|

ALLAH ve özgürlük için...

Mashadov'un yardımcısı Batalov, "Nehir boyunca Ruslar'la çarpışıyoruz. Piyadeler gelecek ve tuzağımıza düşecekler. Yeniden gelmek için tekrar düşünecekler. Ruslar bizden yüzlerce kez güçlü olabilir. Ancak bizim inancımız var. Allah'a ve özgürlüğe inanıyoruz. Ruslar ise ne Allah'a ne de başka bir şeye inanıyor" diyor.

.
00:00 - 6/10/1999 Çarşamba
Güncelleme: 12:23 - 16/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
ALLAH ve özgürlük için...
ALLAH ve özgürlük için...

GROZNİ- Ellerinde Kalaşnikoflar'la köyün sınırında nöbet tutan Çeçen direnişçiler, "Ruslar birkaç kilometre uzaklıkta, ağaçların ardında" diyor. Direnişçiler ağaçların altında, çukurlarda kurdukları pusularda fısıldayarak konuşuyorlar. Çeçenistan'ın kuzeybatısında yer alan küçük Naskaya bölgesindeki başarılı direniş Rus birliklerini iki haftadır uzakta tutmaya yetiyor. Rus kumandanları Terek nehrinin aşağısından itibaren güvenlik kuşağı oluşturmak için piyade birliklerini ve topçuları Çeçenistan'ın bozkırlardan oluşan kuzeyine doğru hareket ettirdi. Ancak birlikler nehir boyundaki köylerde beklenmedik bir direniş ile karşılaştı. Çeçenistan'ın kuzeybatısındaki Narskaya bölgesinin kumandanı Taus Bagareyev, adamlarının iki haftadır Ruslar'a karşı savaştığını söyleyerek, "4 kez köye girmeye çalıştılar. Dünkü son girişimdi. Başaramayınca köyü gece yarısı füze yağmuruna tuttular" dedi. Rus birlikleri köye doğru yönelmiş. Çeçenler'in direnişi ile karşılaşınca da geri çekilmek zorunda kalmışlar. Çatışmada dört adamını kaybettiğini söyleyen Bagareyev, 6 Rus askerini öldürdüklerini açıkladı. Bir grup gazeteciye korumalık yapan direnişçiler de, kısa bir çatışmadan sonra mürettebatını öldürdükleri iki Rus zırhlısını ele geçirdiklerini bildiriyorlar.

Biz yaşadıkça köylerimize giremeyecekler

Bagareyev Pazar günü sivil bir araçla köye doğru yönelen bir Rus albay ile iki askeri yetkiliyi çıkan çatışmada öldürdüklerini de ekliyor. Direnişçilerin yolda kurduğu pusuya yakalanan birlik bölgeyi keşfe çıkmış. Bagareyev, Rusya'dan gelen talep üzerine Cumartesi gecesi Kuzey Kafkaya Rus Birlikleri Komutanı General Viktor Kazantsev ile buluşmaya gitmiş. Askeri üniformanın içinde gür siyah sakalları, iri yarı gövdesi ile dikkat çeken Bagarayev, "Sınırdaki Rus kontrol noktasına gittim. Neden Çeçen topraklarına 20 kilometre girdiniz diye sordum. (Orası Rus toprağı her zaman da öyle olacak) dediler. Daha sonra Kazantsev hiçbir kara saldırısı olmayacağına dair bir asker ve yetkili olarak söz verdi" dedi. Kazantsev'in kendisi ile sıkıca tokalaştığını da söyleyen Bagareyev, "Ancak verdiği sözün üzerinden bir saat geçmemişti ki bizi bombardımana tuttular" dedi. Çeçen topraklarında 1000 Rus askerinin bulunduğunu söyleyen Bagareyev, "Onlara hayatta olduğumuz müddetçe Şelkoskaya ve Narskaya'ya giremeyeceklerini söyledim" dedi.

Biz Allah'a inanıyoruz

Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un yardımcısı Abdi Batalov, Çeçenler'in Rusya'nın kuzey bölgelerini almasına engel olacaklarını söyleyerek, "Nehir boyunca Ruslar'la çarpışıyoruz. Piyadeler gelecek ve tuzağımıza düşecekler. Yeniden gelmek için tekrar düşünecekler. Ruslar bizden yüzlerce kez güçlü olabilir. Ancak bizim inancımız var. Allah'a ve özgürlüğe inanıyoruz. Ruslar ise ne Allah'a ne de başka bir şeye inanmıyor" dedi. Çeçen sınır köylerinden tek bir Rus zırhlısı ortalıkta görülmese de Çernokozova bölgesi Grad füzelerine hedef oluyor. Rus jetleri öğleden sonra Çeçen mevzilerine daha yakın köyleri bombalamaya başladı. Grad füzelerinin saldırısından birkaç dakika sonra köy boşaltıldı. 3 bin kişilik bölgede geriye kalan bir kaç kişi de yarı inşaat halindeki bir hastanenin sığınağına indiler. Köydeki iki ahır yanıyor, şarapnel ve enkaz sokakları kaplıyor.

"Bize yaptıklarını herkese anlatın"

Çatışmalar Terek'in kuzeyindeki köylerde büyük göçlerin başlamasına yol açmış. 36 bin insanın yola çıktığını söyleyen yerel yetkililer, 15 kişinin bombardımanda ağır yaralandığını bildiriyor. İnsanlar sınır aşmak için uzun kuyruklar oluştururken, balçıkla kaplı nehirde metal botlarla tehlikeli bir yolculuk yapanlar da var. Kadınlar ve yaşlılar, giyeceklerini, yiyeceklerini, yataklarını bohça yaparak botlara yüklemiş. Hatta mülteciler arasında küçük danalarını bile botlara koyanlar var. Mülteciler arasında Çeçenistan'da yaşayan Ruslar da var. Kocası yaralanan Elena Andrinova "Herkese bize yaptıklarını anlatın" diyor.

New York Time
s

25 yıl önce