|

Amerika 20 ülke arasından Türkiye'yi seçti

Amerika'nın en büyük motor ve yakıt üretimi yapan firmaları arasında yer alan Cummins Corporate'nin İzmir'de kuracağı fabrikanın temel atma töreni, zeytin dalı ile gerçekleştirildi. 1 yıl sonra faaliyete geçecek fabrika, 800 kişiye istihdam sağlayacak.

İha
00:00 - 6/05/2011 Cuma
Güncelleme: 15:14 - 6/05/2011 Cuma
Yeni Şafak
Amerika 20 ülke arasından Türkiye'yi seçti
Amerika 20 ülke arasından Türkiye'yi seçti

Fabrikanın temel atma törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eski Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ve Cummins Corporate Başkanı Anat Talaucar katıldı.

Aşırı rüzgara rağmen gerçekleşen törende konuşan Bakan Ergün, esen rüzgarların bir değişim rüzgarı olduğunu ve bu rüzgarlardan elde edilen enerjileri üretici ile yatırımcının doğru okuduğunu söyledi. İzmir için bir iradenin çalıştığını ifade eden Bakan Ergün, "Bu temeli rüzgarlı bir havada atıyoruz. İzmir için bir irade çalışıyor ve İzmir için kuvvetli yatırım rüzgarları esiyor. Bu rüzgara bir yorum daha getirmemiz lazım. Bölgemizde esen değişim rüzgarlarının da bir versiyonudur. Değişim rüzgarları estiği zaman yapacağımız şey doğru olmalıdır. Rüzgarın sertliğinden ürküp de içeri kaçmak yerine rüzgar gülü yapalım, esen rüzgarı bir enerjiye dönüştürelim, bu iradeyi ortaya koyalım. Önemli olan bunlar. Türkiye değişiyor, dünya değişirken bu değişimi doğru okuyor. Bunu sadece biz değil, yatırımcılar da doğru okumaktadır. Üretim bu istikamete kayıyor. Siyasi ve ekonomik anlamda Türkiye'nin stratejik konumunu iyi bilenler bunu değerlendiriyor. Cummins böyle bir farkındalığı ortaya koyduğu için kutluyorum. Yatırımın ülkemiz ve İzmir için hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye de yerli yabancı yatırımcı arasındaki farkı ortadan kaldırmış, makro ekonomik dengelerini oturtmuştur" dedi.


"CUMMINS TÜRKİYE'NİN VATANDAŞI OLMAKTAN GURUR DUYACAKTIR"

Yaklaşık 2 yıldır yatırım yeri olarak araştırma yaptıklarını ve 20 ülke arasından Türkiye'yi seçerek, fabrikanın İzmir Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) 100 bin metrekarelik alana kurulmasında karar kıldıklarını açıklayan Cummins Corporate Başkanı Anat Talaucar, 90 yıldır faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Cummins olarak 2010 yılının kendileri için karlı bir yıl olduğunu ve önemli yatırımlar yaptıklarını açıklayan Talaucar, tüm dünyada tanındıklarını ve 5 yıl boyunca arka arkaya dünyanın en etik şirketi seçildiklerini kaydetti. Anat Talaucar, "Son iki yıldır en iyi yatırım yerini aramak için çok geniş kapsamlı araştırma yaptık. 20 farklı ülkeye baktık ve en doğru yeri İzmir olarak gördük. İzmir son derece stratejik bir konuma sahiptir. Ortadoğu, Afrika ve Avrupa'ya yakın. Son derece iddialı planlarımız var. Türkiye'de imalat yapmak istiyoruz. Burada gördüğünüz sadece başlangıç ve ilk imalat tesisidir. Hava ve petrol filtreleri yapacağız, daha sonra ultimatörler imal edeceğiz. Bu bizim için çok büyük bir projedir. Belli bir süre boyunca birçok fabrika da kuracağız. Dizel motorlar için filtrasyon parçaları yapacağız. Cummins, Türkiye'nin vatandaşı olmaktan çok gurur duyacaktır. Türkiye'de de ilerleme göreceğiz. Türkiye ve Cummins için mutlu bir istikbal görüyoruz. Bir yıl içinde faaliyete geçeceğiz" diye konuştu.


Törende konuşan ABD Büyükelçisi Ricciardone ise, iki ülke arasındaki güvenlik ilişkilerinin zamanla NATO ile olumlu rol oluşturduğunu, ticari ilişkilerin de zamanla sağlanacağını belirtti. Ricciardone, "Tarihi bir adım atıyoruz, ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin artırılması açısından. Cummins 20'den fazla ülkeyi araştırdı. Diğer yatırımlara ek olarak çok büyük bir yatırım olduğuna karar verdi. Türkiye'nin geçen seneye göre daha da hızlı büyüyeceği düşünülüyor. Umarım Cummins örnek olacaktır diğer şirketlere. Ticari ilişkilerin de zamana ihtiyacı olacağını biliyoruz ancak, bu konuda elde edilecek başarı var olan ilişkilerimize de katkı sağlayacaktır. Her iki ülkede de daha fazla istihdam ve fırsatlar ortaya çıkarılacaktır. Hedefimiz ülkelerimiz arasındaki ittifakı, halklarımız arasındaki dostluğu yenilemektir. Ticari ilişkilerimiz de gün geçtikçe artacaktır" şeklinde konuştu.


Protokol üyelerinin sembolik olarak bir zeytin ağacı dikmesi ile fabrikanın temel atma töreni gerçekleştirildi.

13 yıl önce