|

Almanlar İslam'ı tartıştı

Konrad Adenauer Vakfı'nın düzenlediği "Uyum ve İslam" panelinde konuşan siyasiler, diyalog sorununun Müslümanlar'dan değil, Almanlar'dan kaynaklandığını itiraf ederek, "Acil olarak İslam dersi okutulmalıdır" dediler.

.
00:00 - 10/01/2001 Çarşamba
Güncelleme: 14:10 - 1/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Almanlar İslam'ı tartıştı
Almanlar İslam'ı tartıştı

Konrad Adenauer Vakfı, Almanya'nın Hamburg kentinde "Uyum ve İslam" konulu bir panel düzenledi. Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) milletvekili Wolfgang Boschbac, Berlin Eyaleti Yabancılar Sorumlusu Barbara John, Avrupa Parlamentosu Hollanda Milletvekili Arie Oostlander, Türk-Alman Formu Başkanı Bülent Arslan'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, uyum ve İslam tartışıldı. Panelde konuşan Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi milletvekili Wolfgang Boscbach, "Almanya, çok kültürlü toplum olduğunu artık öğrenmeli" dedi. Avrupa'da yaşayan Müslümanlar'ın toplumların bir parçası olduğuna dikkati çeken AP Hollanda milletvekili Arie Oostlander, "Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, ülkemizi ve yasalarımızı kabul ediyorlar. Bundan böyle onların da bazı haklarının olduğunu bizler de kabullenmeliyiz" diye konuştu.

'Diyaloğu arayanlar hep Müslümanlar oldu'

Almanya'daki İslami organizasyonların sayılarının her geçen gün arttığını belirten Berlin Eyaleti Yabancılar Sorumlusu Barbara John, diyaloğu arayanların Müslümanlar olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Müslümanlar, kendi imkanları ile camileri açtılar. Bizim cebimizden tek kuruş çıkmadı. Birçok evsahibi mekanlarını kiraya vermemek için çaba sarfetti. Diyaloğu arayanlar hep Müslümanlar oldu. Musevi din adamları, papazlar davetlere çağrılırken, imamlar bu davetlere çağrılmadı."

Almanya'da birinci neslin emekli olmak yaşına geldiğini ve bu neslin ikinci nesle güzel bir miras bıraktığını ifade eden John, "Artık her bölgede ilçe belediye başkanı ya da emniyet müdürü İslam cemaati ile tanışmalı. Müslümanlar da Musevi ve Hıristiyan cemaatlerinde olduğu gibi çocuk yuvaları, hastahaneler kurabilmeli ve acil olarak İslam dersi okullarda Almanca olarak verilmelidir" dedi. Türk-Alman Forumu Başkanı Bülent Arslan da konuşmasında, uyum sorununun, kimliğin korunması alanındaki sıkıntıdan kaynaklandığını, her iki toplumun da sorumluluğu olduğunu ve herkesin kendi üzerine düşeni görevi yapması gerektiğini söyledi.

23 yıl önce