göstererek Litvinenko'nun son zamanlarda İslam dinini kabul ettiğini öne sürmüş ve Litvinenko'nun son nefesinde bir kişinin başucunda oturarak Yasin Suresi'ni okuduğunu ve kendisinin Müslüman mezarlığında toprağa verilmeyi vasiyet ettiğini kaydetmişti. Çeçen direnişçiler, bir internet sitesi aracılığıyla, ölen ajanın bir süre önce “imam şahitliğinde İslam'ı kabul ettiğini” savunarak, Litvinenko'yu “şehit” ilan ettiler.


ZAKAYEV'İN DOSTUYDU

Bir çok uzmana göre, ajan Litvinenko, Moskova'nın Çeçenistan'ın kontrolü için verdiği mücadelenin kurbanı oldu. Litvinenko, Londra'da sürgünde olan asi Çeçen liderlerden Ahmed Zakayev'in dostuydu. Bu yüzden Litvinenko'nun, Çeçenistan'da Kadirov yönetimini destekleyen Moskova'nın hedefi haline gelmiş olabileceği ifade ediliyor.


ESKİ AJANIN SON YAZISI

Londra'da sürgünde yaşayan Litvinenko, Chechenpress'e yazdığı yazısında 7 Eylül'de evinin önünde vurulan gazeteci Anna Politkovskaya'nın Putin'in kendisini öldüreceğini anlattığını aktardı. Eski ajan, 8 Ekim'de yayımlanan yazısında,”İkimiz de Putin'in askeri suçlu olduğunu, Çeçen halkının katliamından suçlu olduğunu ve bağımsız bir mahkemede yargılanması gerektiğini düşünüyorduk” diye yazdı.



Oğlumun katili Vladimir Putin

Aleksandır Litvinenko'nun babası, oğlununun ölümünden eski KGB ajanlarının sorumlu olduğu iddialarına katılmadığını, öldürülmesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in rolü olduğuna inandığı söyledi. Valter Litvinenko, "Hiçbir emekli örgütü gibi bir kuruluş eski ajanı öldürmez. Oğlumun öldürülmesi için tepeden gelen bir emir vardı. Bunun, Putin'in izniyle Rus gizli servisleri tarafından yapıldığına dair hiçbir kuşkum yok" diye konuştu. Litvinenko, oğlunu toprağa verdikten sonra Rusya'ya döneceğini söyledi.Eski ajan, Putin'in bilhassa Çeçenistan politikası olmak üzere icraatlarına eleştirileriyle tanınıyordu.



17 years ago